Rusia refuză să mai semneze un tratat de pace oficial cu Japonia! Iată care este motivul

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 22 dec 2022, 01:35

Rusia refuză să mai semneze un tratat de pace oficial cu Japonia! Iată care este motivul

Sursa: Twitter

Rusia a transmis, ieri, că renunță la negocierile cu Japonia pentru semnarea unui tratat de pace oficial, având în vedere faptul că s-a alăturat sancțiunilor impuse de Occident împotriva Moscovei pentru invadarea Ucrainei.

Având în vedere „natura evident neprietenoasă” a restricțiilor impuse de Japonia Rusiei pentru invadarea Ucrainei, „partea rusă nu intenționează, în circumstanțele actuale, să continue negocierile cu Japonia pentru un tratat de pace, deoarece este imposibil să discutăm despre semnarea unui document fundamental privind relațiile bilaterale cu un stat care adoptă o poziție vădit neprietenoasă de natură să dăuneze intereselor țării noastre”, se menționează într-un comunicat MAE rus.

Rusia nu mai semnează un tratat de pace oficial cu Japonia din cauza restricțiilor pe care le-a impus împotriva ei

Moscova a hotărât să nu mai permită călătoriile fără vize ale cetățenilor din Japonia, o regulă valabilă din 1991, în baza unui acord între cele două țări. În plus, Rusia nu va mai permite șederea prelungită a foștilor rezidenți japonezi din Kurilele de Sud în fostele lor locuri de reședință.

Ministerul rus de Externe a transmis că îngheață și discuțiile privind proiectele economice comune din aceste insule.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 27 de război. Volodimir Zelenski insistă să discute cu Vladimir Putin: „Fără această întâlnire este imposibil să înţelegem la ce sunt dispuşi ei pentru a opri războiul”

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În plus, partea rusănu vrea ca Japonia să-și reînnoiască statutul de partener al Organizației de Cooperare Economică a Mării Negre.

„Toată responsabilitatea pentru daunele aduse cooperării bilaterale și intereselor proprii ale Japoniei revine oficialilor de la Tokio, care au optat în mod deliberat pentru o poziție anti-rusă, în loc să dezvolte o cooperare reciproc avantajoasă și o bună vecinătate”, menționează comunicatul MAE rus.

„Împărțeala” Kurilelor a făcut imposibilă semnarea unui tratat de pace

Rusia și Japonia nu au încheiat oficial dușmăniile din cel de-al Doilea Război Mondial din cauza unui scandal legat de niște mici insule, cunoscute în Rusia sub numele de Kurilele de Sud și în Japonia sub numele de Teritoriile de Nord. Acestea sunt situate în largul insulei japoneze Hokkaido, din nordul Japoniei, și au fost ocupate de forțele sovietice în 1945.

Japonia a cedat aceste insule Uniunii Sovietice după ce s-a predat în al Doilea Război Mondial.

Citeste si: Președintele Joe Biden vine în Europa. Ce șanse sunt să oprească războiul lui Putin în Ucraina?

Kurilele reprezintă un grup 56 de insule vulcanice din estul Asiei, localizate între peninsula rusă Kamceatka și Hokkaido. Acum două săptămâni, guvernul nipon şi-a repetat pretențiile în disputa teritorială cu Rusia legată de insulele Kurile de Sud.

Ministrul de externe Yoshimasa Hayashi a declarat că cele patru insule sunt „parte integrantă” a Japoniei. În trecut, de asemenea, și prim-ministrul Fumio Kishida a spus același lucru, un limbaj pe care Tokyo nu l-a mai folosit timp de 10 ani, în speranţa că va ajunge la un acord de pace cu Vladimir Putin.