Ce se întâmplă cu restricțiile din România. Anunțul făcut de Raed Arafat: ”Ne apropiem de un moment în care se vor lua măsuri de relaxare”

Autor: Marina Ionescu

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

Sursa: Facebook Raed Arafat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat ce se întâmplă cu restricțiile din România.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, marți, la Antena 3, că eliminarea restricțiilor din pandemie, deși situația epidemiologică este din ce în ce mai bună, nu este o decizie bună în acest moment, deoarece pandemia încă nu s-a terminat în România.

Citeste si: Restaurantele și magazinele nu se mai închid la ora 22:00. Ministrul Sănătății a făcut anunțul

Ce se întâmplă cu restricțiile din România

Raed Arafat susține că nu este momentul pentru ridicarea restricțiilor în România, chiar dacă trendul este unul bun în ceea ce privește evoluția pandemiei. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU speră că vom ajunge la cifre mult mai scăzute anul acesta și lansează și o perioadă anume.

Citeste si: Raed Arafat a anunțat când vor fi ridicate restricțiile în România: ”Ne apropiem de momentul în care apar măsurile de relaxare”

„Suntem pe un trend de scădere și ultimul lucru pe care îl vrem este să stricăm momentul asta și să începem iar să creștem. Mai avem ceva până ajungem la măsurile de relaxare. Azi am fost la 20 și ceva de mii de cazuri, un număr important de decese, trebuie să vedem ce se întâmplă mai departe.

Când discutăm de cifre scăzute. Noi sperăm că anul acesta vom vedea aceste lucruri.

Anul acesta poate fi și martie-aprilie. Totul e optimist acum, vedem că scade, dar mi-e teamă că lumea să nu spună că ‘Gata, s-a rezolvat’, când noi vedem că mai e un pic, încă mai trebuie să vedem că scade. Norocul nostru e că această variantă e mai puțin agresivă”, a explicat Arafat la Antena 3.

Arafat: Românii au uitat de vaccinare în ultima vreme

În urmă cu câteva săptămâni, Raed Arafat susținea că în ultima perioadă, românii nu s-au mai imunizat împotriva virusului pentru că au considerat că varianta Omicron este mai ușoară. Astfel, șeful DSU spune că „nu e chiar așa situația”, pentru că nu știm care va fi evoluția virusului.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cu toate acestea, Raed Arafat susține că „s-a făcut ceva” în ceea ce priveşte campania de vaccinare dacă peste 8 milioane de oameni s-au imunizat, având în vedere reticenţa la vaccinuri care se înregistrează în România.

„Faptul că noi am reuşit să vaccinăm peste opt milioane de oameni este … pentru România unde, din păcate, vaccinurile nu sunt bine văzute … nu numai cele de COVID, dar şi pentru alte boli.

Eu zic că s-a făcut ceva dacă s-au vaccinat 8 milioane. Clar că este insuficient”, a declarat, luni seară, la B1Tv, Raed Arafat.

Chiar și așa, șeful DSU atrage atenția asupra situației strânse din secțiile ATI, în care apar zilnic noi pacienți Covid-19 în stare gravă.

”Ca să ridici măsuri, trebuie prima dată să vezi că impactul pe sistemul sanitar într-adevăr a scăzut. Noi astăzi am avut în plus 14 persoane în terapiile intensive din ţară, adică, chiar dacă numărul total al cazurilor este în scădere, pe secţiile de terapie intensivă încă vedem o continuă creştere a numărului cazurilor”, a declarat, luni seară, la B 1 TV, Raed Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a precizat că dacă autoritățile au decis reducerea numărului centrelor de vaccinare, nu înseamnă că acestea s-au resemnat, ci că dimensionează resursele pe cerinţele populaţiei, mai ales că mulți nu s-au mai vaccinat pentru că au considerat că varianta Omicron este mai ușoară.

„La acest moment, din păcate, populaţia (…) crede că nu mai trebuie să se vaccineze pentru că deja avem varianta uşoară. Poate că nu e chiar aşa situaţia, nu ştim încă, nu ştim care va fi evoluţia. A rămas clar că vaccinarea protejează”, a mai adăugat Raed Arafat, precizând că 8 din 10 pacienţi internaţi la Terapie Intensivă sunt nevaccinaţi, situaţia fiind similară şi în cazul deceselor.

Raed Arafat a dat asigurări cu privire la faptul că România va relaxa restricțiile, dar cu condiția ca acest moment să aibă loc atunci când există o siguranță la nivelul sistemului medical, mai exact, atunci când numărul internărilor se va reduce semnificativ.

”Ne apropiem de un moment în care se vor lua măsuri de relaxare, fără nicio discuţie, cum au luat toate celelalte ţări din jurul nostru, dar acest moment va fi corelat, bineînţeles, cu scăderea impactului pe partea de spitale, de secţie de terapie intensivă”, a adăugat acesta.