Tradiții de „Babe” 2022. Ce înseamnă, de fapt, dacă plouă de baba ta

Autor: Amalia Georgescu

Babele se aleg în perioada 1-9 martie 

Sursa: canva.com, pixabay

Alegerea „Babelor” la începutul lunii martie este unul dintre cele mai vechi obiceiuri din cultura poporului român. Iată ce tradiții și obiceiuri se respectă de Babe 2022 și ce înseamnă dacă plouă de baba ta.

„Babele” sunt considerate vestitorii primăverii, având în vedere că se aleg la începutul lunii martie. Alegerea acestora se poate face în două moduri și se spune că poate oferi o mulțime de informații prețioase. Ce înseamnă dacă plouă de baba ta, dacă este soare sau dacă ninge? Iată cum trebuie să interpretezi corect toate aceste date.

Ce înseamnă dacă plouă de baba ta? 

La începutul lunii martie, vremea poate fi foarte schimbătoare, astfel că sunt șanse mari ca de baba ta să plouă.

Ce simbolizează acest lucru? Ei bine, tradiția spune că dacă vremea este ploioasă în ziua babei, atunci persoana respectivă va avea parte de bogăție în anul ce abia a început. Mai mult, se spune că anul va fi unul roditor, culturile vor fi bogate și nu va fi secetă.

Deși ploaia este semn de belșug, vremea mohorâtă în ziua babei poate anunța și perioade mai grele în timpul anului.

Se spune că dacă vremea este urâtă, atunci persoana respectivă poate avea de suferit din cauza bolilor și va avea parte de momente delicate. În plus, se crede că persoana care și-a ales baba într-o zi ploioasă poate fi răutăcioasă în anumite momente, chiar invidioasă și răzbunătoare.

Ce înseamnă dacă e soare de baba ta? 

Dacă de baba ta este soare, atunci este semn bun, iar anul va fi unul cu multe realizări și momente frumoase.

Mai mult, se crede că toate persoanele care își aleg baba într-o zi însorită au un suflet bun, sunt atente la nevoile celor din jur și nu lasă nimic la voia întâmplării.

În trecut, bătrânii credeau că dacă este soare în ziua în care și-au ales baba, atunci acest lucru anunță un an secetos, agricultura fiind puternic afectată. 

Citeste si: Tradiții și obiceiuri românești: când se aleg „babele” Iată când sunt babele în 2022

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cum și când se aleg babele în 2022?

Babele se aleg în fiecare an la început de martie, iar tradiția se păstrează și în anul 2022. Mai exact, babele se pot alege în intervalul 1-9 martie.

Cei care vor să își aleagă baba o pot face fie la întâmplare, fie ținând cont de data nașterii. Astfel, persoanele care sunt născute în intervalul 1-9 vor avea baba în ziua care corespunde cu cea a nașterii.

Cei care sunt născuți începând cu ziua de 10 trebuie să adune cele două cifre, iar rezultatul obținut reprezintă baba. 

De exemplu, dacă o persoană este născută pe 24 martie, atunci baba va fi aleasă astfel: 2+4=6, ceea ce înseamnă că baba e pe 6 martie.

De ce se aleg babele în perioada 1-9 martie? 

Babele nu se aleg în mod întâmplător în perioada 1-9 martie.

Acestea sunt considerate drept zile cu o vreme schimbătoare, iar în trecut se credea că ele fac diferența între anul vechi și cel nou, între trecut și prezent.

Aceste zile aduc în atenția oamenilor și legenda Babei Dochia. Se spune că aceasta reprezenta, de fapt, anul vechi, care trebuia să moară. Legenda spune că Baba Dochia a urcat muntele cu turma de oi, purtând 9 cojoace de blană. În timpul călătoriei, vremea a devenit din ce în ce mai caldă, astfel că Baba Dochia a renunțat la toate cojoacele. Pe 9 martie, vremea a devenit geroasă și pentru că Baba Dochia nu mai avea niciun cojoc, aceasta a murit înghețată.

Se spune că Baba Dochia este un simbol al renașterii, iar moartea ei pe 9 martie amintește de triumful primăverii asupra iernii geroase. 

Citeste si: Tradiții și obiceiuri de mărțișor. Ce trebuie să faci în primele zile din martie

 

Taguri: