Calendar creștin ortodox, 11 februarie 2022. Româncele care poartă acest nume își serbează onomastica vineri. Doi mari sfinți sunt sărbătoriți pe 11 februarie

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 11 feb 2022, 09:13

Pe 11 februarie sunt prăznuiți doi mari sfinți în calendarul creștin ortodox 

Sursa: Captură YouTube

Vineri, creștinii ortodocși sărbătoresc doi mari sfinți. Este sărbătoare mare pe 11 februarie în calendarul creștin ortodox, iar multe românce își serbează onomastica.

Pe data de 11 februarie, în calendarul creștin ortodox sunt prăznuiți Sfântul Mucenic Vlasie și Sfânta Teodora împărăteasa. Vineri este zi de sărbătoare în casele româncelor care au primit la botez numele sfintei Teodora. 

Calendar creștin ortodox, 11 februarie 2022. Cine au fost Sfântul Mucenic Vlasie și Sfânta Teodora împărăteasa?

În calendarul creștin ortodox, pe data de 11 februarie este sărbătoare. Vineri, Biserica Ortodoxă Română face pomenirea Sfântului Mucenic Vlasie și Sfintei Teodora împărăteasa.

Sfântul Mucenic Vlasie a trăit într-o perioadă în care creștinii erau aspru pedepsiți, mai ales dacă aveau curajul de a-și recunoaște credința în public. Astfel, trăind pe vremea împăraților Dioclețian și Licinus, Sfântul Mucenic Vlasie a decis să se retragă în munți pentru a nu fi urmărit și pedepsit de aceștia. 

Se spune că Sfântul Mucenic Vlasie avea o credință atât de mare, încât până și animalele pădurii îl ascultau.

În plus, acesta avea puterea de a-i vindeca pe cei bolnavi. În cele din urmă, Sfântul Mucenic Vlasie a fost găsit de mai mulți vânători și dus în cetate. 

Șapte femei s-au alăturat Sfântului Mucenic Vlasie. Acestea au fost torturate, iar apoi le-au fost tăiate capetele. Doi copii ai unei femei i-au fost încredințați ulterior Sfântului Mucenic Vlasie. În cele din urmă, Sfântul Mucenic Vlasie și cei doi copii au fost uciși pe data de 11 februarie.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tot pe data de 11 februarie este cinstită și Sfânta Teodora împărăteasa. Aceasta este cea care a stabilit, în urma sinoadelor, cinsitrea sfintelor icoane, alături de Sfânta Irina.

Avea o credință atât de mare, încât păstra în secret icoanele, le proteja și se ruga la ele atunci când nimeni nu o vedea. 

Pentru că Sfânta Teodora împărăteasa este prăznuită pe 11 februarie, acest lucru înseamnă că toate româncele care îi poartă numele își serbează onomastica în această zi și ar trebui să primească urări.

Citeste si: Postul Paștelui 2022. Pe ce dată începe Postul Mare, cât durează și ce nu au voie credincioșii să facă în această perioadă

Rugăciunea scurtă pe care credincioșii trebuie să o spună pe 11 februarie

Pentru că este zi de sărbătoare, pe 11 februarie, credincioșii ar trebui să profite de ocazie pentru a rosti o rugăciune scurtă, dar grabnic ajutătoare. Aceste cuvinte sfinte îi vor ajuta pe credincioși să trecă mai repede peste momentele dificile, să aibă parte de liniște și fericire.

„Nu îmi este nădejde sfinte de nu-mi vei ajuta tu, nu aflu milă de nu-l vei face milostiv mie pe Cel ce te-a sfinţit pe tine.

Nu am lucru bun, ci numai nădejde că tu te rogi pentru mine şi pentru aceea sfinte nădăjduindu-mă spre ruga ta şi milostivirea lui Dumnezeu nu mă voi teme de cei ce caută să-mi facă rău, spre tine Doamne Dumnezeule să vin mereu îmi dă. Amin!”, aceasta este rugăciunea care ar trebui rostită vineri, 11 februarie, potrivit doxologia.ro.

Citeste si: Pe ce dată pică Paștele Ortodox în 2022. Motivul pentru care ortodocșii și catolicii sărbătoresc Paștele la date diferite