România trebuie să fie membru deplin al spațiului Schengen! Anunțul făcut de Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 28 nov 2022, 08:15

România trebuie să fie membru deplin al spațiului Schengen! Anunțul făcut de Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson

Sursa: Facebook Comisia Europeană în Europa

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, este de părere că România ar trebui să devină membru deplin al spațiului Schengen.

Ylva Johnsson este în vizită oficială în România, la Suceava și la Bucureşti, având în vedere criza în care se află refugiații din Ucraina. Comisarul european pentru afaceri interne se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă și cu ministrul afacerilor interne, Lucian Bode.

România trebuie să devină membru deplin al spațiului Schengen

„Sper că se va întâmpla curând, Comisia a făcut, după cum ştiţi, în aceşti zece ani, evaluarea că România este pregătită pentru Schengen. Iar aceasta este poziţia noastră în continuare. Încercăm să convingem Consiliul să avanseze, deoarece este momentul ca România să fie membru deplin în Schengen”, a declarat oficialul de la Bruxelles, în cadrul unei conferinţe de presă.

Citeste si: O scriitoare și soțul ei au murit apărând Kievul. Iryna Tsvina, mamă a cinci copii, lupta în trupele speciale

Franța a transmis numeroase semnale politice și diplomatice legate de aderarea României la Schengen. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că procedura aderării României, Bulgariei și Croației la Schengen „merge mână în mână cu reformele care vor fi lansate în câteva săptămâni”.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

La sfârșitul anului trecut, premierul Nicolae Ciucă a spus că nu poate promite că includerea României în Schengen se va realiza în 2022, dar că își poate propune un astfel de obiectiv.

Preşedintele Klaus Iohannis a readus în discuție cererea României de a deveni cât mai devreme membru al Spaţiului Schengen, reprezentând un obiectiv strategic nu doar pentru România, dar şi pentru întreaga Uniune Europeană.

Citeste si: O nouă lovitură pentru Vladimir Putin: „Suspendarea statutului de preşedinte de onoare şi ambasador”

Îndeplinirea de către România a criteriilor prevăzute în acquis-ul Schengen a fost recunoscută oficial la data de 9 iunie 2011, cu ocazia reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne.

Precedent, la 8 iunie 2011, Parlamentul European a pregătit favorabil proiectul Deciziei legat de aderarea României și Bulgariei la Schengen.