De ce nu a rămas Leon Dănăilă în Statele Unite. Celebrul neurochirurg a vorbit despre plecarea în America în timpul regimului comunist

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 20 oct 2022, 07:05

Leon Dănăilă și Denise Rifai

Sursa: Kanal D

Leon Dănăilă a fost plecat în Statele Unite cu bursă în perioada regimului comunist. Celebrul neurochirurg a încercat să explice și de ce nu a rămas în SUA.

Leon Dănăilă a dezvăluit că americanii i-au propus să rămână în Statele Unite în perioada în care a stat acolo cu bursă. Unul dintre motivele pentru care nu a rămas ar fi fost și acela că ar fi trebuit să o ia de la capăt în America, să dea examene și să fie tratat ca un rezident obișnuit în condițiile în care în țară era deja șef de secție la Neurochirurgie.

"În 1980 v-ați înscris în Partidul Comunist ca să puteți pleca cu bursă în Statele Unite. Acolo ați învățat să folosiți microscopul operator, pe care l-ați adus și în România. Mai deveneați un geniu în neurochirurgie dacă fugeați în țară?", l-a întrebat Denise Rifai pe Leon Dănăilă la "40 de întrebări cu Denise Rifai".

"Eu, când am fost la New York, în anul 1980, sigur că mi-au propus să rămân acolo.

Erau mulți români plecați ilegal. 

Am discutat cu ei și mi-au spus că e bine în America și atunci mi-au spus: <Uite, a venit un profesor de chirurgie care a spus că vrea să rămână în America. I s-a pus condiția să o ia de la început, toate treptele, să dea examene. A făcut o criză de nervi, de la profesor în România să o ia de acolo rezident>.

Mulți înjurau, veneau din Mexic: <Eu acolo la mine în țară sunt profesor și aici rezident>.

Voiam să învăț cât mai mult cât stau acolo. 

Poate că da (n.r.: ar fi fost același geniu în neurochirurgie), nu știu. Eu eram un om foarte corect. Profesorul de neurochirurgie m-a primit foarte bine acolo, să intru în sala de operații", a răspuns Leon Dănăilă.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Pandemia de COVID-19 face ravagii în spitale: nu mai este niciun loc liber la ATI în toată țara

Leon Dănăilă, unul dintre cei mai mari neurochirugi români

Născut la 1 iulie 1933, la Darabani, judeţul Botoşani, Leon Dănăilă a devenit unul dintre cei mai mari neurochirurgi români. 

În perioada regimului comunist a plecat în Statele Unite cu o bursă medicală, Fullbright, acolo unde a studiat neurochirurgia timp de un an (1980-1981).

Întors în țară, a ocupat prin concurs, în anul 1991, postul de profesor universitar neurochirurg la Clinica II Neurochirurgie a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, iar în anul 1992 pe cel de profesor de

psihoneurologie la Facultatea de Psihologie a Universităţii "Titu Maiorescu" din Bucureşti, potrivit agerpres.ro.

Leon Dănăilă a operat pe creier zeci de mii de bolnavi, pe mulți dintre aceștia cu tehnica microscopului operator, pe care a adus-o chiar din America.

Citeste si: Cancerul poate fi vindecat! Celebrul doctor Leon Danaila spune cum se poate scapa de aceasta boala nemiloasa

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.