Potrivit unui studiu realizat de MedLife, subvarianta BA.2, are o răspandire lentă în România. Specialiștii susțin că este posibil ca această variantă a tulpinei Omicron să fie mai contagioasă decât varianta principală.
O nouă variantă a tulpinei Omicron a fost descoperită în București și Bacău
Chiar dacă subvarianta BA.2 pare să aibă o rata lentă de răspândire în România, aceasta a fost decoperită în București și Bacău.
94 de probe secvențiate au fost identificate cu Omicron, în cazul a trei probe fiind identificată subvarianta BA.2. Față de ultimul lot secvențiat, numărul de cazuri cu noua subvarianta BA.2
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Potrivit raportului, probele depistate cu subvarianta BA.2 provin din București și Bacău.
"Desi aceasta noua subvarianta este in atentia unui numar tot mai mare de tari si chiar a devenit dominanta in Danemarca sau cateva regiuni din India, in Romania pare sa aiba o evolutie lenta, cel putin acest lucru se observa pe loturile noastre de studiu in acest moment. Astfel, daca in urma cu doua saptamani am identificat doua cazuri, pe lotul studiat in aceasta saptamana am identificat trei cazuri cu subvarinta BA.2. Urmatoarele doua saptamani vor fi foarte importante, iar daca ritmul de raspandire a noii variante se va pastra in aceiasi parametri, atunci sunt sase mari ca traiectoria prognozata de catre autoritati cu privire la evolutia valului 5 sa ramana in vigoare", a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonatorul studiului de secvențiere realizat de MedLife.
În cazul în care subvariantei BA.2 se răspândește rapid, valul 5 al pandemiei ar pute fi prelungit în România.
Până în prezent, autoritățile române au raportat 49 cazuri cu subvarianta BA.2 din 1487 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron.
Specialiștii susțin că este posibil ca numărul cazurilor COVID-19 pozitive să se stabilizeze în perioada următoare, și să scadă treptat.
"Daca ne raportam la varianta initiala Omicron, BA.1, data fiind dinamica din ultima perioada, cel mai probabil ca ne apropiem de varful acestui val. Totodata, pana in luna martie ne dorim sa avem o perspectiva cat mai clara a numarului de romani trecuti prin infectie cu virusul SARS-CoV-2. Este cunoscut faptul ca Romania a testat mai putin decat alte tari din nordul si vestul Europei, asadar ne asteptam ca numarul persoanelor trecute prin boala sa fie mult mai mare decat cel raportat oficial. Noul studiu MedLife va masura, cu o marja de eroare de +-5%, cati dintre locuitorii Romaniei au trecut sau vor trece prin boala", a declarat Mihai Marcu, Presedinte & CEO MedLife Group.