Gestul banal care îi costă scump pe șoferi în 2022. Toți conducătorii auto sunt taxați sever dacă îl fac în trafic

Autor: Catalina Giol

Amenzi mari pentru șoferii care nu respectă legea

Sursa: Unsplash

Șoferii care nu respectă regulile Codului Rutier riscă să pună în pericol viața personală, a pasagerilor și a celorlalți participanți în trafic. Una dintre cele mai fundamentale astfel de reguli este și una dintre cele mai des încălcate, iar nerespectarea acesteia poate aduce conducătorilor de autovehicule amenzi de până la 500 de lei.

Codul Rutier din România reprezintă totalitatea legilor referitoare la utilizarea căilor de comunicație de către pietoni, șoferi, bicicliști, motocicliști și alte categorii de participanți la trafic. Acesta conține diferite norme legislative privind șoferii, vehiculele, semnalizarea rutieră, regulile de circulație legale și toate infracțiunile sau contravențiile, plus modalitatea de sancționare a acestora.

Toate persoanele care încalcă legea în vreun anumit fel sunt sancționate de către autorități în conformitate cu legislația în vigoare.

În funcție de gravitatea situației, șoferii se pot alege cu amendă, reținerea permisului de conducere sau chiar anularea definitivă a acestuia în cazul unor ilegalități majore.

Chiar dacă majoritatea neregulilor sunt sancționate conform legii de către autorități, mulți șoferi nu respectă însă regulile de circulație specifice. Una dintre cele mai importante astfel de obligații ale conducătorului autovehiculului este și una dintre cele mai des încălcate de către persoanele de la volan.

Iată ce amenzi riscă șoferii care încalcă una dintre cele mai fundamentale reguli de circulație:

Contravenția care le poate aduce șoferilor amenzi uriașe

Una dintre cele mai importante reguli ale codului rutier este purtarea centurii de siguranță. Aceasta are ca scop protejarea conducătorului autovehiculului și pasagerilor acestuia în cazul unui accident rutier major sau minor. Purtarea centurii de siguranță trebuie respectată atât de persoana care se află la volan, cât și de restul pasagerilor, indiferent de vârstă sau de bancheta pe care se situează.

Citeste si: Modificări radicale ale Codului Rutier în 2022. Ce se întâmplă cu punctul de amendă și cine nu va putea obține permisul de conducere în noul an

Șoferul are obligația să informeze toți pasagerii despre obligativitatea purtării centurii de siguranță cu scopul protejării acestora în caz de accident, însă el nu poate fi sancționat dacă persoanele din mașină refuză să folosească centura, decât dacă este vorba de un minor sau de o persoană fără discernământ.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cât trebuie să scoată din portofel șoferii care nu respectă legea

Conform Codului Rutier și a legislației în vigoare, pu   nctul de amendă reprezintă 10% din valoarea salariului minim pe economie.

Astfel, în prezent, valoarea punctul de amendă  a fost înghețată la suma de 145 de lei, însă o dată cu majorarea salariului pe economie, punctul de penalizare poate atinge suma de 225 de lei. În cazul în care conducătorul auto nu folosește centura de siguranță, acesta poate fi sancționat de autoritățile competente cu două sau trei puncte de amendă. Acest lucru face ca valoarea amenzii în cazul nerespectării obligativității centurii de siguranță să fie cuprinsă între cel puțin 290 și 435 de lei.

„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice: 8. nerespectarea obligației conducătorului de autovehicul și a pasagerilor acestuia de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranță omologate”, se notează în Articolul 99, Alineatul 1,pct. 8 al Ordonanței nr. 195/2002 cu privire la circulația pe drumurile publice.

Persoanele care trebuie să respecte această lege

Este cunoscut faptul că nu doar șoferii sunt obligați să respecte legea conform căreia purtarea centurii de siguranță este obligatorie, ci și restul pasagerilor din autovehiculul aflat în mișcare. Conform articolului 97 al Codului Rutier, copiii care nu depășesc vârsta de 12 ani împliniți și care au o înălțime sub 150 de centimetri  trebuie să poarte centuri omologate adaptate greutății, înălțimii și dimensiunilor lor corporale, iar minorii sub vârsta de 3 ani trebuie transportați doar în dispozitive de reținere a mișcării omologate de lege.

Citeste si: Amenzi usturătoare pentru șoferii care sunt prinși fără cauciucuri de iarnă. Toți cei care merg la munte de sărbători trebuie să știe asta. Ce altă sancțiune este prevăzută de Codul Rutier

Cu toate acestea, anumite categorii de persoane sunt exceptate de la purtarea centurii de siguranță în anumite cazuri izolate în care folosirea obiectului omologat le-ar putea pune sănătatea în pericol, sau în care necesitatea utilizării elementului de protecție nu este vitală. Iată care sunt cazurile speciale în care centura de siguranță nu este obligatorie:

  • Șoferii care execută manevra de mers înapoi (marșarier);
  • Șoferii a căror autovehicul se află în staționare;
  • Femeile însărcinate în stare vizibilă;
  • Șoferii care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;
  • Instructorul auto pe perioada pregătirii practice a persoanelor care învață să conducă o mașină pe drumurile publice;
  • Examinatorul din cadrul autorității competente în momentul desfășurării probelor practice ale examenului aferent obținerii permisului de conducere;
  • Persoanele care prezintă un certificat medical care atestă o afecțiune ce contraindică purtarea centurii de siguranță.

Pe lângă obligativitatea purtării centurii de siguranță, Codul Rutier menționează și faptul că este interzis transportul copiilor ce nu depășesc vârsta de 12 ani pe scaunul din față, chiar și în cazul în care acesta este ținut în brațe de o persoană adultă. Mai mult decât atât, este interzis și transportul animalelor de companie pe locurile din față a mașinii, indiferent dacă acesta este sau nu ținut în brațe de o persoană majoră.

 

 Sursă: playtech.ro