Cum funcționează un registru agricol modern în 2022

Autor: Oana Iosif

Începând cu 1 ianuarie 2017, în România, există legea prin care orice administrație publică are obligația să aibă un registru agricol în format electronic. Acest lucru pune în mișcare colaborarea mai multor instituții, precum Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Dezvoltării Regionale, Agenția Națională de Cadastru și multe altele, care trebuie să pună la dispoziția localităților rurale sisteme informatice ce le vor permite administrațiilor să implementeze registre agricole electronice. Aceasta este o schimbare majoră, deoarece se trece de la registrul agricol pe hârtie, la formatul electronic, ce ajută și eficientizează procesul de muncă din interiorul administrațiilor locale.

Vestea bună este că, în ultimii ani, tehnologia a dezvoltat soluții software pentru Registrul Agricol, ce sunt înzestrate cu mai multe beneficii menite să ajute primăriile locale să țină o evidență corectă și organizată a terenurilor și gospodăriilor sub a căror jurisdicție acestea se află.

Registrul Agricol actual a căpătat statutul de „act oficial” și acest lucru înseamnă că toate terenurile și gospodăriile aflate intravilan sau extravilan sunt aflate în evidența acestuia, iar toate documentele emise au valoare legală.

Pe lângă obligativitatea de a exista în format digital, un Registrul Agricol trebuie să fie la zi cu toate înregistrările cadastrale ale terenurilor și locuințelor pe care le administrează. De asemenea, el trebuie să fie interconectat cu Registrul Agricol Național pentru a putea trimite rapoarte, care ține evidența tuturor datelor referitoare la gospodăriile din România.

Așadar, acest act oficial are rolul de a gestiona datele legate de membrii gospodăriei, despre terenurile înscrise în registru, date referitoare la suprafețele amenajate pentru irigații, evidența animalelor, a utilajelor agricole, utilizarea îngrășămintelor, construcții și altele. El poate să mai conțină și o hartă interactivă, bazată pe tehnologia GIS, ce permite vizualizarea locațiilor gospodăriilor la nivel de punct pe hartă.

Registrul Agricol local în format electronic este foarte util deoarece poate emite atestate de producător, extrase de registru, listare de bunuri, poate face sesizări

pentru actele de succesiune și poate gestiona mult mai ușor contractele de arendă și concesiune, evitându-se astfel suprasolicitarea funcționarilor publici. În felul acesta, administrația locală poate să țină o evidență unitară legată de toate categoriile de folosință agricolă, contribuind astfel la dezvoltarea agricolă și la o mai bună gestionare a resurselor locale.

Un Registru Agricol modern dispune și de funcționalitatea de a corela informațiile cu direcțiile de taxe și impozite locale, urbanism și achiziții publice. Existe soluții software ce prezintă o interfață web prietenoasă cu utilizatorul, astfel că se poate elimina mersul la ghișeu. Utilizatorul poate să consulte în registru informații legate de parcele de pământ neînregistrate sau să facă plăți online.

Trecerea de la hârtie la suport electronic este un pas uriaș pentru primăriile din mediul rural, dar și pentru cele din mediul urban, deoarece toate procesele interne de lucru sunt mult simplificate. Contribuabilii pot solicita documente, formulare sau situații, iar prin intermediul Registrului electronic acestea se pot emite instantaneu.

Un alt avantaj este că o astfel de platformă sau portal este securizată, iar datele sunt protejate și nu există pericolul de a fi pierdute.

România are acum Registre Agricole în spațiul digital în fiecare comună, însă problema care apare este lipsa datelor referitoare la toate parcelele de teren înregistrate în cartea funciară. Pentru a dezvolta și îmbunătăți localitatea, administrația locală trebuie să culeagă urgent date despre fiecare teren agricol pe care-l administrează. În felul acesta, prin atragerea de fonduri europene administrațiile locale pot aduce îmbunătățiri în domeniul agricol.