Un studiu efectuat de specialiști arată că membrana virusului SARS-CoV-2 poate fi dezintegrată folosind apă de gură

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 02 nov 2022, 05:45

Un studiu efectuat de specialiști arată că membrana virusului SARS-CoV-2 poate fi dezintegrată folosind apă de gură

Sursa: Pexels

Un studiu făcut de specialiști a arătat că membrana virusului SARS-CoV-2 poate fi dezintegrată atunci când este folosită apa de gură, care conține clorură de cetilpiridinium.

Studiul făcut de Universitatea din Valencia (UV), împreună cu Dentaid Research Center arată că această dezintegrare a membranei SARS-CoV-2 are loc când intră în contact cu clorura de cetilpiridinium (CPC), care există în mai multe tipuri de apă de gură.

Membrana SARS-CoV-2 poate fi dezintegrată cu apa de gură

Multe societăţi odontologice recomandă clătirile bucale cu CPC în timpul consulturilor pentru a reduce riscul infectării cu SARS-CoV-2.

Studiul explică mecanismul activităţii antivirale a moleculei CPC, iar rezultatele arată că acţiunea antivirală a CPC are loc datorită capacităţii ei de a dezintegra membrana virusului SARS-CoV-2, astfel se produce o scădere a puterii virusului de a se răspândi.

Citeste si: Vaccinarea anti-COVID-19 este obligatorie de la 1 februarie 2022 în Austria! Toți adulții trebuie să se vaccineze dacă nu vor să fie amendați cu peste 3.000 de euro

Pentru studiu au fost folosite particule pseudovirale (VLP), care imită virusul SARS-CoV-2 și care conţin cele patru proteine structurale ale virusului şi au mărimea particulelor care declanșează COVID-19.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Particulele VLP generate au fost tratate cu CPC şi s-a sesizat că cele care au intrat în contact cu CPC au fost dezintegrate, a spus Ismael Mingarro.

„Dezintegrarea s-a observat utilizând tehnici de microscopie electronică, prin care s-a putut vedea cum aceste particule se dezintegrează intrând în contact cu CPC”, a explicat expertul spaniol.

Citeste si: O nouă tulpină a virusului Covid-19 a fost descoperită în România. Alexandru Rafila a anunțat că mutația este mult mai contagioasă decât Omicron

CPC este un element folosit în multe tipuri de apă de gură care funcţionează ca antiseptic, elimină bacteriile şi alte microorganisme, ca și virusurile.

Studiul vrea să arate că utilizarea apei de gură este o strategie importantă pentru evitarea transmiterii bolilor infecţioase respiratorii provocate de COVID-19, a precizat Manuel Bańó, cercetător la Dentaid Research Center.

 


În cadrul emisiunii ”Follow us”, make-up artistul Mirela Vescan a discutat despre noile tendințe în machiaj pentru anul următor, oferind perspective interesante despre direcția în care se îndreaptă industria de frumusețe.