Ce să dăruiești pe 27 decembrie pentru a avea parte de sănătate și pentru sporul casei. Tradiția care se respectă în a treia zi de Crăciun, de Sfântul Ștefan

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 22 sep 2022, 02:30

Pe 27 decembrie, de Sfântul Ștefan, se respectă mai multe tradiții și obiceiuri 

Sursa: unsplash

Pe 27 decembrie este a treia zi de Crăciun și este sărbătorit Sfântul Ștefan. Ce trebuie să facă toți credincioșii pentru a avea parte de sănătate și spor în toate?

În calendarul creștin ortodox, pe data de 27 decembrie este din nou sărbătoare. Această zi are o semnificație dublă pentru credincioși, având în vedere că este sărbătorit Sfântul Ștefan, dar este și a treia zi de Crăciun. Ce ar trebui să dăruiască astăzi toți cei care vor să aibă parte de spor și sănătate, dar și cei care vor să se vindece de anumite boli? 

Tradiții, obiceiuri și superstiții în a treia zi de Crăciun. Ce să faci pe 27 decembrie, de Sfântul Ștefan?

După marea sărbătoare a Nașterii Domnului, credincioșii au din nou motiv de bucurie. Pe 27 decembrie este prăznuit Sfântul Ștefan, această sărbătoare fiind însemnată cu cruce roșie în calendar. În a treia zi de Crăciun se respectă mai multe tradiții și obiceiuri, dar există și o serie de superstiții care se leagă de această zi.

Una dintre cele mai vechi tradiții este ca pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun și în ziua în care este prăznuit Sfântul Ștefan, credincioșii să dăruiască o icoană care să îl înfățișeze pe Sfântul Ștefan. Se

spune că cei care vor respecta această tradiție vor avea parte de sănătate, iar dacă au persoane bolnave în familie sau care au suferit pagube materiale, acestea își vor rezolva problemele. Tradiția spune că cei care vor oferi în dar o icoană a marelui sfânt sau o candelă aprinsă vor avea parte și de spor în toate, belșug și foarte mult noroc în anul ce vine.

Pentru ca locuința lor să fie protejată de rele întregul an, există o superstiție care spune că oamenii ar trebui să aducă în casă o icoană a Sfântului Ștefan pe 27 decembrie.

În ziua în care este prăznuit Sfântul Ștefan se crede că este bine ca oamenii să dea de pomană. Cu ocazia acestei sărbători se prepară pâinici în formă rotundă, se ung cu miere, iar apoi se duc la biserică pentru a fi sfințite. Aceste pâinici amintesc de modul brutal în care a fost ucis Sfântul Ștefan, acesta fiind omorât cu pietre. Pâinicile sfințite se dau de pomană unor persoane nevoiașe sau unor copii săraci.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Pe ce dată sunt următoarele două mari sărbători în calendarul ortodox 2022: Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul

Ce nu ai voie să faci pe 27 decembrie 2021? Lucrurile interzise de Sfântul Ștefan

În a treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie 2021, există și o serie de interdicții pentru credincioși. Astfel, pentru că sărbătoarea Sfântului Ștefan este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, unele activități sunt interzise pe 27 decembrie.

Credincioșii nu au voie să spele, să calce rufe, să coasă sau să facă orice alte treburi legate de gospodărie.

Este o zi pe care trebuie să o dedice odihnei și rugăciunii.

O superstiție veche spune că oamenii nu au voie să se supere sau să se certe pe 27 decembrie, de Sfântul Ștefan. Mai mult decât atât, credincioșii care au mai avut conflicte pe parcursul anului ar trebui să facă primul pas spre împăcare. Se spune că cei care vor face acest lucru vor reuși să își găsească liniștea sufletească și vor avea parte doar de lucruri frumoase.

Citeste si: Crăciun 2022. În ce zi pică sărbătoarea Nașterii Domnului în anul 2022. Românii vor avea parte de mai multe zile libere