Secretarul general al ONU îl imploră pe Putin să oprească atacul împotriva Ucrainei

Autor: Marina Ionescu

Secretarul general al ONU Antonio Guterres

Sursa: Facebook Antonio Guterres

Antonio Guterres îi cere lui Vladimr Putin să oprească imediat atacul lansat împotriva Ucrainei.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a transmis joi dimineața, 24 februarie, un apel puternic adresat preşedintelui rus Vladimir Putin și i-a cerut să ”oprească” de îndată atacul lansat împotriva Ucrainei, relatează AFP.

Citeste si: Conflictul Rusia-Ucraina LIVE UPDATE Klaus Iohannis, discuție cu președintele Volodimir Zelenski 

Antonio Guterres, apel către Vladimir Putin

Șeful ONU a făcut un apel disperat către Putin.

Vizibil emoţionat de anunţarea unei operaţiuni militare ruse în Ucraina  în toiul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind criza ruso-ucraineană, Antonio Guterres  a spus:" Domnule preşedinte Putin, în numele umanităţii, chemaţi-vă trupele în Rusia!  Este cel mai trist moment al mandatului meu de secretar general al ONU. 

În numele umanităţii, să nu permitem declanşarea în Europa a ceea ce ar putea fi cel mai grav război de la începutul secolului”.

Citeste si: Drama prin care a trecut o femeie care a traversat granița din Ucraina în România pe jos: „Nu mi-am luat nimic în afară de documente și copil”

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat în timp ce se deschidea reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU consacrată crizei ruso-ucrainene, că a „luat decizia unei operaţiuni militare” în Ucraina.

Potrivit lui Antonio Guterres, acest conflict ar putea avea consecinţe „devastatoare pentru Ucraina, pentru Rusia” şi imprevizibile pentru economia mondială, afectată deja puternic de pandemia covid-19.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În cazul în care acest conflict  „conduce la un război generalizat, este dificil să prevedem cât de dramatic va fi ca număr de oameni care vor muri, ca număr de oameni care vor fi deplasaţi, ca număr de oameni care-şi vor pierde speranţa în viitor ”,  a subliniat secretarul general al ONU.

SUA au anuţat că urmează să depună joi un proiect de rezoluţie la Consiliul de Securitate al ONU prin care condamnă Rusia din cauza ” războiului ” său în Ucraina.

Citeste si: Cum s-a pregătit România pentru refugiații din Ucraina. Zeci de ucraineni speriați de război vin pe jos

Un vot asupra acestui proiect de rezoluţie urmează să aibă loc vineri.

„Consiliul va trebui să acţioneze”,  a îndemnat ambasadoarea Statelor Unite la ONU Linda Thomas-Greenfield.

Reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate a fost teatrul unui schimb de replici tensionate între ambasadorii rus şi ucrainean.

„Nu există purgatoriu pentru criminali de război. Ei merg direct în iad, domnule ambasador” , i-a spus ambasadorul ucrainean Serghii Kisliţia omologului său rus Vasili Nebenzia.

„Noi nu suntem agresivi cu poporul ucrainean, ci cu junta care se află la putere la Kiev” , i-a replicat Nebenzia.