Zi de sărbătoare pentru toți credincioșii pe 21 februarie. Luni, doi mari sfinți sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 18 nov 2022, 03:50

Sărbătoare importantă luni, 21 februarie 2022

Sursa: pexels

La început de săptămână, Biserica Ortodoxă prăznuiește doi mari sfinți. Iată ce sărbătoare este în calendarul creștin ortodox luni, 21 februarie 2022.

Săptămâna începe cu o nouă sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Potrivit calendarului creștin ortodox, pe data de 21 februarie sunt pomeniți Sfântul Eustatie și Sfântul Timotei. 

Calendar creștin ortodox, 21 februarie 2022. Cine au fost Sfântul Eustatie și Sfântul Timotei, pomeniți luni de Biserica Ortodoxă?

În calendarul creștin ortodox, săptămâna începe cu pomenirea Sfântului Eustatie și Sfântului Timotei. Cei doi mari sfinți și-au pus puternic amprenta asupra credinței creștine, fiind printre cei care au luptat pentru ca învățăturile lui Iisus Hristos să ajungă la un număr cât mai mare de persoane.

Sfântul Eustatie este cunoscut drept unul dintre cei mai mari apărători ai credinței. Acesta a participat la Sinodul întâi Ecumenic de la Niceea, acolo unde a apărat sfintele dogme, respingând categoric învățătura lui Arie. Implicarea lui în apărarea credinței a fost pedepsită de arieni, imediat după moartea împăratului Constantin cel Mare. În cele din urmă, Sfântul Eustatie a murit în anul 345 după Hristos, după o lungă suferință.

În ceea ce îl privește pe Sfântul Cuvios Timotei, Biserica Ortodoxă amintește că acesta a fost ucenicul Cuviosului Teoctist, starețul mănăstirii din muntele Olimpului. Sfântul Cuvios Timotei a dus o viață simplă, acesta preferând să trăiască vreme de mai mulți ani în pustietate, un loc potrivit pentru post și rugăciune. Se spune că Sfântul Cuvios Timotei  avea puterea de a le oferi alinare tuturor celor care erau măcinați de boli grave sau care erau controlați de duhurile necurate.

S-a stins din viața la o vârstă foarte înaintată.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Când sunt Floriile în 2022. Duminica Floriilor, sărbătoare importantă pentru credincioși. Tradiții, superstiții și obiceiuri în ziua Intrării Domnului în Ierusalim

Ce rugăciune se citește în fiecare zi de luni? 

Pentru a începe săptămâna cu sufletul curat și pentru a avea puterea de a înfrunta toate încercările care pot să apară, credincioșii trebuie să rostească o rugăciune puternică în fiecare zi de luni. Rugăciunea de luni este modalitatea prin care credincioșii îi cer iertare lui Dumnezeu pentru păcatele comise și îi cer acestuia să îi protejeze de rele.

„Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilinţă recunosc şi mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeieşti. Deci, astăzi, că este luni şi începutul săptămânii, mă rog cu umilinţă îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie şi fără de voie, şi-mi ajută să pun început bun şi să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta Ta Răstignire! O, Doamne, astăzi îţi dau sufletul şi trupul meu şi voinţa mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta.

Pedepseşte-mă, Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viaţă. Şi iartă pe cei vii şi pe cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, şi pe toți ne învredniceşte de mărirea Ta în Rai. La aceasta pun mijlocitori pe Sfinţii Tăi Îngeri, către care zic: O, cereştilor ajutători şi păzitori ai oamenilor, vouă mă închin şi vă mulţumesc pentru ajutorul şi conducerea ce ne-o daţi în toate zilele nouă, nevrednicilor şi păcătoşilor. Scutiţi-mă de vrăjmaşii cei văzuţi şi nevăzuţi, ca să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciţi-mă să vă văd la moartea mea, stând în jurul meu şi să duceţi sufletul meu în cer, ca să se închine măririi Feţei lui Dumnezeu, iar vouă să vă mulţumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce aţi avut pentru mine şi binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin.”, aceasta este rugăciunea care se rostește în fiecare zi de luni, conform doxologia.ro.

Citeste si: Pe ce dată începe Postul Paștelui 2022. Cât durează Postul Mare și ce nu au voie credincioșii să facă în această perioadă

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.