Cu cât se scumpesc carburanții de la 1 ianuarie 2022

Autor: Catalina Giol
Actualizat: 04 ian 2022, 08:52

Pompe de alimentare

Sursa: PixaBay

În 2022 șoferii vor fi nevoiți să scoată din portofelul personal o sumă mai mare decât cea cu care erau obișnuiți atunci când își doresc să alimenteze rezervorul autovehiculului lor. Iată de ce se scumpesc carburanții și care sunt prețurile acestora în 2022.

Anul 2022 vine cu diferite scumpiri în mai multe domenii precum energia electrică, gazele naturale sau alimentele. Motivul principal al acestor creșteri a prețurilor este reprezentat atât de criza economică prin care trece România la momentul actual, cât și de pandemia de Covid-19 cu care se confruntă în prezent toată populația planetei.

Benzina și motorina nu sunt scutite de aceste majorări ale prețurilor din noul an, acestea mărindu-și tariful considerabil de mult în comparație cu anii anteriori.

Astfel, șoferii români sunt nevoiți să scoată și mai mulți bani din portofel atunci când vor să alimenteze rezervorul mașinii personale. Iată cu cât se scumpesc carburanții în 2022 și de ce se întâmplă acest lucru:

Cât costă benzina și motorina în 2022

Asemenea mai multor produse și servicii, benzina și motorina vor suferi modificări privind tariful acestora în anul 2022. Prețul acestor carburanți este determinat de nivelul accizelor decis în fiecare an de către Ministerul Finanțelor.

În ceea ce privește tariful benzinei fără plumb, acesta se va majora cu 3,55%, adică cu 65,59 lei mai mult decât anul trecut. Astfel, prețul litrului de benzină se va scumpi cu 6,5 bani fără TVA și cu 7,7 bani luând în calcul această taxă obligatorie. În acest sens, prețul a 1.000 de litri de benzină se va scumpi de la 1.827,13 lei și va ajunge la suma de 1.892,72

lei.

Citeste si: Cum încălzești mașina rapid dimineața, când e ger afară. Cele mai simple și utile trucuri

Motorina nu este nici ea scutită de majorarea prețurilor la carburanți, astfel încât prețul pentru 1.000 de litrii de motorină va crește de la 1.674,55 lei la 1.724,66 lei. Acest lucru se datorează creșterii nivelului de acciză cu 3,28%, adică 60,11 lei.

Astfel, un singur litru de motorină se va scumpi cu 6 bani fără TVA și cu 7 bani mai mult cu TVA.

Unde se găsește cea mai ieftină benzină

Pe lângă diferențele de prețuri de la o companie care se ocupă cu comercializarea carburanților la alta, suma de bani pe care șoferii trebuie să o scoată din portofel atunci când doresc să alimenteze rezervorul mașinii este diferită în funcție și de zona și locul în care se situează benzinăria în cauză.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Astfel, conform ultimelor statistici din anul 2021, cea mai ieftină benzină comercializată pe teritoriul României se putea găsi în orașul Târgoviște la prețul de 5,86 de lei per litru, iar cea mai ieftină motorină  costa 5,88 de lei per litru într-o stație de alimentare din Bacău.

În capitală, cel mai mic preț la benzină din ultimele luni ale anului 2021 a fost de 5,95 de lei per litru, 5,88 de lei per litru la motorină și 3,72 de lei per litru pentru GPL.  Aceste prețuri sunt foarte asemănătoare cu cele prezente în benzinăriile majorității orașelor mari din țară. De exemplu, la Cluj-Napoca cel mai bic preț al benzinei a fost tot de 5,95 lei/litru, al motorinei de 5,01 lei/litru și al gazului 3,79 lei/litru, iar în Constanța aceste tarife au fost de 5,98 lei/litru, 5,92 lei/litru și respectiv 3,80 lei/litru.

Motivul scumpirii carburanților

Prețurile benzinei și motorinei din România se află în prezent în continuă creștere atât din cauza crizei economice cu care țara se confruntă, cât și din cauza relaxării recente a restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19 și renunțarea completă la măsura impunerii unui nou lockdown. Cu toate acestea, România nu este singura țară care se lovește în anul 2022 de o majorare puternică a prețurilor la benzină și motorină.

Citeste si: Impozit auto 2022. Cât trebuie să plătești în funcție de motorizare de la 1 ianuarie 2022

Fluctuația tarifelor carburanților la nivel mondial este în continuă creștere din cauza negocierilor dintre cei mai mari producători de petrol ai lumii. Prețul unui baril de petrol s-a prăbușit din cauza pandemiei de Covid-19 în momentul în care aceasta a lovit pentru prima dată planeta, în anul 2020. În ultimele luni, datorită consumului mare și implicit a cererii crescute din partea clienților, oferta prețurilor la carburanți se majorează radical în comparație cu ultimul an.

„Producătorii din România și alte țări profită de momentul acesta favorabil în care toată lumea pleacă la plimbare și au crescut prețurile într-o anumită măsură. Este și o încercare de recuperare a pierderilor de anul trecut ”, a declarat economistul Aurelian Dochia despre acest subiect, în cadrul unui interviu pentru europaliberă.org.

 

Sursă: romania.europalibera.org,   adevarul.ro