5 băuturi alcoolice potrivite pentru desert

Author: Ana Filip

Asocierea dintre mâncare și băutură este o legătură foarte importantă în gastronomie. Ea are rolul de a potența savoarea mâncărurilor și de a conferi mult mai mult gust chiar și celor mai banale preparate. Această regulă este valabilă și în cazul deserturilor, care devin mult mai savuroase atunci când sunt însoțite de băutura potrivită.

Iată un top al celor mai iubite 5 băuturi care pot fi servite alături de deserturi:

Vinul duce

O alegere inspirată pentru deserturi este vinul dulce, care va acompania cel mai bine gustul intens al prăjiturilor. Pentru o asociere reușită a vinului cu desertul, acesta trebuie să fie mai dulce decât desertul. În ceea ce privește aroma vinului, ea trebuie să fie la fel de intensă ca cea a desertului, pentru a crea un echilibru perfect între cele două.

Prin urmare, pentru un desert pe bază de ciocolată, vinul dulce alb este cea mai bună alegere. În cazul unui desert ușor, precum o salată de fructe, te poți orienta către un vin rose demidulce, care va evidenția aroma bogată a fructelor.

Șampania

Șampania este o băutură versatilă, care se poate consuma precum un aperitiv, cât și alături de felurile principale de mâncare și deserturi. Aciditatea ridicată a șampaniei contrastează cu deserturile pe bază de fructe și creme, punând și mult mai mult în valoare savoarea acestora.

Deși șampania este băutura preferată pentru a însoți torturile, aceasta poate fi servită, de asemenea, alături de produse de patiserie. La un desert mai puțin dulce asociază o șampanie Brut Nature, care nu are zahăr adăugat. Deserturile din ciocolată neagră sunt complimentate cel mai bine de o șampanie  Brut, care este puțin mai dulce.

Coniacul

Dacă îți plac băuturile alcoolice fine, atunci este o idee bună să încerci asocierea dintre coniac și ciocolată. Un coniac Very Special (cu o perioadă de învechire de cel puțin 3 ani) poate fi asociat cu ciocolata albă sau cu deserturile din alune și ciocolată, dar și cu cele din ciocolată neagră si fructe.

Coniacul X.O, care are o perioadă de învechire de cel puțin 7 ani, creează un echilibru perfect cu deserturile din ciocolată neagră.

Lichiorul

Lichiorul încântă prin multitudinea de gusturi și arome, fiind o băutură alcoolică dulce, care poate însoți desertul. Gustul dulce și aroma fructată a unor tipuri de lichior vor evidenția cel mai bine deserturile din fructe, dar și pe cele din ciocolată.

Prin urmare, un lichior din lămâie, precum limoncello, poate fi servit alături de deserturi medium-dulci, precum moelleux au chocolat, pentru a scoate în evidență gustul și aroma acestora.

Atunci când este servit alături de băutura potrivită, chiar și cel mai simplu desert poate crea un spectacol de arome și gusturi, care vor întregi o experiență culinară deosebită. 

Whisky-ul

Deși un whisky Jack Daniels este una dintre cele mai apreciate băuturi pentru aperitiv, acesta poate însoți chiar și unele preparate culinare sau anumite tipuri de desert. Așadar, un whisky cu o aromă de fum mai discretă se potrivește foarte bine unor deserturi cu scorțișoară, în timp ce deserturile pe bază de ciocolată neagră pot fi asociate oricărui tip de whisky.

Ciocolata este desertul cu care nu vei greși niciodată atunci când îl asociezi unui pahar cu whisky. În cazul în care preferi un whisky clasic cu aromă de turbă și fructe, acesta poate fi servit alături de o plăcintă.

 

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.