Ce se întâmplă cu centralele de apartament de la 1 ianuarie 2022. Anunțul care îi alarmează pe proprietari

Autor: Catalina Giol
Actualizat: 01 oct 2022, 08:10

Interzicerea centralelor individuale de apartament

Sursa: PixaBay

Anul 2022 vine cu noi modificări privind viitorul centralelor de apartament din România. Ministrul Mediului a făcut recent anunțul care îi alarmează pe mulți proprietari. Iată ce se va întâmpla de la 1 ianuarie cu majoritatea centralelor termice din țară.

În prezent, o mare parte dintre români nu sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire al orașului în care locuiesc. Aceștia dețin în propriul apartament câte o centrală termică personală prin intermediul căreia își pot încălzi locuințele la temperatura dorită în orice perioadă a anului.

Ministrul Mediului, Tanczos Barba, a făcut recent un anunț ce îi privește pe proprietarii centralelor termice din toată țara, astfel încât montarea centralelor individuale va fi interzisă în toate blocurile noi din țară.

Măsura se va pune în practică la începutul noului an sau, cel târziu, în luna februarie 2022.

Ce se va întâmpla după interzicerea centralelor individuale de apartament

Măsura conform căreia instalarea unor noi centrale individuale de apartament va fi interzisă vizează în prezent doar blocurile noi sau cele care urmează a fi construite. În locul acestora, complexele de apartamente vor fi obligate să instaleze centrale termice la nivelul fiecărei scări a blocului sau la nivelul întregii clădiri.

Scopul implementării acestei măsuri este în mare parte protejarea mediului înconjurător, centralele termice de apartament reprezentând unul dintre cei mai importanți factori în poluarea excesivă a aerului și a consumului exagerat de energie.

Citeste si: Se scumpește căldura în Capitală. Câți bani vor plăti la iarnă bucureștenii în funcție de tipul de apartament

"Pentru viitor propunerea mea este să nu mai permitem centralele individuale în blocurile noi.

Vorbim strict de viitor și doar de construcțiile noi.  Centrale doar la comun, la nivel de bloc sau scară și cu eliminarea fumului deasupra, la o înălțime de 40-50 de metri, care practic să ducă noxele cât mai departe de nivelul la care este cetățeanul. Aceasta este soluția peste tot în lume, de aceea vedeți la centrale coșuri foarte înalte”, a declarat Ministrul Mediului în cadrul unui interviu la postul de televiziune digi24.

Ce se va întâmpla cu centralele individuale de apartament deja existente

În prezent, măsura care vizează interzicerea instalării centralelor individuale de apartament nu se aplică decât blocurile noi sau celor ce urmează să fie construite în viitor. Centralele termice individuale instalate deja în locuințele proprii ale locatarilor blocurilor din țară nu vor necesita înlocuire, astfel încât persoanele care dețin deja o astfel de centrală nu vor suferi în urma implementării noii legi.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"La cele actuale nu există o alternativă, pentru că acolo unde au fost falimentate sistemele de încălzire centralizată, cetățeanul nu are altă soluție decât centrală individuală de apartament", a declarat Tanczos Barba.

Pe lângă faptul că centralele individuale existente nu vor fi înlocuite în urma implementării măsurii, acestea își vor păstra în continuare perioada de valabilitate a garanției, ele putând fi recondiționate sau înlocuite în cazul apariției unor nereguli.

Citeste si: Plafonarea prețurilor la gaze. Cine beneficiază de schema de compensare și pentru ce perioadă se aplică

Când se va implementa noua măsură privind centralele individuale de apartament

Ministrul Mediului, Tanczos Barba, a declarat în cadrul aceluiași interviu că își dorește ca legea să fie implementată în cel mai scurt timp din momentul începerii noului an, astfel încât în ianuarie sau cel târziu februarie 2022 legea să intre deja în vigoare.

Pe lângă aceasta, Ministrul Mediului a adăugat și faptul că această măsură nu este prima de acest gen din România, fiind deja în proces de implementare în câteva dintre cele mai populate orașe ale țării:

„În ianuarie sper să avem actul normativ, am discutat în coaliție, am făcut propunerea, o să intrăm cu act normativ în Guvern. Sper să aprobăm în ianuarie, februarie cel târziu(...) Există deja practica în România. Brașov trimite toți dezvoltatorii imobiliari prima dată să negocieze cu cei de la serviciul de termoficare. Ei sunt cei care stabilesc dacă se poate sau nu ajunge în zona respectivă sau nu este eficient. Abia apoi se poate veni cu alte soluții de încălzire a blocurilor noi”.

 

Sursă: digi24.ro    hotnews.ro