Povestea inedită a ciobanului filozof din vârf de munte, la Asta-i România! O mie de povețe și trei sute de oi sunt singurele sale averi!

Autor: Daniela Iliuta

Echipa Asta-i România a mers în județul Maramureș, în vârf de munte pentru a-l cunoaște pe ciobanul filozof!

Duminică trecută echipa "Asta-i România" a ajuns în satul Desești, din județul Maramureș, intr-o zona frumoasă de munte, pentru a-l descoperi pe Tataia Petrea, așa cum îl porecleste toată lumea din sat. Este vorba despre un cioban cu trei sute de oi și o mie de povețe.

Povestea inedită a ciobanului filozof din vârf de munte, la Asta-i România!

Mare păstrător al tradițiilor strămoșești, Tataia Petrea, în vârstă de 72 de ani s-a încăpățânat să triasca singur, departe de lume, în munți, acolo unde are grija oilor sale, după propriile sale reguli și

în tihna, în adevărată comuniune cu natura.

Citeste si: Duminica aceasta, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”, un primar de nota 10

Asemenea unui pustnic, sub protecția divinității, dar și a câinilor săi ciobănești care sunt extrem de ageri și destoinici, bătrânul cutreieră munții în lung și în lat atunci când vremea ii permite acum pe timp de iarna, într-o zona de poveste, acolo unde timpul pare că a rămas pe loc.

Nea Petrea, la cei 72 de ani este încă vioi și își dorește să mai triasca pentru a se mai bucură de natură și de oile sale bârsane. Pentru el viață în munți pastorind turmele de oi reprezintă sendul vieții sale și rațiunea de a merge mai departe. Nea Petrea s-s dedicat dintodeauna păstoritului și nu s-a plâns niciodată că îi este greu ci dimpotrivă a sfidat orice greutăți și a mers cu capul sus și cu poftă de viață mai departe.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Deși a învățat la școală doar opt clase nea Petrea are în schimb școala vieții și multe povești și povețe pe care le-a acumulat de-a lungul timpului în memoria să și se numără printre ultimii ciobani care se ghidează după reguli străvechi și care încă

mai practică transhumanța.

Citeste si: Duminica aceasta, de la ora 14:30, la “Asta-i România!” O mie de poveşti de viaţă într-un singur om, păstrător al tradiţiilor