Cum va plăti Vladimir Putin pentru războiul împotriva Ucrainei? Ce pedeapsă riscă președintele rus

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 01 dec 2022, 07:40

Cum va plăti Vladimir Putin pentru războiul împotriva Ucrainei?

Sursa: realitateasportiva.net

Vladimir Putin va fi pedepsit pentru decizia de a invada Ucraina. Josep Borrell a făcut anunțul.

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a declarat că Vladimir Putin şi membrii guvernului său trebuie traşi la răspundere şi trebuie să plătească pentru acţiunile lor pe care încearcă să le justifice prin “camuflarea faptelor”, potrivit EFE.

Citeste si: LIVE UPDATE A șasea zi de război. Turnul televiziunii din Kiev, ținta rachetelor rusești

Cum va plăti Vladimir Putin pentru razboiul impotriva Ucrainei?

Într-o intervenţie la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Josep Borrell a precizat că încercările Rusiei pe lângă forurile internaţionale, în principal în faţa organismelor Naţiunilor Unite care îşi desfăşoară activitatea la New York şi Geneva, de a-şi justifica acţiunile nu vor funcţiona.

“Faptele sunt fapte. Acţiunile preşedintelui Putin şi ale guvernului său contravin principiilor care stau la baza ONU şi a Consiliului pentru Drepturile Omului.

Ei trebuie traşi la răspundere şi vor plăti. Rusia îşi bate joc de multilateralism. Preşedintele Putin şi-a arătat dispreţul faţă de Consiliul de Securitate ”,
a subliniat şeful diplomaţiei europene.

Citeste si: Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a dezvăluit adevăratul obiectiv al Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: „Principalul lucru pentru noi este să protejăm Federația Rusă”

În urmă cu câteva zile, Rusia a blocat o rezoluţie de condamnare a invaziei sale în Ucraina, recurgând la dreptul său de veto în acest for suprem al ONU, unde este

unul dintre cei cinci membri permanenţi.

Președintele Ucrainei, Volodymir Zelensky a spus: “Harkovul ucrainean și Belgorodul rus au fost întotdeauna orașe apropiate. În multe feluri. Chiar și granița dintre ele a fost condiționată, doar pe hărți. A lovit Piața Libertății – imaginea Harkovului nostru.

Aceasta este teroare împotriva orașului, teroare împotriva Harkovului, teroare împotriva Ucrainei. Nu a fost nicio țintă militară în piață.

Ca în acele zone rezidențiale din Harkov, care sunt lovite de artilerie cu rachete. O rachetă în piața centrală este un act de teroare nedisimulata.

Nimeni nu iarta, nimeni nu va uita. Această lovitură asupra Harkovului este o crimă de război, terorismul Federației Ruse. După aceasta, Rusia este un stat terorist. Evident, ar trebui să fie oficial”, a conchis el.

Volodymir Zelenski a cerut comunității internaționale să răspundă imediat și eficient la acțiunile Rusiei și să recunoască acțiunile acesteia drept terorism.

Rușii au atacat clădirea Administrației Regionale de Stat Harkov 

Marți, 1 martie, armata rusă a efectuat un atac cu rachetă către clădirea Administrației Regionale de Stat Harkov, aceasta a fost aproape distrusă. În urma atacului, aproximativ 20 de cetățeni ucraineni au fost răniți.

“Riscăm să ne întoarcem la o ordine internaţională în care forţa este cea care contează”, a avertizat Zelenski.

În momentul în care urma să înceapă mesajul video transmis de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, toate delegaţiile ţărilor europene şi unele din alte regiuni, care participau la actuala sesiune a Consiliului pentru Drepturile Omului, au plecat simultan din sală în semn de protest.

După ce intervenţia ministrului rus s-a încheiat, delegaţii s-au întors la locurile lor pentru a-i asculta pe ceilalţi participanţi. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: YouTube și Facebook blochează Russia Today și Sputnik. Canalele oficiale de propagandă ale lui Putin sunt intezise în Europa

Organizaţiile pentru drepturile omului şi ambasadorul Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, au susţinut luni, că Rusia a folosit bombe cu dispersie şi cu vid în atacurile asupra civililor din Ucraina, arme care au fost condamnate de o varietate de organizaţii internaţionale, relatează Reuters, citat de securitynews.ro.

Amnesty International şi Human Rights Watch au dezvăluit că forţele ruse par să fi folosit muniţii cu dispersie interzise pe scară largă. Mai mult decât atât, Amnesty a acuzat armata rusă că a atacat o grădiniţă din nord-estul Ucrainei, în interiorul clădirii aflându-se civili.

Oksana Markarova a declarat reporterilor, după întâlnirea cu membrii Congresului SUA, că Rusia a folosit o armă termobarică, cunoscută sub numele de bombă cu vid, în Ucraina.

„Au folosit bomba cu vid astăzi.  Dezastrul pe care Rusia încearcă să îl provoace Ucrainei este mare. Ar trebui să plătească, ar trebui să plătească un preţ mare”,  a spus Markarova după o întâlnire cu parlamentari.

De asemenea, Markarova a mai precizat că Ucraina claborează activ cu administraţia Biden şi Congresul pentru a obţine mai multe arme şi sancţiuni mai dure.

O bombă cu vid, sau o armă termobarică, aspiră oxigen din aer pentru a genera o explozie la temperatură ridicată, producând de obicei o undă de explozie cu o durată mai mare decât cea a unui exploziv convenţional şi este capabilă să vaporizeze corpurile umane.

Până în acest moment, nu a fost confirmat oficial că arme termobarice au fost folosite în conflictul din Ucraina.

Citeste si: Când s-ar putea încheia războiul Rusia- Ucraina! Cineva apropiat de Putin a avansat și o dată!

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că nu are confirmarea că Rusia a folosit astfel de arme. „Dacă ar fi adevărat, ar putea fi o crimă de război”, a spus ea într-un briefing de presă, menţionând că există organizaţii internaţionale care ar analiza acest aspect, iar administraţia preşedintelui Joe Biden „ar părea să facă parte din această conversaţie”.

”Bombardamentele ruseşti asupra infrastructurii civile din Harkov încalcă legile războiului. UE este alături de Ucraina în aceste momente dramatice ”, a scris marţi, pe Twitter, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, citat de AFP.

Consilierul ministrului de interne, Anton Gheraşcenko, a declarat  într-o postare pe reţelele de socializare că în urma unor lovituri cu rachete lansate de forţele ruseşti asupra centrului oraşului Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, cel puţin 10 persoane au fost ucise şi 35 rănite.

”Molozul este în curs de curăţare şi vor fi şi mai multe victime şi răniţi”, a spus el, citat de Reuters.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat drept ”crimă de război” asaltul asupra Harkov.

Atat Tribunalul Penal International cat si Curtea Internationala de Justitie s-au sesizat in legatura cu incalcarile grave ale Rusiei si ale lui Vladimir Putin.