Când vor fi eliminate toate restricțiile din România? Raed Arafat a făcut anunțul așteptat de toată lumea: ”Toate semnele arată că mergem spre o situaţie mai stabilă”

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 03 nov 2022, 08:05

Raed Arafat a declarat, miercuri, că cel mai probabil majoritatea restricțiilor ar putea fi eliminate în luna martie, iar viața în România o să revină treptat la normalitate.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunțat că majoritatea restricțiilor ar putea fi eliminate în luna martie, potrivit româniatv.net.

Când vor fi eliminate toate restricțiile din România?

Raed Arafat a reacționat imediat după ce Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat că există posibilitatea ca la finalul lunii martie să revenim la normalitate, fapt ce ar implica renunțarea la starea de alertă după aproape doi ani de zile.

Acesta a făcut precizări cu privire la eliminarea restricțiilor în luna martie.

”Toate semnele arată că mergem spre o situaţie mai stabilă şi mai bună. Acest val ar putea fi ultimul val semnificativ şi ar putea să urmeze o perioadă mai liniştită. Vedem dacă virusul devine endemic, dacă devine gripă, sunt foarte multe păreri ale oamenilor de ştiinţă.

Se poate că după acest val să revenim cât mai aproape de normalitate şi să vedem dacă după asta mai apare ceva sau apare doar o infecţie uşoara cum este acum cu Omicron care să nu ducă la o presiune mare pe sistemul sanitar.

Semnele sunt pozitive pe termen de 1-2 luni, duc spre ideea ca putem reveni la o apropiere cat mai mare de normalitate”, a

declarat Raed Arafat, la un post de televiziune.

Citeste si: Alexandru Rafila: "Săptămâna viitoare poate începe trendul descendent și vom putea renunța la măsurile restrictive"

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Arafat, despre ridicarea stării de alertă

Șeful DSU a făcut precizări și cu privire la ridicarea stării de alertă și a precizat că se va face o analiză și se va decide dacă se va renunța la prelungirea stării de alertă.

”Normal, sunt speranțe, sunt păreri. Cu cat ne apropiem de momentul lunii martie va fi o analiză şi vedem dacă ne oprim acolo sau mai e nevoie de o prelungire sau nu a stării de alertă.

Rolul stării de alertă e să ne permită să rezolvam anumite lucruri, sunt persoane angajate şi detaşate pe starea de alerta şi dacă se opreşte starea de alertă, aceste lucruri nu vor mai exista, or trebuie o stare de normalitate care să nu mai necesite aceste măsuri”, a menţionat Arafat.

Până la momentul în care autoritățile vor decide dacă se va ridica sau nu starea de alertă, CNSU a propus astăzi prelungirea ei pentru încă 30 de zile, începând cu data de 07.02.2022.

De asemenea, noua hotărâre cuprinde și unele relaxări, precum accesul în mall și magazine fără certificat de vaccinare.

Citeste si: Ce se întâmplă cu masca de protecție de luni, 7 februarie. CNSU anunță noi relaxări în februarie 2022