Alimentul care este interzis pe 2 februarie, de Întâmpinarea Domnului 2022. Ce nu ai voie să mănânci în această zi sfântă. Tradiții, superstiții și obiceiuri

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 01 nov 2022, 10:10

Întâmpinarea Domnului, sărbătoare cu cruce roșie pe 2 februarie 2022

Sursa: Captură YouTube

Întâmpinarea Domnului este prima sărbătoare importantă din calendarul creștin ortodox al lunii februarie 2022. Iată ce aliment este interzis în această zi, dar și ce tradiții, obiceiuri și superstiții se leagă de această sărbătoare.

Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox, motiv pentru care a fost însemnată cu cruce roșie. Ce tradiții și obiceiuri se respectă în această zi, dar și ce aliment nu se mănâncă pe 2 februarie? Tot ce trebuie să știi despre sărbătoarea Întâmpinării Domnului.

Întâmpinarea Domnului 2022. Ce nu se mănâncă pe data de 2 februarie?

Există mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții legate de sărbătoarea Întâmpinării Domnului, iar una dintre ele se referă la un aliment pe care credicioșii nu ar trebui să îl consume în această zi.

Este vorba despre miere. Există o superstiție potrivit căreia cei care vor consuma miere pe 2 februarie, de Întâmpinarea Domnului, vor atrage energiile negative, având în vedere că acest lucru este considerat o ofensă la adresa muncii ursului, animalul aflat în centrul atenției în această zi.

De ce este ursul un simbol al Întâmpinării Domnului? Ei bine, în popor se spune că în această zi, ursul iese din bârlog pentru prima oară după perioada iernii și, în funcție de acest lucru, se pot face previziuni referitoare la vremea de peste an.

Astfel, dacă afară este soare, iar ursul reușește să își vadă umbra, atunci se va întoarce în bârlog, iar iarna va mai dura aproximativ 6 săptămâni. Dacă vremea este urâtă și ursul nu își vede umbra, atunci este semn că primăvara se apropie cu pași repezi. 

În popor, această sărbătoare mai este cunoscută și sub denumirea de Streneia sau Ziua Ursului. În vechime, oamenii credeau că pot căpăta puterile ursului pe 2 februarie, motiv pentru care se ungeau cu grăsime de urs pentru a fi sănătoși tot anul.

Același ritual era aplicat și copiilor, dar și bolnavilor. Tot în această zi, cei care sufereau de boli grele primeau un tratament special. Părul ursului era ars și se spunea că cei care intrau în contact cu fumul rezulat se vindecau imediat. 

Citeste si: Când sunt Floriile în 2022. Duminica Floriilor, sărbătoare importantă pentru credincioși. Tradiții, superstiții și obiceiuri în ziua Intrării Domnului în Ierusalim

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Întâmpinarea Domnului 2022. Ce e bine să faci în această zi?

Unele tradiții, obiceiuri și superstiții legate de sărbătoarea Întâmpinării Domnului s-au mai pierdut, însă altele sunt în continuare respectate. În trecut se spunea că cei care se căsătoresc pe 2 februarie, dar și cei care se nasc în această zi vor avea parte de ghinion și vor trece prin multe încercări de-a lungul vieții. 

De Întâmpinarea Domnului 2022, credincioșii nu au voie să lucreze în gospodărie, să spele rufe sau să calce. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox și tradiția populară spune că cei care nu țin sărbătoarea riscă să aibă probleme mari de sănătate, fiind aspru pedepsiți.

Tot în această zi, credincioșii nu ar trebui să se certe sau să spună vorbe urâte. 

Pe 2 februarie 2022, atunci când în calendarul creștin ortodox este sărbătorită Întâmpinarea Domnului, se spune că este bine ca oamenii să meargă la biserică pentru a se ruga. Tradiția spune că cei care vor spune rugăciuni în această zi vor fi protejați de rele și vor avea parte de belșug și sănătate.

Când este Întâmpinarea Domnului în 2022?

În fiecare an, Întâmpinarea Domnului este sărbătoarea care deschide luna februarie. Mai exact, Întâmpinarea Domnului este sărbătorită la dată fixă, pe 2 februarie. Este prilej de mare bucurie pentru toți credincioșii, fiind vorba despre o sărbătoare cu cruce roșie. În 2022, sărbătoarea Întâmpinării Domnului pică într-o zi de miercuri și chiar dacă este considerată zi de post, având în vedere însemnătatea acestei sărbători, credincioșii au dezlegare la pește.

Ce simbolizează Întâmpinarea Domnului?

În luna februarie există o singură sărbătoare cu cruce roșie, mai exact Întâmpinarea Domnului, prăznuită anual la data de 2 februarie. Data nu a fost aleasă în mod întâmplător, ci Întâmpinarea Domnului se serbează la 40 de zile de nașterea lui Iisus Hristos. Acesta este momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost dus la Templu de Fecioara Maria și de Iosif. 

Această sărbătoare a rămas în credința creștină, astfel că și mamele își duc copiii la biserică la 40 de zile după naștere, închinându-i la altar, drept ofrandă lui Dumnezeu.

Citeste si: Pe ce dată pică Paștele Ortodox în 2022. Motivul pentru care ortodocșii și catolicii sărbătoresc Paștele la date diferite

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.