Reprezentanţii ONU au transmis o „alertă ridicată” legată de un Cernobîl ca cel din 1986, după ce militarii ruși au început să „opereze” lângă cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Europene de Energie Atomică, a transmis luni că vizionează „foarte atent şi cu îngrijorare ridicată” tot ce se întâmplă în Ucraina.
Ucraina ar putea suferi un Cernobîl dacă cele patru centrale nucleare ar fi puse în pericol de armata rusă
Rafael Grossi a atențional soldații ruși că „este extrem de important” să nu „pună în pericol în niciun fel” centralele nucleare din Ucraina, după ce forțele armate rusești au preluat controlul centralei nucleare de la Cernobîl.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Nivelul de radiaţii la Cernobîl a crescut vineri, conform Agenţiei Nucleare din Ucraina, informație care a fost negată vehement de către Moscova. Grossi a mai spus, de asemenea, că „un accident în care ar fi implicate centrale nucleare în Ucraina ar avea consecinţe devastatoare pentru sănătatea publică şi mediu”.
Directorul general al Agenţiei Europene de Energie Atomică mai declară că deține informaţii cum că soldaţii ruşi sunt foarte aproape să preia și centrala Zaporizhzhia, din estul Ucrainei, potrivit DailyMail. Conform autorităţilor ucrainene, centrala din Zaporizhzhia, care dispune de şase reactoare nucleare, este, deocamdată, în siguranţă, iar soldații ruși nu au forţat sistemul de securitate al centralei. Ucraina are patru centrale nucleare care asigură aproximativ jumătate din energia electrică a ţării.