Rețete de cozonac de Crăciun: Cum faci cei mai buni cozonaci pentru sărbătoarea Nașterii Domnului

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 21 sep 2022, 07:10

Cozonaci

Sursa: Facebook

Cu toții așteptăm ziua de Crăciun și masa bogată și îndestulată de sărbătoarea Nașterii Domnului. Iată cum să faci cei mai buni cozonaci de Crăciun.

Cozonacii de Crăciun sunt nelipsiți de pe masa românilor în ziua de sfântă sărbătoare a Nașterii Domnului. 

Cel mai important lucru atunci când faci cozonacii este ca aceștia să crească și, ulterior, să fie pufoși și gustoși.

Rețete de cozonac de Crăciun: Cum faci cei mai buni cozonaci pentru sărbătoarea Nașterii Domnului

Sunt nenumărate rețete de cozonaci pentru Crăciun. Iată o rețetă care știi că nu dă greș atunci când e vorba de crescut cozonacii și de a fi pufoși:

Ingrediente:
- 1 kg de făină
- 5 ouă
- 300 gr zahăr
- jumătate de pachet de unt (80% grăsime)
- 5 linguri de ulei
- 200 ml lapte
- 400g de nucă
- 4 linguri de cacao
- coaja de la o lămâie
- 2 portocale
- 1 fiolă esență de rom
- drojdie crudă 42g
- zahăr vanilat praf (folosit la presăratul final peste cozonaci)

Începem prin a separa albuşurile ouălor, care se bat cu jumătate din cantitatea de zahăr şi se amestecă, apoi, cu cele 400 de grame de nucă și cele 4 linguri de cacao, pentru a face umplutura.

Pentru a pregăti aluatul punem drojdia, apoi laptele, pe care îl încălzim un pic și turnăm două linguri de zahăr. Această compoziție o lăsăm să dospească într-un crater făcut în făină, potrivit DCNews.ro.  

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Secret ciorbă rădăuțeană: Cum să faci cea mai bună ciorbă rădăuțeană! Ingredientul pe care puțină lume îl folosește

Atunci când "fierbe" drojdia, adăugăm gălbenuşurile și zahărul care ne-a rămas. Punem apoi esența de rom, portocalele și coaja de la lămâie, adăugăm puţină sare, apoi uleiul pregătit şi untul topit călduţ (să avem grijă să nu fie fierbinte) şi amestecăm până obținem un aluat elastic, nu foarte îndesat.

Acoperim ligheanul cu folie şi lăsăm aluatul la cald timp de o oră. Cu mâinile unse cu ulei împărțim aluatul în 4, formând, totodată, sfere.

Pe acestea le întindem în formă de foaie şi le umplem cu umplutura de nuci, apoi le rulăm.

Pentru a fi siguri că vom obţine un cozonac care cu siguranță va crește și va avea un aspect frumos, vom împleti câte două sucituri, apoi le vom aşeza într-o tavă de cozonac bine unsă şi tapetată cu făină.

Lăsăm cozonacii la temperatura camerei, pentru a crește, încă o oră, iar după aceea îi vom unge cu ou bătut.

Ajungem acum la momentul în care îi introducem la un cuptor pe care în prealabil îl încălzim bine și îi ținem acolo timp de 35-50 minute la 180 de grade.

Când sunt gata copți, îi scoatem din formele puse la cuptor şi pe fiecare cozonac presărăm zahăr vanilat praf.

Citeste si: Ce greșeală fac românii atunci când prepară cârnații de Crăciun? Cum trebuie să fie preparați și gătiți