Cum porți corect lentilele de contact? 3 aspecte importante

Author: Oana Iosif

Folosite de peste 100 de ani, lentilele de contact sunt din ce în ce mai populare atât în rândul persoanelor cu deficiențe de vedere, cât și pentru cei care își doresc un aspect fresh. Fie că le porți din motive medicale sau pur estetice, lentilele de contact trebuie alese și întrebuințate cu grijă.

Ți-am pregătit un scurt ghid care te va ajuta să porți corect lentilele de contact și care va răspunde celor mai întâlnite întrebări. 

Sunt trei aspecte pe care trebuie să le iei în considerare:

1. Optează pentru o pereche de lentile doar urmând sfatul medicului 

Indiferent că ai nevoie de ele pentru a-ți corecta vederea sau vrei doar să încerci o pereche de lentile colorate preț de câteva ore, trebuie să consulți părerea unui specialist oftalmolog. Acesta te va îndruma către o pereche de lentile de contact cu purtare continuă sau zilnică, în funcție de nevoile ochilor tăi. Controlul este necesar pentru ca medicul să evalueze starea de sănătate a ochilor tăi și să preîntâmpine eventuale probleme. 

În momentul prescrierii lentilelor de contact, medicul oftalmolog îți va recomanda și numărul maxim de ore în care ar trebui să le porți inițial. Depășirea acestor ore nu este indicată, chiar dacă te simți confortabil cu lentilele. 

2. Aplică și îndepărtează corect lentilele

Înainte de aceste proceduri, este esențial să te speli foarte bine pe mâini cu apă și săpun, pentru a preveni iritațiile și inflamațiile. Cu ajutorul degetului arătător scoate lentila din suportul cu soluție lubrifiantă și aplic-o cu grijă pe pupilă, în timp ce privești înainte. Procedează la fel și pentru celălalt ochi. Inițial, este posibil să simți un ușor disconfort, însă cu timpul te vei obișnui și va deveni o rutină simplă și rapidă. 

Pentru a îndepărta lentilele, privește în sus și scoate-le ușor cu ajutorul buricului degetelor. Nu inversa lentilele între ele și folosește-le întotdeauna pentru același ochi, pentru a evita iritarea conjunctivei.

3. Întreține-ți corespunzător lentilele după fiecare utilizare

Atunci când nu sunt purtate, lentilele de contact de depozitează exclusiv în cutiuța special destinată lor și se curăță cu soluția de întreținere. Se aplică 2-3 picături pe fiecare lentilă și se freacă ușor cu buricul degetelor, pe ambele părți. Medicii oftalmologi recomandă doar folosirea soluțiilor de curățare special create pentru lentile. Acestea conțin toate substanțele necesare pentru igiena lor optimă și pentru o mai bună păstrare în timp. 

Bucură-te de avantajele oferite de purtarea lentilelor

Lentilele de contact vin la pachet și cu o serie de avantaje oferite de purtarea lor, pe lângă corectarea deficiențelor de vedere:

Îți oferă un câmp vizual complet și te fac să uiți că ai probleme de vedere;

Pot fi purtate concomitent cu ochelarii de soare sau 3D, deci te vei bucura de experiențe la maximum;

Nu se aburesc la schimbările bruște de temperatură;

Oferă încredere în sine și confort estetic, deoarece nu îți modifică fizionomia. 

Lentilele de contact sunt o alternativă confortabilă în detrimentul clasicilor ochelari, însă acestea ar trebui purtate doar la recomandarea medicului. Ține cont de recomandările noastre și cu siguranță te vei bucura de avantajele pe care ți le oferă! 

Referințe: 

https://www.wikihow.com/Wear-Contact-Lenses

https://www.allaboutvision.com/contact-lenses/beginners-guide/

https://www.healthline.com/health/eye-health/how-to-put-in-contact-lenses#bottom-line

 


În cadrul emisiunii ”Follow us”, make-up artistul Mirela Vescan a discutat despre noile tendințe în machiaj pentru anul următor, oferind perspective interesante despre direcția în care se îndreaptă industria de frumusețe.