La cât timp poți să conduci după ce ai băut, conform oamenilor de știință

Autor: Catalina Giol

După cât timp te poți urca la volan după ce ai băut

Sursa: PixaBay

Conducerea sub influența băuturilor alcoolice reprezintă o faptă gravă condamnată din punct de vedere al legii deoarece poate pune viața tuturor participanților la trafic în pericol. Durata eliminării alcoolului din sânge diferă de la o persoană la alta în funcție de mai multe lucruri. Iată după cât timp te poți urca la volan după ce ai consumat o băutură alcoolică.

Toată lumea cunoaște faptul că în cazul în care o persoană consumă alcool, indiferent de cantitatea acestuia, ea nu trebuie să se mai urce la volanul unui autovehicul. Acest aspect este prevăzut și de legislația în vigoare, iar persoanele care încalcă această regulă vor resimți pe propria piele consecințe grave din punct de vedere penal. Mai mult decât atât, șofatul sub influența alcoolului poate pune atât viața celui de la volan în pericol, cât și a altor participanți în trafic, din cauza faptului că alcoolul încetinește viteza de reacție a unei persoane, încețoșează privirea și elimină concentrarea.

Iată cât trebuie să aștepți până să te urci la volan după ce ai băut și ce trebuie să iei în considerare:

După cât timp te poți urca la volan după ce ai băut

Specialiștii în domeniul medicinei au ajuns la concluzia că eliminarea alcoolului din organism diferă de la o persoană la alta în funcție de mai multe aspecte. Printre acestea se numără greutatea, înălțimea, sistemul digestiv, sistemul imunitar, tipul de alcool consumat, cantitatea alcoolului consumat, nivelul de odihnă și multe alte elemente importante.

Un alt aspect important în vederea duratei de timp necesare eliminării alcoolului din corp constă în consumarea mâncării înainte de a începe să bea. Persoanele care mănâncă o masă copioasă înainte de a bea un pahar de alcool vor avea o alcoolemie în sânge redusă, persoanele care ronțăie câte ceva înainte de a bea vor avea o alcoolemie medie spre mare, iar cele care nu consumă nimic înainte vor avea o alcoolemie foarte mare, care se atinge în aproximativ 20-30 de minute.

Acest lucru se datorează în mare parte metabolismului, care își reduce timpul de redacție devenind astfel mai rapid, alcoolul având drum liber spre a ajunge în sânge.

Citeste si: Leacuri pentru mahmureală. Ce te ajută să-ți revii repede după o noapte de distracție

Timpul necesar eliminării alcoolului din sânge în funcție de băutura consumată

Pe lângă aspectele mai sus menționate, durata eliminării în totalitate a alcoolului din sânge se află în strânsă legătură și cu băutura consumată. Astfel, pentru un șofer a cărui greutate se învârte în jurul a 70 de kilograme, alcoolul va dispărea, în funcție de băutura consumată, astfel:

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

o bere de 500 ml se va elimina în aproximativ 2 ore; un litru de vin se va elimina între 7 ore şi 9 ore; 100 ml de lichior se vor elimina în aproximativ 3 ore şi 10 minute; 100 ml palincă se vor elimina în aproximativ 4 ore şi 10 minute; 100 ml vodcă se vor elimina în aproximativ 3 ore;

Citeste si: Vești proaste pentru șoferii români. Cu cât crește punctul de amendă de la 1 ianuarie 2022

Ce riscă persoanele care conduc sub influența alcoolului

Toate persoanele care se urcă la volanul unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice vor fi sancționate conform legii, însă pedeapsa pe care o persoană o primește diferă în funcție de cantitatea de alcool din sânge. Iată ce riscă șoferii care conduc pe drumurile publice din România după ce au consumat alcool, în funcție de cantitatea vaporilor de alcool în aerul expirat, conform Codului Rutier:

  • 0,20 – 0,50 g/l de alcool pur în sânge– contravenție ce se pedepsește cu suspendarea permisului de conducere până la 6 luni;

  • 0,50 – 0,80 g/l alcool pur în sânge – infracțiune ce se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani și suspendarea permisului de conducere;
  • Peste 0,80 g/l alcool pur în sânge – infracțiune ce se pedepsește cu închisoare sau amendă penală și anularea permisului de conducere.

Cum elimini mai repede alcoolul din sânge

Pentru a elimina mai repede alcoolul din sânge și pentru a grăbi astfel durata de așteptate necesară pentru conducerea unui autovehicul, specialiștii în domeniul medicinei recomandă consumul diferitelor alimente. Cele mai potrivite sunt cele sățioase, grase și greu de digerat, deoarece acestea încetinesc absorbția alcoolului din sânge.

Și sportul reprezintă un lucru pe care îl pot face persoanele care vor să elimine mai repede alcoolul din sânge. Exercițiile fizice fac corpul uman să transpire, implicit să elimine prin transpirație o cantitate mică a alcoolului consumat.

Cu toate acestea, cele mai bune lucruri pe care șoferii le pot face pentru a avea o cantitate cât mai mică de alcool în sânge sunt elemente preventive precum: consumarea mâncării înainte de a începe procesul de băutură, evitarea fumatului în timpul consumului băuturilor alcoolice și evitarea amestecării mai multor băuturi alcoolice diferite.

 

Sursă: stiridirecte.ro    a1.ro

 

Taguri: