Calendar creștin ortodox, 6 februarie 2022. Mai mulți sfinți, sărbătoriți astăzi! Cine sunt aceștia

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 04 nov 2022, 09:05

Sfinții Varsanufie cel Mare și Ioan Profetul

Sursa: doxologia.ro

Duminică, 6 februarie 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox. Sunt sărbătoriți mai mulți sfinți.

Duminică, 6 februarie 2022 sunt sărbătoriți sfinții Varsanufie cel Mare, Ioan Profetul, Vucol și Fotie.

Sfântul Varsanufie cel Mare și Ioan Profetul, ucenicul acestuia, au trăit în secolul al VI-lea, în timpul domniei împăratului Iustinian I (483-565). 

Calendar creștin ortodox 6 februarie 2022. Cine sunt Varsanufie cel Mare și Ioan Profetul 

Sfântul Varsanufie cel Mare și Ioan Profetul, ucenicul său, au dus o viață ascetică în mânăstirea Avvei Serid din Palestina, lângă orașul Gaza, informează crestinortodox.ro. Sfântul Varsanufie cel Mare și Ioan Profetul au atras atenția asupra necesității supunerii

față de un duhovnic și au explicat pe îndelete cum trebuie să fim povățuiți de duhovnic. Cei doi sfinți îi învață pe credincioși să nu facă nimic fără să-l întrebe pe duhovnic.

Sfântul Varsanufie cel Mare și Ioan Profetul subliniază că tratamentul prescris de părintele duhovnicesc celui care are o suferință sufletească trebuie să țină cont de fiecare persoană în parte.

Atunci când persoana respectivă are o suferință gravă, chiar dacă ea e reticentă, duhovnicul trebuie să îi prescrie un tratament puternic.

Duhovnicul trebuie să fie, atrag atenția cei doi sfinți, asemenea unui doctor și, cu cât o suferință e mai mare, cu atât tratamentul ei trebuie să fie unul mai puternic.

Totodată, ei atrag atenția si asupra faptului că părintele duhovnicesc trebuie să aibă grijă și de propria mântuire, nu numai să se îngrijească de a povățui spiritual alți oameni. "Dumnezeu știe că dacă nu port grijă de mântuirea mea, de unde să am putere să vă ajut vouă?", spune Sfântul Varsanufie cel Mare.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Calendar creștin ortodox, 3 februarie 2022. Pe ce mari sfinți îi sărbătorim! Ce au voie credincioșii să facă astăzi

Cine a fost Sfântul Vucol

Sfântul Vucol a trăit în vremea Sfinților Apostoli, fiind născut în părțile Smirnei. Sfântul Vucol a convertit la creștinism mulți păgâni. Chiar dacă în acea perioadă Apostolii răspândeau învățătura Mântuitorului, Sfântul Vucol a considerat că și el trebuie să contribuie la răspândirea creștinismului.

Sfântul Vucol a fost hirotonit episcop de către Sfântul Evanghelist Ioan. Înainte de a se urca la Domnul, l-a lăsat ca urmaș pe Sfântul Policarp.

Tradiția spune că pe mormântul Sfântului Vucol a crescut un copac cu ale cărui fructe erau vindecați bolnavii.

Troparul Sfântului Ierarh Vucol, Episcopul Smirnei

Glasul 4

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Vucol, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Citeste si: Calendar creștin ortodox, 4 februarie 2022. Un mare sfânt, sărbătorit astăzi! E zi de post

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.