Cum poți cumpăra vechime pentru pensie în 2022. Tot ce trebuie să știe românii care au lucrat în străinătate

Autor: Catalina Giol
Actualizat: 01 nov 2022, 01:00

Achiziționarea vechimii de muncă în 2022

Sursa: PixaBay

Achiziționarea vechimii de muncă poate părea un proces complicat care necesită multă răbdare, timp și birocrație, însă în realitate procedeul este mult mai ușor decât pare. Iată cine poate beneficia de cumpărarea vechimii de muncă, cum se achiziționează și care este prețul acesteia.

Pe lângă atingerea vârstei minime necesare pensionării, românii care vor să iasă de pe piața muncii prin intermediul pensionării sunt nevoiți să acumuleze o anumită vechime de muncă care permite punerea în practică a acestui lucru. Totuși, nu toți cetățenii care vor să iasă le pensie acumulează vechimea necesară de muncă. Pentru persoanele care se află în această situație, statul român a implementat în trecut o măsură prin care se oferă posibilitatea de cumpărare a vechimii de muncă până în anul 2023.

Pentru a putea face acest lucru, solicitantul este nevoit să semneze un contract de asigurare socială cu casa de pensii și să le asigure acestora plata unor tarife aferente procesului. Iată toate informațiile pe care trebuie să le știi despre achiziționarea vechimii de muncă în anul 2022.

Cine poate cumpăra vechimea de muncă

Conform Ordonanței de Urgență nr. 163/2022, orice persoană care a realizat stagiu de cotizare în România și care nu este pensionară poate efectua plata contribuției tarifelor aferente asigurării sociale: persoanele care nu au calitatea de pensionari pot

efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”

Citeste si: Ce pensie primesc cei care au muncit mai puțin de 15 ani. Condiția obligatorie pe care trebuie să o îndeplinească

Numărul de contracte încheiate cu casa de pensii nu are o valoare limită și poate să difere de la o persoană la alta. Totuși, pentru a încheia mai mult de un contract în acest sens, perioada totală de asigurare nu trebuie să depășească șase ani și semnarea unui nou document contractual poate începe doar după data încetării aplicabilității celui anterior, conforma avocatnet.ro.

Încheierea unui contract cu casa de pensii oferă posibilitatea solicitantului de a-și majora vechimea de muncă, însă acest document nu are valoare asupra vârstei limită de pensionare. Mai exact, nu există o măsură prin care să se poată face plata unui tarif anume cu scopul micșorării vârstei minime de pensionare.

În cazul în care angajatorul nu a plătit în anumite perioade contribuția la pensii pentru un anumit salariat, angajatul nu poate face plăți retroactive în acest sens.

Conform Ordonanței de Urgență, această plată este posibilă doar pentru persoanele care nu au fost asigurate în sistemul public de pensii pentru anumite perioade: nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia”.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Persoanele care se află deja în perioada de pensie și implicit nu mai lucrează nu pot face plăți retroactive în acest sens. Totuși, o persoană care a atins deja vârsta de pensionare poate beneficia de această măsură, însă doar pentru anumite perioade anterioare neasigurate care au existat înainte de împlinirea vârstei limită de pensionare.

Plata necesară achiziționării vechimii de muncă

Sumele necesare care trebuie achitate către casele de pensii în vederea începerii unui contract de cumpărare a vechimii de muncă diferă de la o persoană la alta. Conform legii în vigoare, tariful este stabilit în funcție de cota de CAS, în valoare de 25% aplicată pentru salariul minim brut, conform avocatnet.ro. Astfel, în urma majorării valorii salariului minim pe economie de la 2.300 la 2.550 de lei, persoanele care doresc să achiziționeze vechime de muncă trebuie să scoată din portofel 638 de lei pe lună, spre deosebire de 575 de lei, cât se plătea în trecut, înainte de creșterea salariilor.

Citeste si: Care este limita de vârstă pentru persoanele care își doresc să iasă la pensie în 2022

Trebuie luat în calcul faptul că suma necesară de plată este calculată în funcție de valoarea salariului minim pe economie la momentul semnării contractului cu casa de pensii, astfel încât viitoarele modificări asupra acestuia sau asupra cotei CAS nu vor afecta suma necesară care trebuie plătită pentru persoanele care au deja un contract încheiat. Suma calculată prin încheierea contractului poate fi plătită de către solicitant atât integral, cât și în tranșe lunare egale stabilite, în funcție de preferințele și posibilitățile fiecăruia. Toate informațiile necesare legate de perioada de asigurare, venitul, cota de atribuție sau totalul cuantumului de contribuție de asigurări sociale vor fi prezentate în contractul încheiat în mod legal cu casa de pensii.

În cazul în care un solicitant pentru cumpărarea vechimii de muncă nu achită suma integrală până la data de 1 septembrie 2023, atunci când va intra în vigoare noua lege a pensiilor, autoritățile vor oferi vechimea calculată în funcție de partea achitată a sumei inițiale totale: „Contractul de asigurare socială încheiat conform prezentei ordonanțe de urgență își încetează aplicabilitatea la data la care contribuția de asigurări sociale datorată este achitată în întregime. În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate”.

Cumpărarea vechimii de muncă pentru persoanele care au lucrat în străinătate

Conform Ordonanței de Urgență nr. 163/2022 privind achiziționarea vechimii de muncă, persoanele care au muncit în străinătate, cotizând sume de bani altor țări nu pot beneficia de mecanismul de cumpărare al vechimii și de acoperirea perioadelor în care s-a făcut plata contribuțiilor sociale.

Totuși, persoanele care locuiesc în străinătate pot plăti retroactiv contribuția la pensii atâta timp cât au cotizat și pentru statul român, conform avocatnet.ro. Plata aferentă contractului de asigurare cu casa de pensii se poate face printr-un virament bancar oficial, iar încheierea și semnarea sa se poata face și în lipsa solicitantului, prin intermediul unei persoane desemnată de cetățeanul în cauză, prin prezentarea unei procuri speciale.