Permisul auto este un document legislativ care oferă posibilitatea anumitor persoane să circule cu un vehicul înmatriculat pe drumurile publice din țară. Carnetul auto diferă în funcție de categoria de vehicule pe care un conducător auto o poate conduce, iar termenul său de valabilitate poate fi de 5 sau 10 ani, în funcție de această categorie.
Permisul auto poate fi înlocuit în caz de expirare, furt, pierdere și alte motive prin depunerea unor acte doveditoare obținerii acestuia.
Procesul de înlocuire al permisului auto și actele necesare
Pentru a putea beneficia de înlocuirea permisului auto este necesară plata aferentă procesului și depunerea unor acte specifice la sediul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din județul în care este domiciliată persoana în cauză.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Șoferii care vor șă-și înlocuiască permisul trebuie să depună o serie de documente personale și justificatoare emiterii permisului în primă instanță. Iată care sunt actele necesare:
- Cererea solicitantului –se obține și se completează la ghișeul DRPCIV;
- Declarația de furt sau de pierdere (în cazul în care este nevoie)- se obține și se completează la ghișeul DRPCIV;
- Actul de identitate al solicitantului, în original;
- Dovada de plată aferentă contravalorii eliberării permisului auto;
- Fișa medicală- documentul emis de o unitate sanitară autorizată care dovedește că solicitantul este apt din punct de vedere medical că conducă vehiculele din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere
Acte necesare schimbării permisului auto din străinătate
Persoanele care doresc să preschimbe un permis auto din străinătate într-unul românesc trebuie să depună la serviciul public al Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor de pe raza județului unde este domiciliat, o serie de documente diferite de cele necesare în mod normal. Acestea au ca scop dovedirea faptului că permisul auto inițial este în regulă din punct de vedere legal și dovedirea faptului că solicitantul este în măsură să beneficieze de documentul care permite conducerea unui autovehicul pe drumurile publice din România.
- Cererea solicitantului –se obține și se completează la ghișeul DRPCIV;
- Permisul de conducere eliberat de autoritățile din străinătate, în original;
- Traducerea legalizată în limba română a permisului de conducere eliberat de autoritățile din străinătate;
- Documentul care atestă pierderea sau furtul permisului auto (în cazul în care este nevoie);
- Actul de identitate al solicitantului, în original;
- Actele care fac dovada domiciliului sau reședinței în România a solicitantului;
- Cererea de preschimbare a permisului de conducere eliberat de autoritățile competente din străinătate într-un permis auto românesc;
- Fișa medicală- documentul emis de o unitate sanitară autorizată care dovedește că solicitantul este apt din punct de vedere medical că conducă vehiculele din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere (în cazul în care se solicită un permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă;
- Dovada de plată aferentă contravalorii eliberării permisului auto.
Cum și unde se plătește taxa aferentă schimbării permisului auto
Taxa aferentă schimbării permisului auto în valoare de 89 de lei poate fi achitată atât în mod fizic, la ghișeul DRPCIV, cât și online pe ghiseul.ro, sau pe site-ul oficial al Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Pentru a grăbi procesul de emitere al unui nou permis auto, cea mai rapidă soluție este programarea online și plata prin intermediul site-urilor mai sus menționate.
Citeste si: Lovitură pentru șoferi! O nouă lege îi poate lăsa fără permis pentru 30 de zile. Apare un nou marcaj rutier!
În cazul în care solicitantul alege să achite tariful aferent înlocuirii permisului auto prin intermediul internetului, acesta trebuie să complete pe site câteva căsuțe cu informații personale, care să dovedească achitarea sumei necesare:
- Tipul persoanei (fizică sau juridică, după caz);
- Nume și Prenume al beneficiarului plății;
- CNP;
- CNP-ul persoanei sub numele căreia se face plata;
- Email;
- Confirmare email;
Sursă: wowbiz.ro