Vești proaste pentru șoferii români. Cu cât crește punctul de amendă de la 1 ianuarie 2022

Autor: Catalina Giol

Amendă rutieră

Sursa: Unsplash

Începând cu data 1 ianuarie 2022 punctul de amendă în cazul încălcării unor reguli de circulație rutieră se modifică. Din cauza majorării salariului minim pe economie, punctul de penalizare va crește cu 55% comparativ cu anul 2021.

Anul 2022 se apropie cu pași repezi iar majoritatea românilor au speranțe mari în ceea ce privește viitorul apropiat. Totuși, noul an vine cu o veste mai puțin plăcută pentru șoferii români care vor fi nevoiți să plătească amenzi mai mari dacă încalcă vreuna din regulile de circulație vizate de legislația în vigoare.

Datorită majorării salariului minim pe economie, lucru ce se va întâmpla la începutul anului 2022, punctul de amendă aferent greșelilor în trafic va crește considerabil.

Astfel, suma pe care șoferii ce încalcă regulile de circulație sunt nevoiți să o achite se mărește în funcție de numărul de puncte de amendă pe care aceștia le primesc. Iată cu cât se mărește punctul de amendă și câți bani vor trebui șoferii care încalcă legea să dea la stat:

Cu cât se majorează punctul de amendă

Conform Codului Rutier și a legislației în vigoare punctul de amendă reprezintă 10% din valoarea salariului minim pe economie.

Astfel, în prezent, valoarea punctul de amendă a fost înghețată la suma de 145 de lei.

Citeste si: Codul Rutier se modifică în anul 2022! Se schimbă sistemul de amenzi pentru șoferii care încalcă regulile de circulație

La 1 ianuarie 2022 salariul minim brut pe economie se va majora și va atinge suma de 2550 de lei. Având în vedere procentajul care reprezintă valoarea punctului de amendă, acesta va suferi o creștere de 55% în anul următor, adică la suma inițială se vor mai adăuga încă 80 de lei.

Astfel, un singur punct de amendă în anul 2022 va avea valoarea de 225 de lei.

Pentru a îngheța suma care reprezintă punctul de amendă acum, adică 145 de lei, este necesară elaborarea și aprobarea unei Ordonanțe de Urgență de către Guvern care să practice acest lucru. Totuși, din cauza faptului că în prezent România nu are Guvern, iar țara se află într-o criză economică, elaborarea unei astfel de Ordonanțe de Urgență are o probabilitate foarte redusă.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Care sunt clasele de amendă rutieră în România

Amenzile rutiere reprezintă modul prin care șoferii sunt sancționați prin lege în cazul în care încalcă în vreun fel regulile de circulație.

În România, amenzile se împart în 5 clase diferite, în funcție de gravitatea greșelilor în trafic.

Aceste 5 clase se împart în două categorii care prevăd atât persoanele fizice, cât și cele juridice. Amenda pentru persoanele fizice poate atinge maximul de 20 de puncte penalizare care în prezent înseamnă 2.900 de lei, iar amenda pentru persoanele juridice este de maxim 100 de puncte de penalizare, adică 14.500

de lei. Iată care sunt cele cinci clase de amendă în România:

Citeste si: Amenzi usturătoare pentru șoferii care sunt prinși fără cauciucuri de iarnă. Toți cei care merg la munte de sărbători trebuie să știe asta. Ce altă sancțiune este prevăzută de Codul Rutier

  • Clasa I: 2 sau 3 puncte de amendă;
  • Clasa a II-a: 4 sau 5 puncte de amendă;
  • Clasa a III-a: între 6 și 8 puncte de amendă;
  • Clasa a IV-a: între 9 și 20 puncte de amendă;
  • Clasa a V-a: între 21 și 100 de puncte amendă (se aplică doar în cazul persoanelor juridice).

Nouă modificare în codul rutier

Pe lângă majorarea valorii punctului de penalizare, codul rutier adaugă o modificare privind sancțiunile în cazul în care o persoană împrumută mașina proprie unui alt individ care este depistat la volanul autovehiculului sub influența băuturilor alcoolice.

În cazul în care șoferul se află la volanul automobilului sub influența băuturilor alcoolice, are permisul de conducere suspendat sau nici măcar nu deține un astfel de permis auto, proprietarul mașinii la volanul căreia se află persoana în cauză riscă amendă penală sau închisoare pentru o perioadă între 6 luni și 3 ani.

Nouă modificare privind înscrierea la școala de șoferi

Începând cu 1 ianuarie 2022 persoanele care doresc să se înscrie la școala de șoferi trebuie să știe că și în acest domeniu se vor face anumite modificări. Astfel, înscrierea la școala auto se va face doar în baza prezentării dovezii absolvirii a 10 clase. Astfel, fiecare candidat ce dorește să se înscrie la școala de șoferi este obligat să depună, împreună cu restul actelor personale, și un document ce atestă finalizarea a 10 clase.

Pe lângă acestea și proba practică a examenului auto a suferit modificări privind desfășurarea, astfel încât verificarea cunoștințelor se înregistrează atât audio cât și video cu sisteme tehnice de monitorizare montate în interiorul vehiculului.

 

Surse:  m.ziare.com,    soferidinromania.ro

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.