Calendar creștin ortodox 13 martie 2022. Dezlegare la ulei și vin pentru credincioși. Ce sărbătoare este duminică

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 11 dec 2022, 06:05

Pe 13 martie este dezlegare la ulei și vin 

Sursa: PixaBay

Credincioșii au dezlegare la ulei și vin în această duminică. Iată ce mare sărbătoare este în calendarul creștin ortodox pe 13 martie 2022.

Postul Paștelui 2022 a început pe 7 martie, iar în această duminică, potrivit rânduielilor bisericești, credincioșii au dezlegare la ulei și vin. Pe 13 martie, în calendarul creștin ortodox este prăznuită Aducerea moaștelor Sfântului Nichifor, patriarhul Constantinopolului și este pomenită și Sfânta Ipomoni.

Calendar creștin ortodox, 13 martie 2022. Dezlegare la ulei și vin în această duminică

Pe 13 martie, în calendarul creștin ortodox este prăznuită Aducerea moaștelor Sfântului Nichifor, patriarhul Constantinopolului.

Tot în această zi se face pomenirea Sfintei Ipomoni. Astfel, în această duminică, credincioșii au dezlegare la ulei și vin, ceea ce înseamnă că este una dintre zilele din Postul Paștelui în care pot fi folosite aceste ingrediente în prepararea hranei.

Sfântul Nichifor, patriarhul Constantinopolului, a sprijinit în permanență cinstirea sfintelor icoane, motiv pentru care a fost trimis de împăratul Leon Armeanul în insula Proconis. A trecut prin chinuri grele, timp de 13 ani, iar în cele din urmă a trecut la cele veșnice.

În momentul în care patriarhul Metodie a cerut aducerea la Constantinopol a moaștelor Sfântului Nichifor, acesta a găsit trupul marelui sfânt întreg, fără stricăciune. După acest moment, moaștele Sfântului Nichifor, patriarhul Constantinopolului, au fost duse mai întâi la Biserica Sfintei Sofia, iar ulterior la Biserica „Sfinții Apostoli”, potrivit crestinortodox.ro.

Pe 13 martie este prăznuită și Sfânta Ipomoni, acesta este momentul în care sfânta a trecut la cele veșnice.

În calendarul creștin ortodox, Sfânta Ipomoni este prăznuită și pe 29 mai, aceasta fiind data la care a murit fiul ei, Împăratul Constantin XI Paleologul.

Citeste si: Calendar creștin ortodox martie 2022. Care sunt cele mai importante sărbători religioase. Zilele în care se face dezlegare la pește, dar și la ulei și vin

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Rugăciune către Sfânta Ipomoni

Se spune că rugăciunile către Sfânta Ipomoni pot face minuni. Pentru că pe data de 13 martie este prăznuită în calendarul creștin ortodox, aceasta este cea mai potrivită zi pentru a rosti rugăciunea închinată sfintei. 

„Sfântă Cuvioasă Ipomoni care prin viața ta pământească ai întruchipat smerenia și răbdarea și pentru aceasta acum viețuiești cu îngerii în Împărăția lui Dumnezeu, te chemăm cu aceste umile rugăciuni să ne cercetezi inimile și sufletele cu aceeași dreptate cu care ai cercetat oamenii și când erai în viață.

Știm că vei găsi în noi murdăria cea mai întunecată ce se lipește de noi ca o funingine, căci am deschis larg ferestrele pentru păcat iar patimile s-au cuibărit adânc prin propia noastră voință. Ne sufocăm, Sfânta Ipomoni, căci nici aerul nu mai poate intra acolo unde stau una peste alta pârghiile cu care ne-a legat vrăjmașul neamului omenesc.

Dar te strigăm pe tine, Sfânta noastră dragă, și te rugăm să chemi tot Cerul pentru noi, să ne ajuți să curățăm casa sufletului și locașul inimii de tot ce ne întinează.

Suntem plini de nevrednicie și cu ultimele puteri alergăm la tine: te rugăm nu ne rușina rugăciunea, nu ne lăsa pradă morții care ne pândește ci spală-ne de patimi, rupe lanțurile cu care suntem legați de demoni, îndreaptă firea noastră păcătoasa, dă-ne conștiința de a ne ruga neîncetat, de a avea răbdare, ascultare și smerenie.

Te chemăm ca mamă: ai milă de noi! Te chemăm ca împărăteasa care ai condus un imperiu: dă-le înțelepciune conducătorilor noștri să judece cu milă și să hotărască în Legile Domnului Hristos, nu după cele pământești. Te strigăm ca Sfântă monahie: nu ne lăsa să ne pierdem sufletul, fă-ne mai buni, vindecă-ne bolile trupești și sufletești și împacă-ne cu noi înșine, să ne spovedim curat și să primim cu vrednicie Sfânta Împărtășanie!

Iar la sfârșitul vieții când lupta cu trupul se încheie, ai grijă de sufletul nostru și mijlocește pentru noi, Sfânta Cuvioasă Ipomoni, ca Domnul Hristos să ne judece cu milă și să ne aseze de-a Dreapta Lui ca să ne bucurăm pentru totdeauna a-I cânta slavă împreună cu tine, cu Maica Domnului și cu toți sfinții, acum și în vecii vecilor. Amin.

Cuvine-se, cu adevărat, să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și preanevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii și mai mărită, fără de asemănare, decât Serafimii, care, fără stricăciune, pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile PreaCuratei Maicii Tale și ale tuturor Sfinţilor, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi! Amin!”, aceasta este cea mai puternică rugăciune către Sfânta Ipomoni.

Citeste si: Zilele cu dezlegare la pește în 2022 din Calendarul Ortodox. Când poți consuma pește, chiar dacă ții post