Ce se întâmplă cu ziua liberă pentru vaccinarea împotriva Covid-19 după ridicarea stării de alertă. Anunț important pentru români

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 11 dec 2022, 01:15

Campania de vaccinare anti-Covid-19 continuă în România după ridicarea stării de alertă 

Sursa: PixaBay

Starea de alertă a fost ridicată în România, astfel că începând cu data de 9 martie 2022, toate restricțiile au fost anulate. Mai beneficiază sau nu românii de o zi liberă în cazul în care se vaccinează anti-Covid-19?

Campania de vaccinare anti-Covid-19 continuă în România și după ridicarea stării de alertă, autoritățile amintind că este important ca românii să se vaccineze în continuare pentru a nu-și pune sănătatea în pericol. Ce se întâmplă cu liberul plătit oferit de stat pentru cei care se vaccinează după ridicarea stării de alertă?

Zi liberă de la stat pentru românii care se vaccinează împotriva COVID-19. Ce se întâmplă după ridicarea stării de alertă? 

Autoritățile au luat decizia de a nu mai prelungi starea de alertă pe teritoriul României, având în vedere contextul epidemiologic actual. Astfel, starea de alertă a expirat pe 8 martie 2022, după ora 00:00, ceea ce înseamnă că 9 martie 2022 a fost prima zi fără restricții.

Chiar dacă renunțarea la starea de alertă a dus automat și la ridicarea restricțiilor, românii care vor alege să se vaccineze anti-Covid-19 după data de 9 martie 2022 vor beneficia în continuare de o zi liberă plătită din partea statului.

Mai exact, pentru fiecare doză de vaccin împotriva noului coronavirus, românii vor primi câte o zi liberă și asta pentru că măsura nu era inclusă în hotărârile de Guvern ce făceau referire la restricții și care au dispărut după ridicarea stării de alertă. Acest beneficiu este inclus în legea 221/2021, care a intrat în vigoare pe data de 29 iulie 2021 și care le oferă angajaților posibilitatea de a solicita o zi liberă plătită pentru fiecare doză de vaccin administrată, potrivit avocatnet.ro.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Cărțile de identitate expirate în perioada stării de alertă: Cât timp au românii la dispoziție pentru a le schimba

Cum se acordă liberul legal pentru vaccinarea împotriva COVID-19 după ridicarea stării de alertă? 

Persoanele care se vaccinează anti-Covid-19 și își doresc să beneficieze de o zi liberă plătită trebuie să știe că și după ridicarea stării de alertă, acest beneficiu se acordă respectând aceleași condiții ca și până acum.

Astfel, salariatul solicită liberul plătit în baza unei cereri și a dovezii de vaccinare. Ziua liberă nu trebuie să coincidă cu ziua în care a fost administrat vaccinul, excepție fiind situația în care salariatul solicită o zi liberă pentru vaccinarea copilului pe care îl are în grijă. Ziua liberă este aleasă de salariat împreună cu angajator, în urma unui acord comun. 

Citeste si: Adio, restricții anti-COVID! România a ieșit din starea de alertă! Lista relaxărilor 

 


Numerologul Oana Timofte a vorbit în exclusivitate la „Follow us” despre cum sunt afectate zodiile de eclipsa de lună.