Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, prăznuiți pe 30 ianuarie. Ce nu ai voie sa faci în această zi

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 26 oct 2022, 06:55

Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur

Sursa: Captură YouTube

Pe 30 ianuarie sunt sărbătoriți Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Iată ce nu au voie credincioșii să facă în această zi sfântă.

Finalul lunii ianuarie aduce una dintre cele mai importante sărbători de peste an. Pe 30 ianuarie, creștinii ortodocși fac pomenirea Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Fiind o sărbătoare cu o importanță majoră, credincioșilor le sunt interzise anumite lucruri în această zi. Ce nu au voie să facă pe 30 ianuarie?

Ce e păcat să faci pe 30 ianuarie 2022? Nu e bine să faci aceste lucruri de Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur

Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur sunt prăznuiți în fiecare an pe data de 30 ianuarie. Această sărbătoare este marcată în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie și are o semnificație aparte pentru credincioși.

În anul 2022, sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur pică într-o zi de duminică, un motiv în plus pentru ca toți credincioșii să o respecte cu strictețe.

Tradiția spune că este păcat ca pe 30 ianuarie, de Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, credincioșii să lucreze. Se crede că cei care vor munci în această zi vor avea parte de rele și nu le va merge deloc bine. În trecut, oamenii credeau că dacă vor munci în gospodărie pe 30 ianuarie, atunci vor fi aspru pedepsiți, riscând să orbească. 

Pe 30 ianuarie nu se spală rufe, nu se muncește în gospodărie, toate aceste activități casnice fiind interzise. Cei care vor să fie protejați de pagubă trebuie să știe că pe 30 ianuarie, ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur în calendarul creștin ortodox, nu se dau lucruri cu împrumut. 

Pentru sporul casei și pentru bunăstare, tradiția spune că este bine ca toți credincioșii să facă pomenirea morților în această zi.

Astfel, se dau de pomană pachete cu alimente, dar și o lumânare aprinsă. Se crede că cei care vor da de pomană o lumânare vor avea întreaga viață luminată.

O superstiție veche spune că femeile care vor să aibă o căsnicie fericită ar trebui să postească pe 30 ianuarie, de Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Calendar Ortodox 2022. Când au loc cele mai importante sărbători din noul an

Cine au fost Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur și de ce sunt sărbătoriți pe 30 ianuarie?

Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox în fiecare an, la dată fixă, mai exact pe 30 ianuarie. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători ale lunii ianuarie. 

Deși fiecare dintre cei trei sfinți este sărbătorit separat în calendarul creștin ortodox, având în vedere minunile pe care le-au săvârșit și importanța lor pentru credința creștină, s-a decis ca celor trei să le fie dedicată și o sărbătoare comună. Această hotărâre a fost luată după ce au existat mai multe dispute între credincioși, aceștia întrebându-se care dintre cei trei sfinți este mai important.

Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur au început să i se arate, unul câte unul, episcopului Evhaitelor, Sfântului Ioan Mauropous, iar ulterior i s-au arătat și împreună. Cei trei mari sfinți i-au spus Sfântului Ioan Mauropous că între ei nu există nicio ceartă și că oamenii ar trebui să știe asta, motiv pentru care ar trebui prăznuiți într-o singură zi. Astfel, a fost aleasă ziua de 30 ianuarie pentru pomenirea Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

Ulterior, Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur au devenit patronii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din întreaga lume. 

Citeste si: Calendar creștin ortodox ianuarie 2022. Cele mai importante sărbători religioase ale lunii

 


Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, vineri, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.