Raed Arafat, recomandări înainte de sărbători: "Trebuie ca aglomerația să fie evitată" Șeful DSU, amintește că nu toate restricțiile au fost eliminate

Autor: Madalina Maftei

Raed Arafat, recomandări înainte de sărbători: "Trebuie ca aglomerația să fie evitată"

Sursa: Facebook Raed Arafat

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat cum ar trebui să se desfășoare activitățile în perioada sărbătorilor de iarnă, astfel încât să evităm un posibil val cinci al pandemiei.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunțat că decizia luată de autorități în ceea ce privește relaxarea restricțiilor în perioada Crăciunului și Revelionului rămâne valabilă. Astfel, românii vor putea petrece la liber în preajma sărbătorilor de iarnă, însă numai cu respectarea anumitor condiții.

Raed Arafat, despre măsurile de relaxare de Crăciun și Revelion

După ce CNSU a decis relaxarea restricțiilor în preajma sărbătorilor de iarnă, astfel încât oamenii să simtă într-o oarecare măsură spiritul sărbătorilor, unii specialiști au contestat această decizie, mai ales că se discută

despre un posibil val cinci care ar urma să lovească România la jumătatea lunii ianuarie.

Ca urmarea a discuțiilor care au existat în mediul online, Arafat a ținut să explice că autoritățile au analizat bine situația României înainte de relaxarea măsurilor. Acesta a mai precizat că acest lucru nu trebuie confundat cu înlăturarea tuturor regulilor.

 "În acest moment avem reguli clar stabilite, vaccinarea, testarea sau trecere prin boală.

În mod normal o să fie contact apropiat între persoane de sărbători, însă ar trebui evitat pe cât se poate, trebuie ca aglomerația să fie evitată, chiar dacă se va funcționa la o capacitate de 50 la sută.

Trebuie să ne asigurăm că nu suntem într-un context în care, fără mască, riscul de infectare este mare. Noi nu putem face recomandări pentru fiecare om care petrece sărbătorile la el acasă, nu putem cere testare.

În acest moment, regulile sunt impuse pentru zonele publice, pentru a minimaliza riscul. Toate regulile au fost făcute cu cei de la Institutul de Sănătate Publică.", a transmis Raed Arafat.

Citeste si: Lista completă a restricțiilor și măsurilor de relaxare impuse de Sărbători! Hotărârea de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Relaxările trebuie să țină cont de situația epidemiologică din țara respectivă"

Medicul Radu Țincu, medic pe secția ATI a Spitalului Floreasca din Capitală, este de părere că relaxarea măsurilor nu trebuie să se raporteze la situația epidemiologică a celorlalte țări, ci doar la cea a româniei.

"Cred că relaxările trebuie să țină cont de situația epidemiologică din țara respectivă, nu cred că Germania a introdus restricții când în România valul patru lovea puternic, spre exemplu.

Aceste relaxări erau necesare dacă ținem cont că avem o rată de transmitere extrem de redusă, însă relaxările ar trebui înțeles din prisma imunității colective.

Trebuie să încurajăm vaccinarea, doza booster este un element care ar trebui să ne preocupe, este singura capabilă să ne protejeze în fața variantei Omicron. Cei care socializează acasă cred că ar trebui să se testeze, asta este recomandarea din punctul meu de vedere.

Până la urmă, testarea nu o facem pentru autorități, o facem din grija pe care le-o purtăm celor cu care ne întâlnim, mai ales dacă aceștia nu sunt vaccinați. Dacă aceștia se îmbolnăvesc riscă să dezvolte o formă severă de COVID-19.", a declarat Dr. Radu Țincu, pentru Impact.ro

Citeste si: Raed Arafat, despre măsurile de relaxare: "Putem să avem un val serios"