China oferă ajutor umanitar Ucrainei, dar își păstrează fermă relația cu Rusia: „Prietenia cu Moscova este încă solidă”

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 07 dec 2022, 04:55

China oferă ajutor umanitar Ucrainei, dar își păstrează fermă relația cu Rusia: „Prietenia cu Moscova este încă solidă”

Sursa: Facebook Wang Yi

Ministrul chinez de Externe a anunțat că va trimite ajutoare de la Crucea Roșie a Chinei pentru Ucraina, dar a subliniat că relația cu Rusia rămâne „încă solidă”.

Ministrul chinez de Externe a transmis că va trimite ajutoare umanitare de la Crucea Roșie a Chinei către Ucraina, dar a precizat că  „perspectivele de viitoare cooperări cu Rusia sunt foarte vaste”, iar „prietenia cu Moscova este încă solidă”.

China ajută Ucraina, dar păstrează prietenia solidă cu Rusia

Citeste si: Care-i planul de rezervă dacă președintele Ucrainei, Volodemir Zelenski, este ucis de către ruși

Ajutorul umanitar din partea Crucii Roșie din China pentru Ucraina, cât și precizările cu privire la relația cu Rusia, vor avea loc în condițiile în care, până acum, guvernul Chinei nu și-a afirmat o poziție oficială legată de invadarea Ucrainei.

Citeste si: Cine este Elena Osipova, una dintre persoanele arestate pentru manifestațiile împotriva războiului rus de astăzi din Sankt Petersburg. I se mai spune „bunica opoziției ruse”

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

La începutul acestei săptămâni, Ministerul de Externe din China a atenționat că țara sa este gata să lucreze cu comunitatea internațională pentru a contribui la oprirea conflictului. Beijingul a mai transmis săptămâna trecută că îi pare rău că s-a ajuns la acțiune care implică armata și la pierderi de vieți omenești în rândul civililor.

Anunțul Chinei de a se alătura majorității statelor lumii în sprijinirea Ucrainei cu ajutor umanitar a fost făcut la câteva ore după ce prim-ministrul Australiei, Scott Morrison, i-a solicitat Chinei să denunțe ofensiva Rusiei.

Citeste si: China a cerut Rusiei să amâne invazia Ucrainei până după Olimpiadă, potrivit unui raport al serviciilor secrete occidentale

Într-un lung discurs de politică externă la Sydney, Morrison a atenționat China cu privire la respectul pentru suveranitate și integritatea teritorială și i-a cerut să pună capăt „tăcerii sale înfricoșătoare”. „Depinde de China, în acest punct al istoriei, să demonstreze că afirmațiile sunt mai mult decât cuvinte.

Nicio țară nu ar avea un impact mai mare asupra Rusiei decât China”, a mai declarat Morrison, precizând că este uimit de lipsa de acțiune a Chinei în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina.