La ce să fii atent atunci când cumperi o locuință: 5 detalii utile

Author: Madalina Maftei

Achiziționarea unei locuințe reprezintă pentru mulți oameni cea mai importantă tranzacție pe care o realizează în viață. Este nevoie de atenție și precauție atunci când se alege o casă sau un apartament. Iată ce trebuie să urmărești dacă te afli în situația de a cumpăra o proprietate imobiliară:

Verfică documentele juridice, comerciale și de construcție

Primul lucru la care trebuie să fii atent atunci când intenționezi să cumperi o locuință este setul de documente și acte pe care trebuie să le semnezi. Verifică draftul de contract, anexele și condițiile de plată. Analizează detaliile din ofertele comerciale și citește documentația de construcție. Apelează la specialiști în aceste domenii, ca să te asiguri că deții informații complete și corecte despre tranzacția pe care urmează să o închei.

Solicită un răgaz pentru studierea documentelor și nu te grăbi cu semnarea lor, pentru că poți omite astfel detalii importante care să influențeze achiziția și chiar modul în care vei locui în următorii ani. 

Interesează-te despre prețul pe piață al unor imobile similare

Ca să ai un reper asupra valorii locuinței și să vezi dacă nu dai mai mulți bani decât face, interesează-te care este prețul zonei, ce sume sunt anunțate la apartamente sau case similare. Găsești ușor aceste informații în mediul online, pe site-urile de imobiliare și grupurile de discuții din social media. Sunt disponibile și la agențiile care se ocupă de vânzări, cumpărări și închirieri de locuințe, trebuie doar să-ți rezervi câteva zile ca să cercetezi cum stau lucrurile pe piața imobiliară.

Verifică starea locuinței și costurile de întreținere

Dacă te-ai decis să cumperi o anumită locuință, verifică starea instalației electrice, a obiectelor sanitare și a conductei de gaze. Cheamă un instalator să-ți spună care este calitatea țevilor și racordurilor, ca să nu ai surprize neplăcute după ce devii proprietar. Solicită detalii locatarilor din bloc sau din cartier, ca să afli costurile de întreținere în lunile de iarnă, condițiile de curățenie, dacă este liniște în bloc sau dacă-i vorba despre un cartier zgomotos.

Realizează o proiecție financiară pe următorii 10 ani

Oricât ar părea de tentant, nu te grăbi la achiziționarea unei locuințe. Atunci când apelezi la credite ipotecare, credite imobiliare sau prima casă, trebuie să ai în vedere faptul că este vorba despre un angajament financiar pe termen lung. Asigură-te că poți susține acest efort constant timp de minim 10 ani și că lună de lună vei avea resursele necesare pentru achitarea ratelor. În caz contrar orientează-te către achiziții de valoare mai mică sau amână o perioadă cumpărarea locuinței.

Studiază potențialul de dezvoltare a zonei

Atunci când cumperi un apartament sau o casă, fii atent și la potențialul de dezvoltare a zonei. Astfel poți realiza investiții atractive, care să-ți aducă în timp profituri frumoase. Este vorba despre cartiere cuprinse în proiecte rezidențiale ample, de zone ce urmează să se învecineze cu hub-uri IT, spații de birouri, situri comerciale sau drumuri de importanță națională (autostrăzi, drumuri express, căi de acces către aeroport etc.).

Gândește în perspectivă și asumă-ți riscuri calculate atunci când achiziționezi o locuință. Astfel te vei putea bucura pe deplin de noul tău cămin, alături de familie și prieteni.

 

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.