O nouă ședință CSAT legată de invazia rusă în Ucraina. Președintele Iohannis anunță creșterea cheltuielilor pentru apărare și un hub pentru ajutarea Ucrainei!

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 01 mar 2022, 15:16

Ședință CSAT azi pe tema invaziei ruse în Ucraina

Sursa: Arhivă presidency.ro

O nouă ședință CSAT va avea loc astăzi, la ora 12:00, tema principală discutată fiind legată de invazia rusă în Ucraina.

UPDATE  Declarații Klaus Iohannis:

 

  • Suntem cu toții indignați de atacul brutal al Rusiei și nu putem accepta ca harta europei să fie redesenată prin violență.
  • Deplângem pierderile de vieți într-un conflict fără sens.
  • Există deja un învingător: poporul ucrainean, care a devenit simbolul luptei pentru libertate. Eroismul lor inspiră și obligă.
  • Agresiunea rusă a generat solidaritate fără precedent.
  • UE demonstrează din nou că este o mare familie, că împreună suntem mai puternici și că putem găsi soluții chiar și în cele mai întunecate momente. 
  • Apartenență României la UE și NATO reprezintă cel mai mare câștig al nostru din ultimii 30 de ani.
  • Țara noastră rămâne implicată substanțială și sprijină Ucraina și cetățenii săi. Le mulțumesc tuturor românilor care sprijină.
  • Am decis în CSAT o serie de măsuri. Am decis să intensificăm demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare pe flancul estic în perioada imediat următoare.
  • În contextul general produs de efectele situație de securitate este necesară susținerea Republicii Moldova.
  • Contribuția României, am decis astăzi înființarea pe teritoriul țării noastre unui așa numit hub care să prezintă colectarea și transportul umanitar către Ucraina.
  • Intensificarea măsurilor pentru a gestiona un aflux masiv de persoane care intră pe teritoriul țării noastre.
  • Consider că prezenta criză arată că din punct de vedere strategic sunt necesare noi acțiuni consolidate ale României pe cel puțin două dimensiuni.
  • Obiective strategice: este nevoie de creșterea capacității de apărare a României. Creștem procentul din PIB pentru apărare de la 2% la 2,5%. 
  • Se impune realizarea independentenței energetice a României.
  • Vor fi necesare decizii politice și trebuie puse în aplicare.

 

UPDATE Președintele România, Klaus Iohannis, va susține astăzi, de la ora 15:00, o declarație de presă la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). 

Tema principală a ședinței CSAT va fi gestionarea fluxului masiv de imigranți ucraineni care sosesc în țara noastră după începutul războiului în Ucraina.

În cadrul reuniunii vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale, precizează Administrația Prezidențială.

O ședință a CSAT pe aceeași temă, invazia rusă în Ucraina, a avut loc și joia trecută, imediat după decizia lui Putin de a invada țara vecină.

Președintele României, Klaus Iohannis, a spus în timpul ședinței CSAT de atunci că Rusia a ales calea reprobabilă a violenței armate masive împotriva unui stat suveran, a ales forța tancurilor în detrimentul vieților cetățenilor și că România condamnă ferm această agresiune.

Președintele a reluat afirmația potrivit căreia niciun român nu ar trebui să se teamă pentru siguranța sa, adăugând că România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina.

Citeste si: Condițiile puse de Vladimir Putin în convorbirea cu Emmanuel Macron pentru încetarea conflictului din Ucraina

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

România sprijină umanitar Ucraina

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că România sprijină umanitar Ucraina, nu numai prin găzduirea fluxului masiv de imigranți.

Iohannis s-a oferit chiar ca România să fie un hub pentru ajutoarele venite din țări străine pentru Ucraina.

"Este crucială menținerea coordonării strânse și a unității aliate și transatlantice în contextul agresiunii militare nejustificate și ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei! La invitația Președintelui SUA, Joe Biden, am avut astăzi o nouă rundă de consultări cu liderii globali aliați, în cadrul căreia am arătat disponibilitatea ca

România să devină hub de distribuție a asistenței umanitare pentru Ucraina, valorificând poziția noastră de stat vecin, cu cea mai lungă frontieră cu această țară. Am subliniat, totodată, importanța accelerării procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România, ca măsură de a consolida suplimentar postura de descurajare și apărare a Alianței pe Flancul Estic, în mod special la Marea Neagră, și am reluat apelul la trimiterea în țara noastră, de către aliați, a unui număr suplimentar de trupe și de capabilități", a scris Klaus Iohannis aseară pe Facebook.

"Alături de partenerii și aliații săi, România continuă să sprijine Ucraina în efortul său de a respinge invazia Federației Ruse! Țara noastră va trimite o nouă tranșă de ajutoare către Ucraina: combustibil, căști, echipament militar, alimente și medicamente.

Este impresionantă mobilizarea exemplară a românilor și implicarea voluntarilor pentru a-i ajuta pe cei care sunt nevoiți să caute refugiu din zonele de război. Le sunt recunoscător și le mulțumesc tuturor! Solidaritate deplină cu Ucraina și cu poporul ucrainean! #StandWithUkraine", a apărut pe 27 februarie, la prânz, pe contul lui Klaus Iohannis.

Încă de la începutul războiului Klaus Iohannis a ținut să îi liniștească pe români, transmițându-le că "România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina".

Citeste si: Președintele Volodimir Zelenski a reacționat după negocierile cu Rusia: „Aceasta este, fără nicio îndoială, o crimă militară”