Numele Sfântului Valentin este unul destul de întâlnit în România. Cu toate acestea, conform rânduielilor bisericești, toți cei care au primit la botez acest nume nu își serbează onomastica pe 14 februarie, de Valentine’s Day, ci la o dată diferită. Iată de ce nu se spune „La mulți ani!” pe 14 februarie și ce urări ar trebui să facă creștinii ortodocși în această zi.
De ce nu se spune „La mulți ani!” pe 14 februarie, de Sfântul Valentin?
În România, foarte mulți bărbați și femei au primit numele Sfântului Valentin, în diferite forme. Astfel, cei care poartă numele de Valentin, Valentina, Vali, Valeriu, Valeria, Valerică, Valerica sau alte derivate au mai multe zile în care își serbează onomastica, dar nu și pe 14 februarie. Chiar dacă românii știu că pe 14 februarie este sărbătorit Sfântul Valentin sau Valentine’s Day, această sărbătoare este împrumutată de la americani.
În calendarul creștin ortodox, Sfântul Valentin este sărbătorit de mai multe ori, însă cele mai importante sărbători dedicate acestuia sunt pe 16 februarie și pe 30 iulie. Tot în calendarul creștin ortodox, pe data de 18 iulie este sărbătorită și Sfânta Muceniță Valentina. Astfel, femeile care poartă numele de Valentina pot primi urări atât pe 16 februarie, cât și pe 30 iulie sau 18 iulie.
Luând în considerare rânduileile Bisericii Ortodoxe Române, pe 14 februarie nu se spune „La mulți ani!” celor care poartă numele de Valentin sau Valentina, având în vedere că la această dată sunt sărbătoriți alți sfinți în calendarul creștin ortodox, mai exact Sfinții Cuvioși Auxentiu, Maron și Avraam.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Ce urări se fac pe 14 februarie, de Valentine’s Day?
Cei care vor să sărbătorească ziua iubirii pe 14 februarie 2022, de Valentine’s Day, respectând astfel tradiția americană a acestei sărbărori, trebuie să știe că pot alege să le facă urări partenerilor.
De Valentine’s Day, românii pot trimite mesaje de iubire, declarații de dragoste sau își pot declara iubirea sub orice formă, astfel că inclusiv un simplu „Te iubesc!” poate avea o semnificație aparte dacă este spus în această zi care este considerată de foarte multe persoane ziua iubirii.
Cum a ajuns 14 februarie să fie Ziua Îndrăgostiților? Ei bine, legenda spune că pe această dată ar fi murit Sfântul Valentin, un preot care se împotrivea legii și îi căsătorea pe soldații care făceau partea din armata lui Claudiu al II-lea. Acesta era un împărat roman, un adevărat luptător și își dorea o armată puternică. Pentru că nu putea găsi soldați care să își dedice viața carierei militare, împăratul Claudiu al II-lea le-a interzis militarilor să se căsătorească, considerând că astfel vor merge la luptă, fără să se mai gândească la familiile lor.
Sfântul Valentin s-ar fi împotrivit legii date de Claudiu al II-lea și i-ar fi căsătorit pe militari, totul până într-o zi, atunci când a fost arestat. Împăratul Claudiu al II-lea i-a propus să intre în armată și pentru că a refuzat, Sfântul Valentin a fost condamnat la moarte.
Citeste si: Mesaje, urări și felicitări romantice pentru soție: la mulți ani soția mea!