Ce trebuie să știe cei care s-au infectat cu Omicron până acum. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Autor: Loredana Dobre
Actualizat: 14 feb 2022, 17:00

Experții în sănătate explică dacă te poți infecta de două ori cu varianta Omicron într-o perioadă de 30 de zile. Ce trebuie să știi dacă ai avut Covid?

Specialiștii în sănătate au ajuns la concluzia că noua tulpina Omicron  favorizează reinfectarea la persoanele care au avut deja Covid- 19.

Ce spun experții despre reinfectarea cu Omicron

Potrivit unui studiu făcut public de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Imperial College London, în decembrie 2021, Omicron crește șansele de reinfectare cu Covid-19, la persoanele care au avut deja boala, cu până la cinci ori, în comparație cu varianta Delta, despre care se știe că este de asemenea o tulpină contagioasă.

Citeste si: Cele nouă simptome ale infectării cu Omicron la persoanele vaccinate. La ce semne trebuie să fim atenți

O analiză făcută la finalul anului trecut de Agenţia de Securitate a Sănătăţii din Regatul Unit (UKHSA) arată că aproximativ una din 10 persoane infectate cu varianta Omicron a avut anterior Covid-19, notează INews.co.

În acest context, experții în sănătate trag un semnal de alarmă și avertizează că cei care au avut deja Covid-19 nu ar trebui să se considere feriți de pericol.

„Există oameni care au impresia că, după ce au avut o dată Covid-19, vor fi permanent protejaţi, ca şi în cazul rujeolei. Dar cele două virusuri care provoacă aceste infecţii sunt foarte, foarte diferite. Protecţia împotriva coronavirusului scade în mod natural după o perioadă de timp”, susține Dr. William Schaffner, profesor de medicină preventivă şi boli infecţioase la Universitatea Vanderbilt din Nashville.

De ce este mai des întâlnită reinfectarea cu Omicron

Studii efectuate în Marea Britanie sugerează că infectarea cu coronavirus oferă protecție mai slabă împotriva noii tulpini Omicron. Potrivit specialiștilor de la Imperial College din Londra,  varianta Omicron se sustrage protecţiei oferite de imunitatea dobândită în urma bolii COVID-19 sau vaccinării cu două doze de ser anti-COVID-19.  

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: De câte ori te poți infecta cu Omicron într-o lună. Informații despre reinfectarea cu noua tulpină de coronavirus

După ce au analizat toate cazurile confirmate prin test PCR în Anglia, între 29 noiembrie şi 11 decembrie, cercetătorii au concluzionat că pacienţii care avuseseră în prealabil COVID-19 au avut cca. 19% protecţie împotriva noii variante Omicron.

Aproximativ aceeași protecție o oferă vaccinarea cu două doze de ser anti-COVID, despre care oamenii de ştiinţă estimează că ar avea o eficacitate de până la 20% împotriva noii variante Omicron.

În acest sens, experții aduc în atenție importanţa dozei trei de rapel, despre care se crede că oferă o protecţie de 55 până la 80% împotriva cazurilor grave de infectare cu Omicron.

De câte ori te poți reinfecta cu varianta Omicron într-o lună

Până în acest moment, nu sunt centralizate suficiente date pentru a spune cu certitudine dacă oamenii se pot reinfecta cu Omicron

Asta pentru că, în prezent, reinfecția este definită de două rezultate pozitive ale testelor pentru acelaşi individ, la 90 de zile sau mai multe de la data infectării iniţiale.

Având în vedere că efectele reziduale ale infecţiei cu Covid pot determina rezultate pozitive ale testelor PCR până la trei luni, singurul mod sigur de a vorbi despre reinfecţie este includerea unei perioade de 90 de zile între testele pozitive.  

Citeste si: Doctorița care a descoperit Omicron susține că a fost presată să-și schimbe declarațiile: „Mi s-a spus să nu declar public că este o boală ușoară”

Totuși, specialiștii britanici atrag atenția că este „cu siguranţă posibilă” reinfectarea cu Omicron de mai multe ori, la fel cum este posibilă obținerea mai multor teste pozitive pentru oricare dintre variantele coronavirusului.  

 

Surse: INews.co