Sfântul Valentin nu este sărbătorit pe 14 februarie în calendarul creștin ortodox. Ce sărbătoare este luni și ce sfinți sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 11 nov 2022, 07:40

În calendarul creștin ortodox, Sfântul Valentin este sărbătorit pe 16 februarie și 30 iulie

Sursa: PixaBay

În calendarul creștin ortodox, pe data de 14 februarie nu este sărbătorit Sfântul Valentin, așa cum cred foarte multe persoane. Iată ce sfinți sunt pomeniți de Biserica Ortodoxă și ce sărbătoare este la început de săptămână.

Pe 14 februarie, creștinii ortodocși sărbătoresc trei mari sfinți, însă nu și pe Sfântul Valentin. Chiar dacă la această dată este Valentine's Day, sărbătoarea este una împrumutată, astfel că pe 14 februarie este serbat Sfântul Valentin în calendarul catolic. Biserica Ortodoxă Română face pomenirea Sfinților Cuvioși Auxentiu, Maron și Avraam pe 14 februarie.  

Calendar creștin ortodox, 14 februarie 2022. Cine au fost Sfinții Cuvioși Auxentiu, Maron și Avraam?

Chiar dacă foarte mulți credincioși cred că pe 14 februarie este serbat Sfântul Valentin, în realitate, ziua este dedicată altor trei sfinți în calendarul creștin ortodox. Este vorba despre Sfinții Cuvioși Auxentiu, Maron și Avraam.

Sfântul Cuvios Auxentiu a îmbrăcat haina monahală și s-a stabilit pe un munte, undeva lângă Calcedon, munte care ulterior avea să îi poarte numele. Acesta și-a dorit să se retragă în pustietate pentru a putea să se roage în liniște, fără ca atenția să îți fie distrasă de lucrurile lumești.

În cele din urmă, niște pastori l-au descoperit, moment în care acesta a început să fie căutat, în special de bolnavii care mergeau la el pentru a se vindeca. 

Foarte mulți orbi, leproși, ologi sau oameni chinuiți de demoni și-au găsit alinarea în urma rugăciunilor înălțate de Sfântul Cuvios Auxentiu către Dumnezeu. Sfântul spunea de fiecare dată că minunile nu îi aparțin și că Dumnezeu este cel care le oferă tămăduire celor aflați în nevoie.

În anul 470, Sfântul Cuvios Auxentiu a trecut la cele veșnice.

Pe 14 februarie   este prăznuit și Sfântul Cuvios Maron. Acesta s-a născut lângă orașul Cir din Siria și și-a dedicat întreaga viață rugăciunii. A ținut post aspru, a trăit sub cerul liber și, la fel ca Sfântul Cuvios Auxentiu, rugăciunile acestuia erau ascultate și prin ele s-au putut vindeca foarte mulți bolnavi. Sfântul Cuvios Maron a trecut la cele veșnice în anul 423. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sfântul Cuvios Avraam este cel de-al treilea sfânt prăznuit în calendarul creștin ortodox pe data de 14 februarie.

Acesta a fost un mare iubitor de oameni și de credință. A ajuns episcop al Careei, o cetate în Palestina, loc în care oamenii se închinau la idoli. Pe foarte mulți oameni a reușit să îi convingă să îl urmeze pe Dumnezeu și să se convertească la creștinism. 

Citeste si: Când își serbează ziua de nume cei care poartă numele Sfântului Valentin. Se spune sau nu „La mulți ani!” pe 14 februarie 2022, de Valentine’s Day

Când este Sfântul Valentin în calendarul creștin ortodox?

Creștinii ortodocși nu îl sărbătoresc pe Sfântul Valentin pe 14 februarie, însă există ale sărbători în calendarul creștin ortodox dedicate sfântului. Mai exact, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Valentin pe data de 16 februarie, dar și pe 30 iulie. 

Pe 14 februarie, Sfântul Valentin este prăznuit de către catolici, de aici și sărbătoarea de Valentine's Day, devenită celebră în toată lumea. 

Citeste si: Când este, de fapt, Sfântul Valentin în calendarul creștin ortodox. Ortodocșii nu îl sărbătoresc pe 14 februarie