Minivacanță de trei zile pentru români! Ce angajați beneficiază de zile libere și câte libere legale vom avea în 2022

Autor: Lavinia Medrea

Minivacanță de trei zile pentru români! Ce angajați beneficiază de zile libere și câte libere legale vom avea în 2022

Sursa: PixaBay

Pe 24 ianuarie este zi liberă legală deoarece sărbătorim Ziua Unirii Principatelor Române. Așadar, anumite categorii de angajați vor beneficia de timp liber.

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită pe data de 24 ianuarie este considerată zi liberă legală în Codul Muncii. De asemenea, elevii și studenții vor avea liber în această zi.

Zile libere legale 2022

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • 22 aprilie – Vinerea Mare;
  • 24 aprilie şi 25 aprilie (duminică şi luni) – Paştele Ortodox 2022;
  • 1 mai (duminică) – Ziua Muncii
  • 1 iunie (miercuri) – Ziua Copilului;
  • 12 iunie şi 13 iunie (duminică şi luni) – Prima şi a doua zi de Rusalii;
  • 15 august (luni) – Adormirea Maicii Domnului;

Citeste si: Românii care pot primi o majorare salarială în 2022. În ce condiții se acordă și care sunt documentele necesare

  • 30 noiembrie (miercuri) – Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie (joi) – Ziua Naţională a României;
  • 25 decembrie şi 26 decembrie (duminică şi luni) – Crăciunul

De ce drepturi beneficiază angajații care lucrează în zilele libere legale

Din păcate, există însă și o categorie de angajați care sunt obligați să meargă la datorie chiar și în zilele libere legale, nelucrătoare.

În cazul acestor angajați, vor avea dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă acordarea de zile libere nu se poate face, angajații respectivi trebuie să primească „un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, după cum se arată în Codul Muncii.

Citeste si: 24 ianuarie 2022, zi liberă pentru români. În ce zi a săptămânii pică și când va fi prima minivacanță din 2022

Angajatorii care nu dau salariaţilor timp liber în zilele libere legare sau care nu-i recompensează pentru munca din respectivele zile riscă amenzi cuprinse între 5.000- 10.000 de lei.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.