Sechelele care pot să apară la copiii care au avut COVID-19. Medicul Mihai Craiu spune că simptomele pot persista până la 12 săptămâni

Autor: Bianca Hriscu

Simptomele coronavirusului pot persista până la 12 săptămâni în cazul anumitor copii

Sursa: pexels

Copiii care au fost infectați cu COVID-19 pot rămâne cu sechele, iar în anumite situații, simptomele neplăcute pot să dureze chiar și 12 săptămâni. La ce ar trebui să fie atenți părinții?

Noul coronavirus îi afectează și pe copii, iar în anumite cazuri, cei mici chiar pot rămâne cu sechele în urma infectării cu COVID-19. Medicul pediatru Mihai Craiu a precizat o serie de simptome care pot să apară în cazul copiilor după COVID-19.

Cu ce sechele pot rămâne copiii care au avut COVID-19?

În spațiul public s-a vorbit foare mult despre sindromul long COVID.

Deși acesta îi afectează mai mult pe adulți, medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția că și cei mici pot fi afectați, chiar dacă acest lucru se întâmplă ceva mai rar. Medicul de la Institutul pentru Sănătatea Mamei şi Copilului a spus că există situații în care copiii rămân cu sechele după infectarea cu COVID-19. Mai exact, este vorba despre stări de oboseală acută, minte înceţoşată, dar și disfuncţii cardiace, acestea fiind simptomele sindromului long COVID.
Mihai Craiu atrage atenția că aceste simptome pot să persiste până la 12 săptămâni. 

„Acești copii care aparent trec prin boli mai puțin zgomotoase pot rămâne simptomatici. Pot avea minte încețoșată, forță mai puțină, unii pot avea și disfuncție cardiacă”, a spus medicul pediatru Mihai Craiu de la Institutul pentru Sănătatea Mamei şi Copilului, potrivit libertatea.ro.

Potrivit informațiilor furnizate de Institutul Național de Sănătate din SUA, simptomele long COVID pot să difere de la caz la caz, cele mai întâlnite fiind oboseala cronică, tusea, durerea în piept, durerea de cap, lipsa

de concentrare, probleme ale somnului sau lipsa mirosului. Studiile au arătat că aceste simptome ale coronavirusului pot să persiste săptămâni întregi de la data infectării cu COVID-19. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Simptome coronavirus la copii. Cum se manifestă boala în cazul celor mici?

Medicii atrag atenția că unele simptome ale coronavirusului pot fi diferite în cazul copiilor, comparativ cu cele apărute la adulți. Infectarea cu varianta Omicron se poate manifesta, la început, prin febră și vărsături, simptome care sunt asociate frecvent cu o gastroenterită acută. Ulterior pot să apară și simptomele clasice ale coronavirusului, printre care se numără și durerea în gât, durerea de cap, tusea sau alte probleme respiratorii.

Citeste si: Vești bune pentru părinți. Se dă o zi liberă pentru cei care își vaccinează copiii împotriva coronavirusului. Care sunt condițiile

Începe campania de vaccinare a copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani

Pe 26 ianuarie 2022, România începe campania de vaccinare anti-Covid-19 pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani.

Deși copiii nu dezvoltă forme atât de grave ale bolii, medicii atrag atenția că vaccinarea acestora este foarte importantă pentru a beneficia de o mai mare protecție. Copiii cu vârsta între 5 și 11 ani vor fi vaccinați cu o doză mai mică de vaccin față de copiii peste 12 ani, fapt care reduce semnificativ riscul de apariție a reacțiilor adverse.

Vaccinul anti-Covid-19 pentru copiii între 5 și 11 ani va fi administrat tot în 2 doze, la un interval de 21 de zile. Vaccinul se va face intramuscular. 

Citeste si: Vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani. Greșeala pe care o fac majoritatea părinților atunci când își duc copiii la vaccinat. Mihai Craiu a dezvăluit cum ar trebui să procedeze corect

 

Taguri: