Mucenici muntenești. Ingredientul secret care se adaugă în zeamă ca să iasă delicioși. De ce trebuie să îi prepari cu o seară înainte

Autor: Amalia Georgescu

Mucenicii muntenești se consumă pe 9 martie

Sursa: pixabay

Mucenicii muntenești reprezintă preparatul tradițional care se servește în ziua prăznuirii celor 40 de mucenici. Iată ce ingrediente se adaugă în zeamă pentru un plus de gust, dar și când trebuie preparați mucenicii.

Pe 9 martie, gospodinele se întrec în rețete de mucenici, indiferent că este vorba despre cei muntenești sau moldovenești. Dacă mucenicii moldovenești sunt asemenea unor colaci în formă de 8, foarte bine însiropați și cu multă nucă, cei muntenești sunt fierți în zeamă, dar sunt la fel de delicioși, mai ales dacă sunt adăugate câteva ingrediente secrete. 

Mucenici muntenești, cea mai simplă rețetă

Spre deosebire de mucenicii moldovenești, cei muntenești se prepară ceva mai repede și reprezintă o alternativă pentru toate gospodinele care nu au suficient timp pentru a frământa aluatul.

Când vine vorba despre gust, mucenicii muntenești oferă un adevărat răsfăț papilelor gustative, având în vedere că în zeama în care fierb pot fi adăugate o mulțime de mirodenii.

Pentru ca mucenicii muntenești să iasă delicioși și foarte aromați, în zeamă trebuie adăugate câteva ingrediente secrete, mai exact cacao, rom, scorțișoară și esență de vanile. Toate acestea vor da un plus de gust și o aromă aparte întregului preparat.

Ingediente mucenici muntenești:

Pentru a prepara mucenicii muntenești ai nevoie de următoarele ingrediente:

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • 100 g mucenici 
  • 1 litru de apă
  • un pliculeț zahăr vanilinat 
  • 50 g nucă măcinată
  • 2 linguri de zahăr
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • 1 lingură de cacao
  • o lingură esență de vanilie
  • o lingură esență de rom
  • un praf de sare
  • coajă de lămâie

Mod de preparare mucenici muntenești: 

Rețeta pentru mucenicii muntenești  este foarte simplă și se prepară imediat. Înainte de toate trebuie să pui apa la fiert, împreună cu zahărul, zahărul vanilinat, scorțișoara, sarea și esența de vanilie. În momentul în care apa clocotește, atunci poți adăuga mucenicii. Se mai lasă totul pe foc 10 minute, timp suficient pentru ca mucenicii să fiarbă. Apoi, în zeamă se adaugă esența de rom, lingura de cacao, coaja de lămâie și nuca măcinată.

Se amestecă totul bine, iar apoi se lasă ca preparatul să se răcească timp de 2 ore. În acest interval de timp, aromele intră în paste, transformând întreg preparatul.

Mucenicii muntenești pot fi serviți atât reci, cât și la temperatura camerei. Este foarte importantă adăugarea aromelor, acestea reprezentând ingredientele secrete ale acestei rețete.

Citeste si: Care este motivul pentru care se beau 44 de pahare de ziua celor 40 de Mucenici

De ce trebuie să prepari mucenicii cu o seară înainte? 

Multe persoane cred greșit că mucenicii se prepară pe 9 martie, atunci când sunt prăznuiți sfinții 40 de mucenici. Ei bine, pe 9 martie se consumă mucenicii, însă aceștia ar trebui preparați cu o seară înainte. Care este explicația? Tradiția spune că mucenicii trebuie sfințiți înainte de a-i da de pomană. Astfel, ei trebuie pregătiți în seara de 8 martie pentru ca a doua zi să fie duși la biserică pentru a fi sfințiți de preot. 

Citeste si: Mucenici moldovenești. Secretul bunicii pentru a ieși pufoși

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.