Un nou tip de pensie va apărea în România, după ce o directivă europeană a fost transpusă în legislația țării. Pilonul 4 de pensii ar urma să aducă un beneficiu major nu doar pentru angajați, care vor avea mai mulți bani după retragerea din câmpul muncii, ci și pentru angajatori.
Un nou tip de pensie apare în România. Cine sunt românii care vor beneficia de acest venit
Banca Comercială Română a confirmat că va fi primul administrator autorizat să desfășoare activități de administrare de fonduri al acestor venituri, totul fiind avizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, potrivit Profit.ro.
”Ca în cazul oricărui produs financiar nou, primul pas va fi un efort de prezentare a lui și de formare a pieței. Este primul produs de pensie de tip business-to-business, ceea ce duce la anumite specificități.
În principiu, fondurile de pensii ocupaționale sunt potrivite pentru marii angajatori sau pentru angajatorii medii care oferă contribuții generoase sau care doresc să se asocieze într-un singur fond. Toate acestea, din necesitatea existenței unei mase critice care să justifice crearea unui fond dedicat”, a declarat pentru Profit.ro directorul general al BCR Pensii.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Citeste si: Se dau bani! Cine sunt românii care vor primi 90% bani în plus la salariu. Claudiu Năsui a dat vestea
Cine poate participa la un fond de pensii ocupaționale
Legea care prevede organizarea și funcționarea fondurilor de pensii ocupaționale a intrat în vigoare în țara noastră în ianuarie 2020, fiind practic transpunerea în legislaţia noastră a prevederilor Directivei (UE) 2016/2341 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de pensii ocupaţionale (IORP).
La fondul de pensii ocupaționale pot participa angajații unuia sau ai mai multor angajatori. Angajatorului îi revine responsabilitatea să furnizeze informațiile referitoare la schema de pensii ocupaționale către angajați.
Angajatorul îi reprezintă pe participanții la fondul de pensii ocupaționale în relația cu administratorul. Acesta este cel care negociază și semnează contractul de administrare cu un administrator autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Citeste si: Contribuția la pilonul 2 de pensii ar urma să fie schimbată. Modificările care ar putea să apară din 2024