LIVE UPDATE A cincea zi de război în Ucraina. Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la UE

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 28 nov 2022, 01:20

A început a cincea zi de război în Ucraina 

Sursa: pexels

Este a cincea zi de la izbuncirea războiului dintre Rusia și Ucraina. Autoritățile ruse au anunțat că în cursul dimineții de luni s-au auzit din nou explozii în Kiev și Harkov.

Războiul dintre Rusia și Ucraina a intrat în a cincea zi și chiar dacă noaptea de duminică spre luni a fost ceva mai liniștită, în cursul dimineții au avut loc din nou bombardamente asupra principalelor orașe din Ucraina, Kiev și Harkov. Tot luni dimineață, o rachetă a lovit un bloc de locuințe din Cernihiv. 

Citeste si: LIVE UPDATE a șasea zi de război: În aceste momente armata rusă ocupă orașul Herson. Un convoi militar rus pe o întindere de 64 de km se îndreaptă spre Kiev

Război Rusia-Ucraina. A cincea zi de la izbucnirea conflictului dintre cele două țări

Războiul dintre Rusia și Ucraina continuă. Capitala ucraineană Kiev, dar și orașul Harkov au fost din nou în alertă maximă, iar sirenele au început din nou să sune după ce luni dimineață s-au auzit explozii puternice. 

Deși armata rusă continuă atacul, Ucraina luptă în continuare, încercând astfel să respingă atacurile venite din partea rușilor. 

„Am arătat că ne putem proteja orașul de oaspeții neinvitați”, a spus comandantul forțelor armate, generalul colonel Alexander Syrsky.

Deși situația este delicată în Ucraina, capitala Kiev se află în continuare sub controlul armatei ucrainene. Comandantul forțelor armate, Alexandr Sirski, a anunțat că armata rusă a suferit pierderi importante, ceea ce înseamnă un avantaj pentru Ucraina. 

Armata ucraineană a anunțat că a reușit să respingă actacul asupra orașului Irpin, atacând șase coloane de blindate rusești.

Dintre acestea, două aflându-se în jurul Kievului.

Citeste si: DECIZIE FĂRĂ PRECEDENT: Uniunea Europeană trimite armament Ucrainei. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen

A cincea zi din războiul Rusia-Ucraina este și ziua în care vor avea loc negocieri între cele două țări aflate în război. Negocierile vor avea loc la granița dintre Belarus și Ucraina. Cu toate că este pentru prima oară când se încearcă rezolvarea acestui conflict, președintele Volodimir Zelenski a precizat că nu are așteptări prea mari de la aceste discuții, având în vedere contextul actual,

dar că este dispus să facă orice pentru ca războiul să se termine și pentru a le demonstra cetățenilor că a folosit toate metodele pentru binele țării. 

Tot la început de săptămână Joe Biden va avea o discuție telefonică cu partenerii NATO, subiectul de discuție fiind conflictul din Ucraina. Discuția va începe la ora 18:15, ora României, iar la această ședință va participa și Klaus Iohannis, președintele României. 

UPDATE ORA 18:00: Președintele Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la UE

Volodimir Zelenski a semnat acordul prin care Ucraina cere să devină membră a Uniunii Europene, a informat canalul de știri Nexta, printr-un mesaj pe Twitter. 

UPDATE ORA 17:47: Cele 3 condiții puse de Putin pentru a face pace cu Ucraina 

În discuția pe care a avut-o cu președintele Emmanuel Macron, Vladimir Putin a spus care sunt cele 3 condiții pe care le impune pentru a face pace cu Ucraina:

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  1. recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeei
  2. „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei
  3. asigurarea statutului neutru al Ucrainei

Agenția rusă de presă RIA Novosti a făcut publice aceste informații, publicația fiind citată de digi24.ro. 

UPDATE ORA 17:25: Emmanuel Macron a vorbit la telefon cu Vladimir Putin

Emmanuel Macron a avut o discuție telefonică cu Vladimir Putin și i-a cerut acestuia să înceteze focul. În discuția care a durat o oră și 30 de minute, președintele francez i-a cerut lui Vladimir Putin să ajungă la un acord.

UPDATE ORA 16:15: Elveția va aplica sancțiunile decise de UE împotriva Rusiei

Elveția a decis luni să aplice sancțiunile decise de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, notează Reuters. Astfel, rușilor care au fost implicați în războiul cu Ucraina li se vor îngheța activele.

UPDATE ORA 15:50: Rusia își închide spațiul aerian pentru 36 de țări

Rusia își închide spațiul aerian pentru 36 de țări, printre care și Marea Britanie, Italia, Canada, Germania sau Spania. Anunțul a fost făcut de Autoritatea Aviaţiei Civile Ruse.

UPDATE ORA 15:20: Hackerii au atacat site-urile bancare și de presă din Rusia: „N u vă trimiteți fiii și soții la moarte sigură”

Mai multe site-uri bancare și de presă au fost atacate de gruparea de hackeri Anonymous, care care a declarat război cibernetic Rusiei. Gruparea i-a îndemnat pe ruși să oprească acest război.

“Dragi cetățeni. Vă îndemnăm să opriți această nebunie, să nu vă trimiteți fiii și soții la moarte sigură. Putin ne face să mințim și ne pune în pericol. Am fost izolați de întreaga lume, au încetat să mai cumpere petrol și gaze. Peste câțiva ani vom trăi ca în Coreea de Nord. Ce înseamnă asta pentru noi? De ce facem asta? Ca să intre Putin în manuale? Acesta nu este războiul nostru, să-l oprim! Acest mesaj va fi șters, iar unii dintre noi vor fi concediați sau chiar închiși. Dar nu mai putem suporta. Jurnalişti indiferenţi ai Rusiei.”, este mesajul pentru cetățenii ruși.

UPDATE ORA 15:10: MAE le cere românilor să plece de urgență din Rusia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le-a transmis românilor care se află în Rusia să părăsească de urgență țara, iar celor care aveau planificate călătorii să evite deplasarea către Rusia dacă nu este necesar să facă acest lucru. 

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le recomandă insistent cetățenilor români să evite călătoriile neesențiale în Federația Rusă, iar celor care se află temporar în această țară să ia în considerare să părăsească teritoriul Federației Ruse cât mai curând, prin intermediul zborurilor comerciale încă disponibile.”, a anunțat MAE

UPDATE ORA 14:50: Rusia, pregătită să folosească armele nucleare

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a raportat lui Vladimir Putin că Rusia este pregătită să folosească forțele nucleare strategice, respectând astfel dorința președintelui. 

„Flotele de Nord și Pacific și Comandamentul Aviației cu rază lungă de acțiune au început să îndeplinească serviciul de luptă cu personal întărit”, a spus ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, potrivit biziday.ro. 

Anunțul vine la scurt timp după ce în cursul zilei de duminică, Vladimir Putin a hotărât ca forțele nucleare ruse să fie puse în stare de alertă specială.

Cu toate acestea, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, este de părere că acest lucru este doar o modalitate prin care Rusia încearcă să distragă atenția de la ceea ce se întâmplă, de fapt, în Ucraina. 

„Vrea să distragă atenția de la ce nu merge bine în teren”, a spus secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace.

UPDATE ORA 14:00: Noi bombardamente în Harkov

Au loc din nou bombardamente în Harkov, ținta armatei ruse. Informațiile arată că mai multe obuze au căzut în zonele rezidențiale. În urma acestui atac, mai mulți ucraineani și-au pierdut viața sau au fost răniți grav.

„Harkovul tocmai ce a fost atacat intens cu artilerie, sunt zeci de morți și sute de răniți. Acest coșmar trebuie să-l vadă toată lumea”, a declarat adjunctul ministerul de Interne ucrainean.

UPDATE ORA 13:10: Jurnaliștii au fost scoși din sala unde au loc negocierile dintre Rusia și Ucraina

Negocierile dintre Rusia și Ucraina au început, iar la scurt timp, jurnaliștii au fost scoși din sala de discuție. 

UPDATE ORA 13:00: Volodimir Zelenski mulțumește României și lui Klaus Iohannis pentru că sprijină aderarea Ucrainei în UE

Președintele Volodimir Zelenski a postat un mesaj pe twitter prin care a mulțumit României pentru tot sprijinul acordat din momentul în care a început războiul dintre Rusia și Ucraina. 

„Sunt recunoscător României pentru contribuția sa semnificativă la capacitățile de apărare ale țării noastre. Îi sunt recunoscător lui Klaus Iohannis pentru sprijinirea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Simțim sprijinul politic și de apărare al partenerilor noștri”,  este mesajul pe care președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a postat pe contul său de twitter.  

UPDATE ORA 12:30: Volodimir Zelenski eliberează deținuții cu pregătire militară care vor să lupte împotriva rușilor: „Este o decizie necesară!” 

Pentru a putea ține piept armatei ruse, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că a luat decizia de a elibera deținuții care au experiență militară pentru a lupta în războiul dintre Rusia și Ucraina. 

„Dedicăm fiecare minut luptei pentru statul nostru. Toți cei care se pot alătura luptei împotriva invadatorilor trebuie să o facă. Prin urmare, decizia (N.R de eliberare din arest) a fost luată, nu este simplă din punct de vedere moral, dar este utilă în ceea ce privește protecția noastră. Ucrainenii cu experiență reală de luptă vor fi eliberați din arest și își vor putea compensa vinovăția în locurile în care se dau cele mai acerbe lupte. Toate sancțiunile împotriva unor persoane care vor participa la Operațiunea Antiteroristă vor fi amnistiate. Cheia acum este apărarea”, a spus Volodimir Zelenski.

UPDATE ORA 11:50: Ucraina cere încetarea focului și retragerea trupelor rusești

Înainte ca negocierile dintre delegația rusă și cea ucraineană să înceapă, Ucraina a cerut încetarea imediată a focului și retragerea trupelor rusești. Informația a fost confirmată de CNN.

UPDATE ORA 11:00: Volodimir Zelenski solicită aderarea imediată la Uniunea Europeană

Președintele Volodomir Zelenski are o primă ieșire publică în cea de-a cincea zi de război în Ucraina. El cere aderarea la Uniunea Europeană.  „Facem apel la Uniunea Europeană pentru aderarea imediată a Ucrainei pentru o nouă procedură specială", a spus Zelenski întru-un video postat pe Facebook. 

Volodomir Zelenski transmite un mesaj de încurajare celor din prima linie, dar și civililor, care luptă pentru țara lor. „Când candidam la președinție, spuneam că fiecare dintre noi este un președinte. Pentru că toți suntem responsabili pentru țara noastră. Pentru frumoasa noastră Ucraina. Și acum s-a întâmplat ca fiecare dintre noi să fie un războinic. Și sunt sigur că fiecare dintre noi va câștiga. Glorie Ucrainei!”  , a transmis președintele Volodomir Zelenski.

UPDATE ORA 10:50: Letonia intră în război. Votul decisiv al Parlamentului 

Parlamentul Letoniei ia atitudine în războiul dintre Rusia și Ucraina. Pe 28 februarie 2022, Parlamentul a votat pentru a le permite cetățenilor să lupte în Ucraina, în condițiile în care își doresc acest lucru. 

„Cetăţenii noştri care doresc să sprijine Ucraina şi să se ofere voluntari pentru a apăra independenţa Ucrainei şi securitatea noastră comună trebuie să poată face acest lucru”, a declarat Juris Rancanis, preşedintele Comisiei parlamentare pentru apărare, afaceri interne şi prevenirea corupţiei, potrivit national.ro.

UPDATE ORA 09:50: Mai bine de 5000 de soldați ruși au murit

Autoritățile din Ucraina au anunțat că peste 5000 de soldați ruși și-au pierdut viața de la izbucnirea războiului dintre cele două țări. În plus, Rusia a pierdut și 60 de aparate de zbor și 200 de tancuri.

Citeste si: Lukașenko: ''Sancțiunile economice împing Rusia în Al Treilea Război Mondial''