Iată care sunt avantajele şi dezavantajele unui credit de nevoi personale

Author: Oana Iosif

Indiferent de motivul pentru care ai ales să aplici pentru un credit nevoi personale, trebuie să ştii că acesta vine la pachet, ca şi în cazul oricărui alt lucru din această viaţă, cu o serie de avantaje şi dezavantaje. Dar înainte de a vorbi despre care sunt acestea, considerăm că este important să trecem în revistă o serie de aspecte pe care ar trebui să le ai în vedere atunci când aplici pentru unul sau mai multe credite de nevoi personale.

În primul rând, înainte de a alege o banca care să îţi acorde creditul, îţi recomandăm să analizezi cât mai multe oferte. E drept că poate îţi este mai comod să aplici la banca cu care deja colaborezi, fie pentru un alt tip de credit, fie pentru un card. Însă, este posibil să existe şi alte variante care să satisfacă mai bine nevoile tale. Prin urmare, cel mai indicat ar fi să analizezi cât mai multe oferte şi să o alegi pe cea care se potriveşte cel mai bine cu ceea cea ai nevoie.

În al doilea rand, atunci când analizezi ofertele trebuie să ai în vedere:

- Dobânda – aceasta are o valoare diferită de la o bancă la o alta, în foarte multe cazuri dobânda se situează în intervalul 5,99 % – 16,99%. Având în vedere că o dobândă mare creşte automat şi mai mult costul final al unui imprumut de nevoi personale, este importat să ceri cât mai multe detalii despre aceasta.

- Taxele şi comisioanele – în unele cazuri, acestea s-ar putea să nu existe. Însă de cele multe ori te vei lovi de comisionul de analiza dosar, comision de rambursare anticipată şi chiar de un comision de penalizare (atunci când întârzii cu plata ratelor lunare).

- Modul în care se efectuează rambursarea sumei – Este foarte important să te informezi încă de la început despre modul în care poţi rambursa un credit de nevoi personale. Mai precis, cum se efectuează rambursarea anticipată şi dacă există o taxă pe care trebuie să o achiţi în acest sens.

- Modul în care aplici – În ziua de astăzi facem o mulţime de lucruri online, iar acum poţi aplica pentru un credit de nevoi personale online. Însă nu toate băncile îţi pun la dispoziţie această variantă, prin urmare nu ar fi rău să te informezi şi în legătură cu acest aspect.

Avantajele unui credit de nevoi personale

1. Nu trebuie să justifici modul în care foloseşti banii

Cel mai mare avantaj pe care îl prezintă un credit nevoi personale este reprezentat de faptul că nu trebuie să justifici modul în care alegi să cheltui împrumutul. Având libertatea deplină, poţi alege să îl foloseşti pentru mobilarea locuinţei, pentru achitarea taxelor şcolare şi chiar pentru o vacanţă. Dar cu toate acestea, îţi recomandăm să alegi să utilizezi bănuţii primiţi în mod responsabil, căci până la urmă tot tu va trebui să îi restitui şi să achiţi şi o dobândă, care nu este deloc mică în cele mai multe cazuri.

2. Un împrumut de nevoi personale nu necesită garanţii

Atunci când vorbim de un credit imobiliar, vorbim şi despre o garanţie – de obicei reprezentată chiar de proprietatea achiziţionată. În cazul unui credit de nevoi personale această garanţie nu există. Bineînţeles, banca va analiza înainte nivelul tău salarial şi vechimea ta în muncă, abia apoi îţi va comunica suma pe care o poţi împrumuta. Trebuie să mai ştii că în cazul în care nu mai poţi achita întreaga rata lunară, poţi opta pentru o refinanţare credit de nevoi personale.

3. Primeşti aprobarea pe loc şi banii în scurt timp după aceea

În foarte multe cazuri, atunci când aplici pentru un credit de nevoi personale primeşti aprobarea într-un timp scurt sau chiar pe loc. Iar bănuţii îi vei primi la scurt timp după aprobare. Acest lucru este foarte important, căci dacă ar fi să ne gândim la un credit ipotecar bănuţii îi poţi primi chiar şi într-o lună de la momentul aplicării.

Bineînţeles, un credit de nevoi personale online sau obţinut într-o sucursală a băncii vine la pachet şi cu o serie de dezavantaje.

Primul dintre ele este reprezentat de faptul că suma pe care o poţi obţine nu este chiar atât de mare. Poţi achita cu un credit nevoi personale o vacanţă, un avans pentru o maşină, renovarea locuinţei, însă nu te va ajuta să cumperi o proprietate, spre exemplu.

Al doilea este legat de dobândă - care este mult mai mare decât dacă ar fi să o comparăm cu cea a unui credit ipotecar.

Iar al treilea dezavantaj este legat de perioadă scurtă de rambursare. Un credit de nevoi personale se va rambursa, în cele mai multe cazuri, pe o perioadă de 5 ani. Bineînţeles acest lucru va influenţa considerabil şi nivelul dobânzii.

Un credit de nevoi personale poate veni în multe cazuri în ajutorul tău, însă este important să alegi cea mai bună ofertă de pe piaţă şi în acelaşi timp să foloseşti banii în mod responsabil. Chiar dacă obţinerea unui împrumut de nevoi personale este o procedură uşoară, care poate fi efectuată chiar şi online, trebuie să ai în vedere faptul că tot tu vei returna banii. Prin urmare, analizează cât mai multe oferte de piaţă şi alege-o pe acea care satisface cel mai bine nevoile tale. Nu uita să te asiguri că poţi achita ratele lunare fără probleme.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.