Lăsatul secului pentru Postul Paștelui 2022. Când începe Postul Sfintelor Paști și cât durează în acest an

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 07 mar 2022, 12:36

Lăsatul secului pentru Postul Paștelui 2022, ultima zi înainte de Postul Mare

Sursa: canva.com

Lăsatul secului pentru Postul Peștelui 2022 este ziua care îi pregătește pe credincioși pentru Postul Sfintelor Paști. Iată când începe, de fapt, Postul Paștelui, dar și ce trebuie să facă toți credincioșii cu o zi înainte.

Lăsatul secului pentru Postul Paștelui 2022 se face în două etape. Mai exact, întâi se lasă sec de carne, iar apoi, la o săptămână distanță, se lasă sec de brânză și în ziua imediat următoare începe Postul Paștelui. Iată când este lăsatul secului pentru Postul Paștelui în 2022, dar și ce tradiții, superstiții și obiceiuri se leagă de această zi.

Când se lasă sec pentru Postul Paștelui 2022? 

Lăsatul secului pentru Postul Paștelui pică în anul 2022 pe 6 martie. Aceasta este ziua în care se lasă sec de brânză, lapte, ouă și unt, ceea ce înseamnă că este ultima zi în care mai pot fi consumate lactate și ouă. Lăsatul secului pentru Postul Paștelui 2022 se face în două etape. Astfel că pe 27 februarie 2022 s-a lăsat sec de carne, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, iar acum, pe 6 martie 2022, se lasă sec de brânză, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai.

Postul Paștelui este singurul din calendarul creștin ortodox în care lăsatul secului se face în două etape. Ce înseamnă, de fapt, atunci când se lasă sec? Ei bine, această zi a fost rânduită de biserică pentru a-i pregăti pe credincioși pentru perioada de post care urmează. În cazul lăsatului sec pentru Postul Paștelui 2022, credincioșilor li s-a mai permis ca timp de o săptămână să mai consume lactate și ouă, având în vedere că urmează o perioadă de post dificilă, de 7 săptămâni.

Lăsatul secului pentru Postul Paștelui pică cu o zi înainte de începutul perioadei de post. Aceasta este o zi cu adevărat specială pentru credincioși, ținând cont de faptul că este ultima în care mai pot gusta din preparatele „de dulce”. 

Lăsatul secului pentru Postul Paștelui 2022, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce trebuie să faci în această zi? 

De lăsatul secului pentru Postul Paștelui, credincioșii obișnuiesc să țină cont de mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții.

Potrivit rânduielilor bisericești, această zi este foarte importantă pentru credincioși. După ce s-a lăsat sec de carne pentru Postul Paștelui 2022 pe 27 februarie, acum, pe 6 martie, se lasă sec și de brânză. În această zi, cunoscută și sub denumirea de Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, credincioșii obișnuiesc să se strângă în jurul mesei, alături de cei dragi, pentru a gusta din preparatele „de dulce”. Chiar dacă încă nu a început postul, în ziua lăsării secului pentru Postul Paștelui 2022 nu se consumă carne.
Credincioșii au voie să mănânce doar lapte, ouă, unt sau brânză în această zi.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tradiția spune că atunci când se lasă sec pentru Postul Paștelui, gospodinele ar trebui să spele toate vasele din casă, mai ales dacă au gătit preparate „de dulce” în ele și urmează

să le folosească în perioada de post.

În trecut, în anumite zone ale țării, se făceau petreceri mari de lăsatul secului pentru Postul Paștelui, având în vedere că după această zi, astfel de evenimente sunt interzise. 

Se spune că este bine ca în ziua în care se lasă sec, finii să meargă la nași cu plocon, iar dacă le-au greșit acestora peste an, să le ceară iertare pentru a păși cu inima deschisă în Postul Paștelui 2022.

În ziua în care se lasă sec de brânză pentru Postul Paștelui 2022, gospodinele pot prepara plăcinte cu brânză, gogoși sau preparate pe care le pot servi la masă sau le pot da de pomană pentru sufletul celor adormiți.

Citeste si: Zilele cu dezlegare la pește în 2022 din Calendarul Ortodox. Când poți consuma pește, chiar dacă ții post

Postul Paștelui 2022. Când începe în acest an Postul Mare? 

Postul Paștelui 2022 începe, conform calendarului creștin ortodox, pe data de 7 martie 2022. Acesta este postul din an cel mai aspru și care îi pune la mare încercare pe credincioși. Deși multe persoane văd doar restricțiile alimentare din perioada de post, Biserica Ortodoxă Română atrage atenția că în Postul Paștelui este foarte important și postul spiritual, astfel că cele două elemente ar trebui să meargă mână în mână. Pe lângă abținerea de la alimentele „de dulce”, credincioșii ar trebui să fie mai milostivi, mai înțelegători cu cei din jurul lor, să facă fapte bune, să îi ierte pe cei care le-au greșit și să se apropie mai mult de credință.

Când se termină Postul Paștelui 2022? 

Postul Paștelui 2022 se termină pe 24 aprilie, aceasta fiind data la care creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos (Paștele ortodox). Practic, Postul Paștelui 2022 se întinde pe o perioadă de 7 săptămâni, timp în care credincioșii trebuie să se abțină de la alimentele de origine animală și trebuie să fie mai buni și mai iertători. 

Citeste si: Zilele de post din 2022. Cum se ține, de fapt, corect postul: alimente și activități pe care să le eviți