Este oficial! Doza booster este obligatorie pentru cei care vor să călătorească în Uniunea Europeană. Anunțul făcut de Guvernul României

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 07 nov 2022, 02:15

Este oficial! Doza booster este obligatorie pentru cei care vor să călătorească în Uniunea Europeană. Anunțul făcut de Guvernul României

Sursa: Pexels

Guvernul României a transmis că certificatul verde va fi valabil pentru cei care vor să călătorească în UE doar dacă au și doza booster administrată.

Guvernul României a transmis că certificatul verde va fi valabil doar pentru persoanele care vor să călătorească în Uniunea Europeană doar dacă au administrată doza booster.

Cei care vor să călătorească în Uniunea Europeană au nevoie și de doza booster

Acum câteva zile, s-a aprobat măsura de către executiv prin care certificatul verde este valabil la intrarea în țară și în UE doar cu doza booster. 

Citeste si: Certificatul verde expiră fără doza booster. Doar cei cu doza a treia vor avea mai multă libertate de a circula. Se aplică de la 1 februarie

De asemenea, certificatul verde este valabil și cu un test PCR negativ sau cu dovada trecerii prin boală. Același act normativ adoptat de Guvernul român prelungeşte și valabilitatea certificatelor verzi în plan intern, până la data de 31 decembrie 2022.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Certificatele verzi fără doza booster sunt în continuare valabile pe teritoriul României

Certificatul verde a fost aprobat pentru călătoriile în Uniunea Europeană. Totuși, măsura nu va afecta în niciun fel valabilitatea acestuia cu două doze pe teritoriul României, deci certificatul verde poate fi folosit în continuare la restaurante, magazine şi evenimente.

„Certificatul digital european va fi folosit în continuare în interiorul UE.

Când a fost acesta adoptat, a avut o perioadă de valabilitate stabilită din prima la un an de zile, termen care expiră pe 30 iunie 2022”, a transmis Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Citeste si: Cum generezi noul certificat verde Covid după vaccinarea cu doza booster

Pe lângă asta, Andrei Baciu a mai subliniat că este nevoie de mai mult timp pentru a introduce aceste noi măsuri, așa că s-a hotărât prelungirea valabilității certificatului verde până la data de 31 decembrie 2022. 

„Tot în acest act normativ mai există o prevedere care de fapt se adresează cadrului național, prin care se prelungește valabilitate certificatelor digitale europene privind Covid-19 de la 30 iunie 2022, când este în momentul de față, până

la 31 decembrie 2022 și prevede eliberarea la cerere a unui nou certificat după fiecare doză suplimentară de vaccin efectuată”, a mai precizat Andrei Baciu.