Testele EKG de Efort: Evaluarea Modului în Care Inima ta Funcţionează Când e Solicitată

Author: Oana Iosif

Medicii cardiologi recomandă uneori testele EKG de efort pentru a putea vedea cum bate inima pacienţilor şi cum răspunde la necesităţile de lucru mai intens. În timpul acestui test pacientul este conectat la un aparat EKG şi trebuie să facă o serie de exerciţii fizice precum alergarea pe o bandă. Astfel, medicul poate monitoriza ritmul cardiac în condiţii de stres şi va vedea mai bine cum funcţionează inima.

Cine ar trebui să facă un test EKG de efort?

Acest test de efort este necesar pacienţilor care prezintă simptome ale bolilor de inimă, celor care suferă deja de boli ale inimii şi celor care prezintă riscuri crescute ale acestora. Vor ajuta medicul să evalueze modul în care inima lucrează şi să stabilească tratamentele şi intervenţii adecvate.

În general, persoanele care nu au simptome care să creeze suspiciuni legate de afecţiuni ale inimii, nu au nevoie de acest test. Totuşi, sunt situaţii în care un test EKG de efort este extrem de util. Astfel, dacă persoana prezintă dureri în piept, are dificultăţi de respiraţie şi bătăi neregulate ale inimii, testul este necesar. De asemenea, ar putea fi util celor care au antecedente de boli ale inimii, suferă de diabet sau alte boli care creează riscul afecţiunilor cardiace.

Medicul s-ar putea să recomande acest test celor cu risc de boli de inimă care doresc să înceapă un program de exerciţii.

De ce să faci un test EKG de efort?

Este genul de test care îl va ajuta pe medicul cardiolog să stabilească dacă inima ta primeşte suficient oxigen şi asigură un flux de sânge adecvat în momentul în care organismul este solicitat mai intens. Este recomandat celor care se confruntă cu dureri în piept sau simptome ale bolii coronariene şi ajută la determinarea nivelului de sănătate a inimii în cazul celor care vor să înceapă un program de exerciţii fizice.

Este testul care permite medicului cardiolog să stabilească intensitatea exerciţiilor pe care pacientul le poate practica în deplină siguranţă. Ar trebui făcut de persoanele cu vârsta peste 40 de ani, fumătoare sau care prezintă factori de risc crescut pentru afecţiuni ale inimii.

Riscurile unui test de efort

Întrucât se desfăşoară într-un mediu controlat şi sub directa supraveghere a unui profesionist, testele EKG de efort sunt sigure. Totuşi, în unele situaţii, pot avea riscuri precum durerile în piept, leşinul, bătăile neregulate ale inimii sau colapsul. Trebuie menţionat că persoanele cu afecţiuni coronariene avansate nu sunt supuse acestui test, motiv pentru care riscul de a te confrunta cu aceste simptome este foarte mic.

Cum să te pregăteşti pentru un test de efort?

Înainte de un test EKG de efort, medicul va realiza un examen fizic amănunţit şi va cere informaţii despre istoricul medical al pacientului. Pentru că este momentul în care vor fi stabilite simptomele şi riscurile efectuării testului, pacientul trebuie să spună dacă simte sau nu dureri în piept sau întâmpină dificultăţi de respiraţie când depune efort.

De asemenea, trebuie amintite toate simptomele care pot crea dificultăţi la realizarea testului, cum ar fi rigiditatea articulaţiilor. Totodată, dacă pacientul suferă de diabet zaharat, exerciţiile fizice îi cresc nivelul de glicemie din sânge şi s-ar putea să fie necesară şi monitorizarea acesteia.

După această analiză, medicul va oferi pacientului informaţii complete despre cum să se pregătească pentru test. Este posibil să recomande evitarea cu trei ore înainte de test a consumului alimentelor şi a băuturilor cofeinizate, a fumatului sau a anumitor medicamente şi va sugera pacientului să poarte haine lejere, confortabile şi respirabile şi încălţăminte cât mai comodă.

Cum se realizează un test de efort fizic

Pacientul testat va începe testul prin a merge pe o bandă de alergare, urmând ca, pe măsură ce testul evoluează, să fie modificate viteza şi înclinaţia benzii. Dacă apar dureri în piept, oboseală sau slăbiciune, pacientul poate solicita întreruperea testului. Pe parcursul întregului test şi după acesta, medicul va monitoriza continuu respiraţia şi ritmul cardiac ale pacientului, iar când este mulţumit de rezultate şi are o imagine edificatoare, va opri exerciţiile.

Tipuri de teste de efort fizic

Testul de stres - Este un test pe banda de alergare în timp ce pacientul este conectat la un aparat de electrocardiogramă care îi monitorizează activitatea inimii.

Teste de rezistenţă nucleară - Este identic cu un test de stress, numai că pacientul primeşte intravenos o substanţă colorantă care permite medicului să vadă cu o cameră specială imagini detaliate.

Ecocardiograma de stres - Este la fel ca un test de stres, cu diferenţa că medicul foloseşte un traductor toracic şi undele sonore pentru a obţine imaginea în timp real a activităţii inimii pacientului.

Indiferent de tipul testului, înainte de a-l începe, pacientul trebuie să raporteze medicului orice durere sau simptom, oricât de mic, simţit în ziua respectivă.

 

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.