Ce spun experții despre implantul cerebral Neuralink al lui Elon Musk. Aspectul care îi înspăimântă

Autor: Catalina Giol
Actualizat: 02 nov 2022, 10:00

Implanturile cerebrale pe care Elon Musk vrea să le implementeze

Sursa: PixaBay

Elon Musk dorește să înceapă procesul de testare pe oameni a implanturilor cerebrale în curs de dezvoltare la compania Neuralink. Chiar dacă ideea pare să surâdă multor persoane, majoritatea cercetătorilor și specialiștilor din domeniul medicinei consideră ca procedeul ar putea avea un impact negativ major asupra vieții umane.

Odată cu trecerea timpului domeniul tehnologic a evoluat constant ajungând în prezent să creeze anumite device-uri și invenții care mai de care mai de folos pentru viața oamenilor. Noile tehnologii au ca scop îmbunătățirea modului de lucru în diferite domenii de interes, printre care se numără și medicina. Pe zi ce trece, noi tehnologii din domeniul sanitar sunt create pentru a ajuta specialiștii să fie cât mai exacți, mai rapizi și mai eficienți în tratarea diferitelor boli și afecțiuni.

Cu scopul de a ajuta cât mai mult domeniul medicinei, compania americană de neurotehnologie Neuralink, fondată de cunoscutul antreprenor miliardar Elon Musk, lucrează în prezent la crearea unei noi tehnologii de implanturi cerebrale care au ca scop întrajutorarea persoanelor care suferă de paralizie. Cu toate acestea, ideea la care compania lui Musk lucrează în prezent nu este privită cu ochi buni de anumiți specialiști în medicină.

Elon Musk și implanturile cerebrale

Fondatorul companiei americane Neuralink, Elon Musk, a venit în urmă cu ceva timp cu o idee revoluționară care are ca scop întrajutorarea persoanelor care suferă de paralizie. Miliardarul își dorește să creeze o nouă tehnologie ce va permite persoanelor paralizate să controleze diferite computere, dispozitive mobile și alte device-uri electronice prin intermediul minții, cu scopul de a le oferi acestora posibilitatea de accesare a acestor instrumente în ciuda problemelor de locomoție.

Citeste si: Cine e Elon Musk, omul care scrie pagini noi în istoria omenirii

Organizația Neuralink a început deja de ceva timp să lucreze la inițiativa lui Elon Musk, iar recent au început procesul de testare pe animale în vederea verificării eficacității implanturilor. În urma verificărilor survenite, specialiștii companiei au ajuns la concluzia că implanturile funcționează conform parametrilor stabiliți asupra animalelor, însă lucrurile nu sunt certe în privința persoanelor.

Astfel, Musk dorește începerea unor studii clinice și pe oameni, cu scopul de a verifica randamentul implanturilor în situația pentru care au fost concepute inițial, anume întrajutorarea ființelor umane.

Părerea specialiștilor despre implementarea studiilor pe oameni

În ciuda faptului că ideea lui Elon Musk poate părea la prima vedere una revoluționară care ar putea schimba complet viziunea medicală asupra unor afecțiuni incurabile, așa cum este paralizia, foarte mulți cercetători din domeniul sanitar sunt complet împotriva inițiativei antreprenorului american.

Un prim argument folosit împotriva implanturilor cerebrale propuse de Musk este acela conform căreia acestea ar putea cauza diferite probleme grave asupra subiecților din timpul studiilor clinice.

Mulți specialiști în domeniu au declarat faptul că organizația nu ia în calcul diferitele probleme grave care s-ar putea întâmpla în timpul testării, lucruri care ar pune chiar viața participanților la studiu în pericol. Ba mai mult decât atât, tehnologia inventată de cercetătorii Neuralink se bazează doar pe principiul implantării cipurilor cerebrale, nu și scoaterea acestora în cazul în care există diverse complicații sau dacă persoana în

cauză dorește să se răzgândească în vederea implanturilor.

„Am observat că, în acest domeniu, suntem foarte eficienţi în a le implanta. Dar, dacă ceva merge rău, nu avem tehnologia de a le explanta”, a spus Laura Cabrera, cercetător în neuro-etică la Penn State Institute. Părerea specialiștilor despre implanturile cerebrale

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Multe persoane avizate consideră faptul că noile implanturi cerebrale ar putea avea un impact negativ asupra omenirii din diferite puncte de vedere. Acest lucru se datorează în mare parte combinației „forțate” a tehnologiei revoluționare în domeniul sanitar, lucru ce pune mari semne de întrebare din perspectiva eticii medicinei. Astfel, specialiștii consideră că umanitatea nu se află încă la un nivel al evoluției care să permită introducerea tehnologiei atât de adânc în viețile oamenilor. În cazul implementării acestor metode de tratare, domeniul sanitar ar deveni rapid unul robotizat, lipsit de gândirea umană, lucru ce ar avea un impact negativ major asupra medicinei.

Citeste si: Organizația Mondială a Sănătății avertizează: „Este periculos să presupunem că Omicron va fi ultima variantă” Când se va termina pandemia de coronavirus

„Creierul nostru este ultimul nostru bastion al libertății, refugiul ultim pentru intimitate”, a declarat doctorul Nita Farahany, cercetător în tehnologiile emergente la Duke University School of Law, adăugând că implementarea acestor metode ar face ca viața umană să devină vulnerabilă în fața organizațiilor mari cu scopuri non-etice: „Risc de utilizare abuzivă de către corporaţii, guverne, de către aşa-zişii actori răi”.

Implanturile pe creier nu au doar probleme din punct de vedere medical,  spun specialiștii, ci și economic. Neurotehnicianul L. Syd Johnson din cadrul Centrului de Biotecă al SUNY Upstate Medical University a declarat faptul că implanturile create de Neuralink se axează pe o piață foarte mică, doar cea a persoanelor paralizate complet, astfel încât nu doar producerea cât și vânzarea lor s-ar face la prețuri exorbitant de mari, ,multe persoane nepermițându-și să achiziționeze aceste dispozitive: „Sunt produse extrem de nișate”. Specialistul a declarat că această problemă nu ar fi existat dacă implanturile pe creier ar fi fost create cu un alt scop, de pildă cel al conducerii automate a mașinilor Tesla, piața ar fi fost mult mai mare, iar cererea ar crește considerabil.

Ba mai mult decât atât, din cauza renumelui companiei și a fondatorului, implanturile vor prinde amploare mare și foarte rapidă în cadrul mai multor persoane care provin din diferite locuri, cu diverse puncte de vedere. Acest lucru ar putea genera grave conflicte de interes care ar putea avea un impact major asupra studiilor, mai ales în momentul verificării eficacității implanturilor, părerea finală a cercetătorilor la studiu nefiind una complet obiectivă, așa cum spune Karola Kreitmair, profesor asistent de bioetică la University of Wisconsin-Madison.

Mulți specialiști consideră că introducerea implanturilor cerebrale ar transforma domeniul medical într-o piață de consum, care va dori din în ce în ce mai multe astfel de invenții: „se va forma un apetit pentru utilizarea în scop de consum”, spune Karola Kreitmair. Și specialistul James Giordano din cadrul Georgetown University este de aceeași părere declarând că implanturile ar genera competitivitate majoră asupra accesului la tehnologie:  „piață de turism medical”.

 

Sursă: adevarul.ro

 

Taguri: