Floriile 2022, sărbătoare importantă pentru credincioși. Tradiții, superstiții și obiceiuri în ziua Intrării Domnului în Ierusalim

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 18 oct 2022, 09:45

Floriile, una dintre cele mai importante sărbători de peste an 

Sursa: PixaBay

Când sunt Floriile în 2022, dar și ce tradiții, superstiții și obiceiuri se respectă în această zi? Duminica Floriilor este ultima sărbătoare importantă înainte de Învierea Domnului și are o semnificație aparte pentru credincioși.

Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim pică în fiecare an cu o săptămână înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Astfel, în anul 2022, Floriile vor fi sărbătorite în ultima duminică de dinaintea Paștelui.

Când sunt Floriile 2022? Data la care este sărbătorită Intrarea Domnului în Ierusalim 

Duminica Floriilor este una dintre cele mai importante de peste an, astfel că toți credincioșii respectă această sărbătoare cu strictețe pentru a întâmpina așa cum se cuvine Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Floriile pică în 2022 cu o săptămână înainte de Paște, la fel ca în fiecare an. Astfel, cum sărbătoarea Învierii Domnului pică pe 24 aprilie 2022, acest lucru înseamnă că Floriile pică pe 17 aprilie 2022. În calendarul creștin ortodox, sărbătoarea Floriilor este însemnată cu cruce roșie, iar în această zi se face dezlegare la pește. 

Data la care sunt sărbătorite Floriile este în fiecare an alta și asta pentru că și Paștele este sărbătorit la date diferite, fiind o sărbătoare pentru care nu a fost stabilită o zi fixă.

Ce sărbătoresc românii în duminica Floriilor 2022? Adevărata semnificație a acestei sărbători

Credincioșii sărbătoresc Floriile cu o săptămână înaintea Paștelui, această sărbătoare fiind cunoscută și sub denumirea de Intrarea Domnului în Ierusalim. În duminica Floriilor, credincioșii își amintesc de momentul în care Iisus Hristos a ajuns în Ierusalim, acesta intrând călare pe mânzul asinei, înconjurat de cei 12 Apostoli. În momentul Intrării Domnului în Ierusalim, oamenii s-au strâns în număr mare pentru a-l primi pe cel care l-a înviat pe Lazăr din mormânt, săvârșind una dintre cele mai mari minuni.

Cei care l-au întâmpinat pe Iisus ținând în mâini ramuri de măslin și finic l-au recunoscut ca fiind adevăratul Mântuitor.

Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile reprezintă sărbătoarea care deschide ultima săptămână din viața pământească a lui Iisus Hristos. După acest moment începe Săptămâna Patimilor, săptămână la finalul căreia este sărbătorită minunea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos sau Paștele. 

Citeste si: Înălţarea Domnului 2022. Pe ce dată pică Înălțarea în acest an și ce sărbătoresc românii în această zi

Duminica Floriilor 2022, tradiții, obiceiuri și superstiții 

În Duminica Floriilor, credincioșii țin cont de foarte multe tradiții, obiceiuri și superstiții, multe dintre ele fiind vechi de sute de ani și reușind să fie transmise din generație în generație. Astfel, multe dintre aceste tradiții, obiceiuri și superstiții se respectă și în anul 2022 de Florii.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pe 17 aprilie 2022, atunci când sunt sărbătorite Floriile, credincioșii merg la biserică pentru a participa la slujbă și duc cu ei ramuri de salcie. Aceste ramuri sunt sfințite de preot, iar apoi, credincioșii le duc acasă și le pun în dreptul icoanelor. Se crede că cei care au astfel de ramuri în casă vor fi feriți de rele și de boli întregul an. Conform rânduielilor bisericești, ramurile de salcie sfințite în Duminica Floriilor sunt un simbol al biruinței vieții asupra morții și amintesc de ramurile de măslin și finic cu care a fost întâmpinat Mântuitorul în momentul

Intrării în Ierusalim.

Se spune că în ziua de Florii 2022, credincioșii trebuie să evite să se spele pe cap. Există o superstiție potrivit căreia cei care fac acest lucru vor albi mai devreme decât ar trebui. 

Cei care au reușit să postească se pot împărtăși în ziua de Florii. Tradiția spune că toți credincioșii care vor face acest lucru vor avea noroc, sănătate și vor ține relele la distanță.

Tot în această zi, în anumite zone ale țării se coc diferite plăcinte, de post, iar apoi se dau de pomană celor sărmani.

În ziua de Florii, credincioșii pot afla cum va fi vremea de Paște. Se spune că așa cum este vremea de Florii, așa va fi și în duminica Paștelui.

Deși credincioșii sunt în Postul Paștelui, cel mai lung și mai aspru de peste an, în Duminica Floriilor au dezlegare la pește. Astfel, pe 17 aprilie 2022, credincioșii pot consuma pește și se spune că toți cei care vor avea pe masă produse din pește vor avea noroc.

Citeste si: Când pică Rusaliile în 2022

Cine își serbează ziua de nume de Florii 2022?

De Florii 2022 sunt sărbătoriți toți cei care au primit la botez nume de floare, având în vedere că această zi este considerată sărbătorea tuturor florilor. În Duminica Floriilor, în foarte multe case de români este prilej de sărbătoare. Sărbătoriții zilei sunt cei care poartă următoarele nume: Florin, Florina, Florinel, Florica, Floarea, Florentina, Florentin, Floro, Floricel, Floricica, Anemona, Garofița, Brândușa, Iris, Camelia, Codruț, Codruța, Codrin, Crenguța, Crina, Crin, Delia, Florența, Gențiana, Iasmin, Iasmina, Iasmine, Roza, Rozalinda, Rozalia, Violeta, Viorel, Zambila, dar și alte derivate.