Obiectul la care Ecaterina Teodoroiu nu a putut renunța. A fost talismanul norocos al primei femei care apare pe o bancnotă românească

Autor: Bianca Hriscu

Ecaterina Teodoroiu, participantă la Primul Război Mondial 

Sursa: Captură YouTube

Ecaterina Teodoroiu, „eroina de la Jiu”, cea care a luptat în Primul Război Mondial, nu s-a putut despărți nici măcar o secundă de obiectul care i-a devenit mai apoi talisman norocos. Detaliul pe care puțini îl știu despre prima femeie care apare pe o bancnotă românească.

Numele Ecaterinei Teodoroiu a ajuns din nou pe buzele românilor după ce Banca Națională a României (BNR) a lansat o bancontă cu chipul acesteia, fiind prima care înfățișează o femeie. Deși s-a vorbit mult despre Ecaterina Teodoroiu în ultima perioadă, există un lucru pe care îl știu foarte puțini despre ea. La ce obiect nu a putut renunța nici măcar atunci când a fost rănită și a ajuns pe patul de spital?

Talismanul norocos al Ecaterinei Teodoroiu: „Cu ea voi să mor!” 

Ecaterina Teodoroiu a dat dovadă de eroism, și-a iubit țara și a luptat până în ultimul moment pentru poporul român. Faptele ei i-au făcut pe mulți să o numească „eroina de la Jiu”, Ecaterina Teodoroiu luptând în Primul Război Mondial. Se știu foarte multe detalii despre una dintre cele mai curajoase românce din toate timpurile, mai puțin un lucru.

Ecaterina Teodoroiu a avut un obiect de suflet la care a ținut foarte mult și la care nu a renunțat nici măcar în momentul în care se afla la spital. Este vorba despre arma luptătoarei. De ce era atât de importantă pentru ea? Ei bine, arma aparținuse fratelui ei, motiv pentru care nu s-a mai putut despărți de ea, mai ales că ajunsese să o mânuiască foarte bine și să îi cunoască toate secretele.

În momentul în care a ajuns în spital, un ostaș i-a cerut să renunțe la arma ei și să se odihnească, moment în care Ecaterina Teodoroiu a reacționat dur.

„Asta niciodată! Poate după moartea mea. Cu ea am venit de pe plaiurile mele gorjene unde am început luptele și cu ea voi să mor, nu aici printre răniți, ci colo în fața inamicului.

E cea mai dreaptă răsplată ce mi se poate da.”, i-a spus Ecaterina Teodoroiu ostașului, potrivit adevarul.ro.

Citeste si: BNR a prezentat prima imagine cu bancnota de 20 de lei, cu chipul Ecaterinei Teodoroiu. Campania ''Femei pe Bancnote'' a fost inițiată de Janina Nectara și susținută de Kanal D

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cine a fost Ecaterina Teodoroiu? În 2022 se împlinesc 128 de la nașterea „eroinei de la Jiu”

Ecaterina Teodoroiu, eroina națională, s-a născut pe 15 ianuarie 1894, ceea ce înseamnă că în anul 2022 se împlinesc 128 de la nașterea acesteia. Ecaterina Teodoroiu, pe numele real Cătălina Vasile Toderoiu, a fost una dintre participantele la Primul Război Mondial. Aceasta a luptat cu toate forțele, aflându-se în fruntea unui pluton de infanterie și și-a găsit sfârșitul în bătălia de la Mărășești, pe 3 septembrie 1917.

Ecaterina Teodoroiu s-a născut în Oltenia, dar a venit la București cu gândul de a deveni învățătoare. Ulterior, prioritățile s-au schimbat și a decis să se implice direct în luptele purtate de România în Primul Război Mondial, totul din dorința de a-și răzbuna frații morți pe câmpul de luptă. La început a fost asistentă medicală, apoi a ajuns la o unitate de combatanți, a fost luată prizonieră, în cele din urmă a scăpat și a fost avansată la gradul de sublocotenent.  

Ecaterina Teodoroiu, prima femeie care apare pe o bancnotă românescă

În amintirea celei care a luptat pe câmpul de luptă pentru poporul român, Banca Națională a României (BNR) a decis să lanseze prima bancnotă pe care apare o femeie, mai exact bancnota de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu. 

Bancnota de 20 de lei a intrat în circulație pe data de 1 decembrie 2021. Prin lansarea acestei bancnote cu chipul Ecaterinei Teodoroiu, autoritățile române au precizat că își doresc să sprijine egalitatea de gen și să sublinieze încă o dată rolul major al personalităților feminine în istoria și societatea românească.  

Citeste si: Bancnota de 20 de lei intră în circulație de la 1 decembrie 2021. BNR a anunțat că este prima bancnotă pe care este prezentă o femeie